Kim ilerici kim statükocu?

Başta Ak Parti, müttefikleri, malum sermaye... malum gruplar..
Ve PKK kaynakları..
Türkiye’nin kuruluş felsefesi ile problemi olanlar..
vs.
Siyasete, sosyal yaşama, paraya hükmeden bir grup..
Kendilerine karşı çıkan vatandaş topluluğunu aynı biçimde adlandırıyor..
“Bunlar statükocu, muhafazakar!!”
Atatürk ilkelerinden bahsetmek bile statükoculuk!.. Dahası, gericilik!!
Gericiliği “şunları şunları yaparak” benimsedikleri ortada olanlar bile Cumhuriyetin aydınlık insanlarını “gerici statükocu!!” diye niteliyorlar!..
Misal, iktidara “Hayır” diyen Trakya, Ege, Akdeniz gerici, muhafazakar ve statükocuymuş!!.
Şimdi buraları da devşirmek için kolları sıvadılar!..
Amaa, mesela bilimsel olarak işin doğrusu nedir.. Mesela Ege’nin “muhafazakar” diye nitelenmesi ne kadar doğrudur...
Prof. Şerif Mardin’in, bu konudaki değerlendirmesine bakalım..
“Ege sahilleri diyelim ki kültür açısından niçin ilerici oldukları anlaşılmasın fakat siyasi açıdan niçin ilerici olduklarını belki Demokrat Parti’nin köklerinden aramak lazım bunu...”
Bakınız, Mardin Hoca “Ege”nin ilerici olduğuna kanıt olarak Menderes’in çıkışını veriyor.. Menderes üzerinden şimdi politika yapan Ege’yi statükocu ilan ediyor!!.
Hoca diyor ki; “Bir kere siyasal bakımdan Demokrat Parti’nin ortaya çıkması bakımından ilerici bir adım attığı muhakkak o illerin” 
Gazeteci Şerif Mardin Hoca’ya soruyor;
“- Bu referandumun ardından muhafazakâr olarak adlandırılıyor. Kıyaslandığı yer de İç Anadolu. Bu bağlamda bile kıyıya muhafazakâr demek doğru mu?..”
Şerif Mardin..
“-Muhafazakârlığın ne olduğunu önce tarif etmek lazım. Sanmıyorum ki Bodrum plajlarındaki insanların muhafazakârlık dozunun çok yüksek olduğunu hiç sanmıyorum. Fakat muhafazakâr olan, tutucu olan, modern Türkçesi, olan şeyleri tutmak isteyen ve değiştirmek istemeyen kişi. Namık Kemal’in gelenek ve görenek arasında farklı bir anlayışı var. Gelenek oturmuş kabul edilebilir olan görenek ise bunun yanında oturmuş muhafazakârlık şekli. Şimdi tekrar konuya geleyim pek tabii ki tutmak isteyenlere ne açıdan tutmak istediklerini sormak lazım. Burada neyi tutmak istiyor, kimler, onu araştırmak lazım...”
“Hayır” diyenlere “statükocu” diyenlerin kaçta kaçı, Mardin Hoca’nın bu açıklamasını algılayabilir dersiniz!!?
Şerif Mardin’in sözleri..
“- Ege sahilleri diyelim ki kültür açısından niçin ilerici oldukları anlaşılmasın, fakat siyasi açıdan niçin ilerici olduklarını belki Demokrat Parti’nin köklerinden aramak lazım bunu. Siyasi bakımdan Türkiye’yi başka bir devre sokmak bu o illerde başlamış olan bir şey...”
Şimdi efendim...
Başbakan, meydanlarda Menderes’in dramını anlatarak milletin kendisine teveccüh gösterdiğini iddia ediyor.. Yani Karadeniz’de, Kelkit Havzasında, Erzurum’da Elazığ’da, Menderes’in anısına “Evet” demişler!.. Peki kendileri başta Menderes’in toprağı Aydın olmak üzere, Ege’de de aynı sözleri sarf etti.. Menderesçi Aydın neden “Hayır” dedi!.? “Statükocu” da ondan!! Sebepler malumdur. Vee..
Memleketin gerçek ilerici aydın kitlesi bellidir..

Yazarın Diğer Yazıları