Kılıçdaroğlu'ndan o görüşmeye açıklama geldi

Kılıçdaroğlu'ndan o görüşmeye açıklama geldi
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Bahçeli ile dün yaptıkları görüşmeye ilişkin, "Sayın Bahçeli bir söz vermiş ve bu sözünün arkasında duruyor." dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Fox Tv'de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

"BAHÇELİ BİR SÖZ VERMİŞ"

"Bahçeli, anayasa paketini savundu mu?" sorusunu Kılıçdaroğlu, şöyle yanıtladı:

"Sayın Bahçeli bir söz vermiş ve bu sözünün arkasında duruyor. Ben de 'illa görüşünü değiştir' diye özel bir öneri götürmedim. Ben bu anayasa değişikliğinin Türkiye'ye bir felaket getireceğini kendi açımdan, bütün ayrıntılarıyla ortaya koydum. Dolayısıyla takdir elbette ki Sayın Bahçeli'ye aittir. Görüşü değerlendirmek, benim görüşüme itibar edip etmemek, Sayın Bahçeli'nin takdirindedir. Ama bu yapının, anlayışın, anayasa değişikliğinin Türkiye'yi bir felakete sürükleyeceği aklı başında olan herkesin bileceği bir gerçektir."

Kılıçdaroğlu, "Bahçeli'nin anayasa değişikliğine desteğinin neden olduğunu anlayabildiniz mi?" sorusu üzerine, Bahçeli'nin, "Bir fiili durum var, o fiili durumu hukuki duruma kavuşturmak." sözlerini hatırlattı.

"BU REJİM DEĞİŞİKLİĞİDİR"

"MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile yaptığınız görüşme nasıl geçti?" sorusuna, Kılıçdaroğlu, "Görüşme gayet güzel, samimi bir ortamda geçti. Herhangi bir sorun yok ama bizim çocuklarımıza, tarihe, Türkiye'ye karşı sorumluluğumuz var. Türkiye'de bir anayasa değişikliği yapılıyor ve çok temel bir değişiklik, rejimi değiştiriyoruz, başka bir rejime geçiyoruz." yanıtını verdi.

Kılıçdaroğlu, "Rejim değişiyor mu?" sorusu üzerine, "Değişiyor, parlamenter demokratik sistemden başkanlık sistemine geçiyoruz. Bu rejim değişikliğidir. Parlamenter demokratik sistem var bizde ama iki yıldır uygulanmıyor, 'Fiili durum var.' deniyor, anayasa ihlal ediliyor. Onun yerine diyorlar ki 'Fiili durumu yasal duruma getirelim, bunun için ne yapmamız gerekiyor, anayasayı değiştirmemiz gerekiyor.' Dolayısıyla anayasa değişikliğiyle rejimi değiştirip, parlamenter demokratik sistemden başkanlık sistemine geçmek istiyorlar." dedi.

"Bahçeli'ye ne dediniz?" sorusuna, Kılıçdaroğlu, "Önce biraz sohbet ettik, malum ikimiz de Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Fakültesi mezunuyuz. Biraz ortak geçmişimizden bir anlamda söz ettik. Daha sonra doğrudan doğruya anayasa değişikliğiyle ilgili kaygılarımı Sayın Bahçeli'yle paylaştım. Anayasa değişikliği konusundan, yapılan uygulamaların, getirilen düzenlemelerin bizim açımızdan sakıncalarına değindim ve ayrıntılarına girdim. Sayın Bahçeli'ye bütün bu ayrıntıları aktardım." cevabını verdi.

Kılıçdaroğlu, bunları aktarmanın görevi olduğunu belirterek, "Benim tarihe, ülkeme, çocuklarımıza karşı sorumluluğum var. Bu kadar temel bir değişikliğin, bir anayasa değişikliğinin Parlamento'dan güle oynaya geçmesi gerekirken, kavgayla geçiyorsa, bunun altında derin bir sorun var demektir." ifadesini kullandı.

"Bahçeli'nin, 'TBMM'de yaşanan gerginlik havasının, referandumda halka da yansıyabileceğini' söylediğinin" hatırlatıldığı Kılıçdaroğlu, "Yansıyacaktır mutlaka. Siz, parlamenter demokratik sistemden ya da parlamenter demokratik rejimden neden vazgeçiyorsunuz? Hangi gerekçeyle vazgeçiyorsunuz." karşılığını verdi.

"Siz kaygılarınızı dile getirdiğinizde Bahçeli ne dedi?" sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, bu bölümlere girmek istemediğini, özel bir görüşmeyle ilgili Bahçeli'nin yanıt verebileceğini bildirdi.