Kim utanmalı?

Bir banka. Tabii ki yabancılara satılmış bir banka.

Bu bankanın başında her fırsatta "helal satış istiyorum" diyen Türk genel müdür.

Bu banka yıllardır yasalara uygun baskısız bir çalışma düzeni sürdürüyordu. Diğer yabancı bankalar gibi aç gözlülük etmeyip belirli bir çizgiyi yakalamıştı.

Ancak ne olduysa son bir iki yıldır bu bankada bir şeyler oldu. Garip garip baskılar, mobbingler, hamile kadınları işten çıkartmalar, yine bölgelere garip kadın yöneticiler atamalar ve bunun etkisi ile bu bankanın uzun süredir hizmetinde bulunan yetişmiş şube müdürlerinin kovulması.

Nihayetinde de bir süre önce benim duyurduğum büyük seks skandalı.

Gencecik kızların çeşitli vaatlerle şube müdürleri tarafından taciz edilmesi.

Tüm bu ahlaksız insanları özel olarak seçip getiren ise yine bir kadın. Astığım astık, kestiğim kestik felsefesi ile çok sayıda yılların tecrübeli müdürünü bir çırpıda kapının önüne koyup, yerine bu ahlaksız insanları getiren bir sorumlu.

Büyük ahlaksızlık skandalının duyulmaması için bölgesinde adeta sıkıyönetim ilan eden bu kadın, maalesef halen görevde. Banka bu olayda faturayı çeşitli vaatlerle kandırılan gencecik kızlara kesti.

İşte Avrupa sermayeli bu bankanın İzmir'deki bölge müdürlüğünde olanlar inanılacak gibi değil.

Hedefini tutturamayan şube müdürleri ve personeli sık sık başka şehirlerden buradaki bölge müdürlüğüne getirilip adeta hakarete uğratılıyor.

Bir şube müdürünün ağlayarak anlattığı olay, gerçekten Türkiye'de bankacılık sektörünün ne hale geldiğini gösteriyor.

Hedefleri tutmadığı için bölgeye personeli ile çağrılan şube müdürü bu bayan yönetici tarafından bağırılıp çağrılıp hakarete uğruyor.

Bölge müdürü hırsını alamıyor bağırıyor da bağırıyor. Bütün binada sesleri yankılanıyor.

Hırsını alamıyor ve kapıları tekmeliyor.

Son dönemde bu binada oturanlar artık bu bölge müdürünün bağırtısından rahatsız olmuşlar.

Bağırarak, tekmeler atarak odayı terk eden bölge müdüründen sazı eline alan satış müdürü onu aratmıyor.

Kraldan çok kralcı olan bu satış müdürü, yılların bankacılarına başlıyor bağırmaya;

-Burada olmaktan utanmıyor musunuz?

Neden utanacaklar?

Bankanın verdiği acımasız hedefleri tutturamadıkları için. Tarihin en ağır krizinde her yıl artan yüzde 200 hedefleri tutturamadıkları için.

Satış müdürü, bankacılara burada olmaktan utanmıyor musunuz diyor. Ben de ona buradan şunu sormak istiyorum. Üç kuruş verdiğiniz insanlara bu kadar ahlaksızca ve iş etiğine sığmayacak bir hakareti yapmaktan utanmıyor musunuz?

Şube personellerinin utanılacak bir şeyleri yok. Onlar namusu ile çalışıyor. Hırsızlık, yolsuzluk ve hukuksuzluk yapmıyor.

Sadece sizin verdiğiniz iktisat mantığına sığmayan o acımasız hedefleri tutturamıyor.

Bu o kişinin suçu değil. O sizin açgözlü patronlarınızın suçu. Çünkü Türkiye'yi sömürge olarak görüyor ve sizlerin eline kırbaç vererek gözünü doyurmaya çalışıyor.

Son olarak buradan bu Avrupa sermayeli bankanın dürüst olduğuna inandığım genel müdürüne bir şeyler söylemek istiyorum:

Bankanızda son 1 yılda neler oluyor hiç sorguluyor musunuz? Gencecik kızların birkaç ahlaksız şube müdürü tarafından taciz edilmesine neden sessiz kaldınız. Bu ahlaksız insanları bu şubelere atayan o bayan müdürün genel müdür yardımcılarınız tarafından aklanılmasına neden göz yumdunuz?

Kaç eski şube müdürleriniz hak etmediği şekilde kovuldu biliyor musunuz?

Eminim bilmiyorsunuz! Bilmiş olsaydınız müdahale ederdiniz(!)

Yazarın Diğer Yazıları