Kılıçdaroğlu’nun en çok oy aldığı o ülkelerde oy kullanma süresi kısaltıldı

Kılıçdaroğlu’nun en çok oy aldığı o ülkelerde oy kullanma süresi kısaltıldı
Kemal Kılıçdaroğlu’nun en yüksek oy aldığı ABD, Kanada gibi ülkelerde oy verme süresinin 4 günden 2 güne düşürüldüğü ortaya çıktı. CHP, YSK’ya başvuracağını açıkladı.

14 Mayıs seçimleri geride kalırken gözler 28 Mayıs’ta yapılacak 2.tura çevrildi. Tarafların arasındaki oy oranlarının birbirine yakınlığı bir oyu bile çok değerli kılarken yurtdışında oy verme süreleriyle ilgili bir skandal ortaya çıktı.

OY VERME SÜRESİ 4 GÜNDEN 2 GÜNE DÜŞÜRÜLDÜ

TELE 1'in haberine göre, Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun en yüksek oy oranına ulaştığı ABD, Kanada, Avustralya, Britanya, Japonya, Yeni Zelanda gibi ülkelerde, daha önce 4 gün olduğu belirtilen 2.tur oy verme süresi 2 güne düşürüldü.

Daha önce 20-24 Mayıs tarihleri olarak belirtilen oy verme tarihleri 20-21 Mayıs olarak güncellendi.

fwmxrsawaaa7apb.jpg

VAŞİNGTON BÜYÜKELÇİLİĞİ AÇIKLAMA YAPTI

Türkiye’nin Vaşington Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada oy verme süresi 4 gün olarak değil 2 gün olarak belirtildi.

Açıklamada, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) resmi kararı doğrultusunda yurt dışı seçmen kaydı bulunan vatandaşların, başkent Washington’daki büyükelçilik ile New York, Boston, Miami, Houston, Chicago ve Los Angeles’taki başkonsolosluklarda kurulacak sandıklarda, söz konusu tarihlerde, yerel saatle 08.00 – 22.00’de oy kullanabilecekleri belirtildi.

Açıklamada, ayrıca ilk tur seçimlerinde olduğu gibi, New York Başkonsolosluğu’na bağlı Long Island ve South Jersey’de yine aynı tarih ve saatlerde oy kullanılabileceği bildirildi.

fwmw6fixoaab-ew.jpg

YÜZÖLÇÜMÜ BÜYÜK ÜLKELERDE SANDIĞA GİTME KARARINI ETKİLEYEBİLİR

Reuters diplomasi muhabiri Hümeyra Pamuk da alınan bu kararın ardından yaptığı paylaşımda, “Özellikle ABD gibi mesafelerin uzak olduğu bir ülkede oy verme davranışını doğrudan etkileyebilecek, tuhaf bir karar. Birinci turda oy vermek için şehirden şehire saatlerce yol yapan insanlar var. İki güne nasıl sığdırılacak bu yolculuk? Mantıklı bir açıklama gören var mı?” diye sordu.

screenshot-3.png

KANADA’DA DA 2 GÜN

Türkiye’nin Ottawa Büyükelçiliği de benzer bir duyuru yaparak YSK kararıyla Kanada’da sadece 20-21 Mayıs’ta oy kullanılabileceğini söyledi. Kanada için de ilk sandık bilgilendirilmesinde tarihler 20-24 Mayıs olarak belirlenmişti. Avrupa ülkelerinde ise böyle bir düzenlemeye gidildiğine dair bir açıklama yapılmadı.

CHP’DEN AÇIKLAMA GELDİ

Konuya ilişkin paylaşımda bulunan CHP’nin ABD temsilcisi Yurter Özcan “Sayın Genel Başkanımız’a çok yüksek oy çıkan ABD, Kanada, İngiltere gibi ülkelerde oy verme günlerinin kısaltılması ile ilgili YSK’ya bugün itiraz edeceğiz. Bilginize.” ifadelerini kullandı.

Özcan açıklamasında;

''Değerli dostlar, ABD’de Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na yüzde 80.3 destek çıktı. Hepinize emekleriniz için teşekkür ederim. 2. Tur oy verme işlemleri bu haftasonu (20 ve 21 Mayıs’ta) yapılacak. Sizlerden tekrar güçlü bir katılım ve destek istiyorum. İyi ki varsınız…

ABD’de oy verme işleminin 5 günden 2 güne düşürülmesi ile ilgili itiraz konusunda CHP YSK Temsilcisi ile irtibata geçtim. Gelişmeleri haber vereceğim.

Sayın Genel Başkanımız’a çok yüksek oy çıkan ABD, Kanada, İngiltere gibi ülkelerde oy verme günlerinin kısaltılması ile ilgili YSK’ya bugün itiraz edeceğiz. Bilginize.''

screenshot-4-001.png

screenshot-5-001.png

screenshot-2-001.png

KILIÇDAROĞLU NE KADAR OY ALMIŞTI

Resmi olmayan sonuçlara göre, ABD’de 14 Mayıs cumhurbaşkanlığı seçimleri için 51 bin kişi oy kullanırken, Kılıçdaroğlu bu oyların yüzde 80.38’ini aldı. Kılıçdaroğlu, Kanada’da kullanılan 21 bin 589 oyun ise yüzde 79,65’ini aldı.

screenshot-1-001.png

İlgili Haberler