Kılıçdaroğlu’na da soruşturma açıldı

Kılıçdaroğlu’na da soruşturma açıldı
TCK’nın “Cumhurbaşkanı’na hakaret” maddesi CHP liderini de vurdu. Savcılık, kurultaydaki ifadeleri için resen soruşturma başlattı

Kılıçdaroğlu da 299’luk oldu!

4 yıla kadar hapis cezası

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturmayı düşünce özgürlüğünün üzerinde “Demokles’in Kılıcı” gibi duran, Cumhurbaşkanı’na hakarete 4 yıla kadar hapis cezası veren TCK’nın 299. maddesine dayandırdı. Savcılık kurultayda yaptığı konuşmadan dolayı CHP Genel Başkanı’nın cezalandırılmasını talep etti.

Erdoğan 100 bin TL istiyor

Erdoğan da, CHP’nin hafta sonu yapılan 35. Kurultay’daki ifadeleri nedeniyle CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na 100 bin liralık manevi tazminat davası açtı. Ankara Asliye Hukuk Mahkemesi’ne verilen dilekçede, CHP liderinin fevkalade ağır hakaretlerde bulunduğu, onur ve saygınlığına yönelik sözler sarf ettiği belirtildi.

 

Kılıçdaroğlu’na da soruşturma açıldı

CHP lideri Kılıçdaroğlu’na olağan kurultayda yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı’na hakaret ettiği gerekçesiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma açıldı.

Düşünce özgürlüğünün üzerinde “Demokles’in Kılıcı” gibi duran, Cumhurbaşkanına hakarete 4 yıla kadar hapis cezası veren TCK’nın 299. maddesine dayanılarak bu kez CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun cezalandırılması isteniyor. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Kılıçdaroğlu’nun geçen cumartesi günü yapılan 35. Olağan Kurultay’da Tayyip Erdoğan için sarf ettiği sözlerin, “Cumhurbaşkanına alenen hakaret” olduğunu öne sürdü.

Bu ilk 2. fezleke

Basın Suçları Soruşturma Bürosu’nda görevli Cumhuriyet Savcısı Kürşat Kayral’ın, soruşturma dosyasını Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Parlamenter Suçlar Bürosuna göndermesi bekleniyor. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP Konya Milletvekili Mustafa Hüsnü Bozkurt hakkında da geçen yıl 9 Ekim’de Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle TCK’nın 299. maddesini gerekçe göstererek fezleke hazırlamıştı.. Fezleke, TBMM Başkanlığı’na sunulmak üzere Adalet Bakanlığı’na gönderilmişti.

TRT’ye baksınlar

Konuyla ilgili CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, henüz bir açıklama yapmazken partisinde büyük tepkiye neden oldu. Grup Başkanvekili Levent Gök, başsavcılığın soruşturma başlatmasının esef verici olduğunu söyledi. Gök, “Cumhuriyet savcılarının görevi cumhuriyeti korumaktır. Halkın parasıyla finanse edilen TRT’de her gün Atatürk’e ve Cumhuriyete hakaret ediliyor. Cumhuriyet savcıları görev yapmıyor” derken İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, “Bu soruşturma demokrasi ayıbı ve yargının itibarsızlaştırılmasıdır” diye konuştu. CHP’li Tanal, “Bu soruşturma Menderes yıllarının katmerleşmiş şeklidir. Cumhuriyet savcılarının, Oslo’da, Habur’da valiliklere talimat gönderenler hakkında soruşturma başlatması gerekir” dedi.

Kovuşturma rekoru

Adalet Bakanlığı verilerine göre Tayyip Erdoğan’ın göreve geldiği 28 Ağustos 2014 - 28 Şubat 2015 arasında 236 kovuşturma izni talebi geldi, bunlardan 105’i davaya dönüştürülüp 8 kişi Cumhurbaşkanı’na hakaretten tutuklandı. Mart ayından bugüne çoğu şehit yakını olmak 5 kişi tutuklandı. Erdoğan, görev geldiğinden beri 13 kişi cezaevine konuldu. Bu maddeye dayanılarak çok sayıda gazeteciye soruşturma açıldı, birçoğu da ceza aldı. Bu arada CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ve CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, 9 Ekim 2015’te, 299. maddenin yürürlükten kaldırılmasını öngören bir kanun teklifi verdi. CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da, 1 Aralık 2015’te aynı maddenin kaldırılması için önerge sundu.

 

Ak Saray’dan tazminat davası

Tayyip Erdoğan, CHP’nin hafta sonu yapılan 35. Olağan Kurultayı’ndaki ifadeleri nedeniyle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na 100 bin liralık manevi tazminat davası açtı. Erdoğan’ın avukatları Ankara Asliye Hukuk Mahkemesi’ne verilen dava dilekçesinde Kılıçdaroğlu’nun, müvekkillerinin şahsiyet haklarına saldırı kastıyla fevkalade ağır hakaretlerde bulunduğu, onur ve saygınlığına yönelik sözler sarf ettiği belirtildi. Kılıçdaroğlu’nun daha önce Erdoğan’a karşı sarf ettiği sözler nedeniyle tazminata mahkum olduğu aktarılan dilekçede, “Dava konusu konuşmada kamu yararı bulunmamaktadır. Dava konusu konuşmadan dolayı yasa gereğince manevi tazminata hükmedilmesinin tüm şartları oluşmuştur. Davalı, müvekkilimizi eleştirirken kamu yararının gereğini göz önüne almamış, bu haksız ve hukuka aykırı ifadelerden başka ifadelerle eleştiri yapması mümkünken, eleştiri sınırlarını aşarak müvekkilimizin kişilik haklarına saldırıda bulunmuştur” ifadesine yer verildi.

 

İşte ünlü 299. Madde

(1) Cumhurbaşkanı’na hakaret eden kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Verilecek ceza, suçun alenen işlenmesi halinde, altıda biri; basın ve yayın yolu ile işlenmesi halinde, üçte biri oranında artırılır. (Değişik

2. fıkra: 5377 - 29.6.2005 / m.35)

(3) Bu suçtan dolayı kovuşturma yapılması, Adalet Bakanı’nın iznine bağlıdır.

 

Yüzlerce kişi yargılanıyor

Adalet Bakanlığı verilerine göre Erdoğan’ın görev yaptığı 28 Ağustos 2014 - 28 Şubat 2015 arasında 236 kovuşturma izni talebi geldi, 105’i davaya dönüştürülüp 8 kişi Cumhurbaşkanı’na hakaretten tutuklandı. Çok sayıda gazeteciye soruşturma açıldı, birçoğu da ceza aldı.