Kimyasal silahı kim kullanır?

Suriye ordusunun füzelerle kimyasal silah fırlatma görüntülerini seyretmişsinizdir. Şam yönetimi bu videonun gerçekleri yansıtmadığını ve El Kaide militanlarınca üretildiğini ileri sürdü. Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin de Beşşar Esad’a bağlı birliklerin ilerleme kaydederken kimyasal silah kullanımını inandırıcı bulmadığını ifade etti.
Suriye başkentinin Doğu Guta banliyösündeki kimyasal saldırıda bin 500 civarında sivil vatandaş hayatını yitirmişti. Tesir çapı bu kadar büyük gazların herhangi bir devlet desteği olmadan üretilmesi ve kullanılması zordur. Nitekim Suriye’ye kimyasal silah satmakla suçlanan Moskova tarafından birkaç gün önce yapılan açıklamada, kimyasal silahları muhafaza sorumluluğunun Suriye devletine ait olduğu vurgulanmıştı.
Putin, Esad’ın kendi halkını kimyasal silahla katlettiği ispatlanırsa BM’nin Suriye harekatına destek vereceğini de açıkladı. Peki Esad’ın kimyasal silah kullanma emri verdiği ispatlanabilir mi? Öte yandan Suriye Ordusu kendi halkına karşı kimyasal silah ateşlese bile bu bir ülkeyi işgal etmek için yeterli gerekçe midir?
Bir ülkenin kaderinin, sadece masum insanların  “öldürülme şekline”  göre belirlemesini aklım almıyor. Onbinlercesinin top ve tüfekle öldürülmesi, yüzbinlercesinin yaralanması ve milyonlarcasının ülkesini terk etmek zorunda kalması normal de, bin kişinin kimyasal silahlarla hayatına son verilmesi mi anormal!Müdahaleyi kimyasal silah kullanımına bağlayan mantığın sakatlığını Türk devlet adamları da ifade ediyorsa, bu devletlerle  “gönüllüler koalisyonu” oluşturmak neyin nesidir? Madem ilkeli dış politika yürütüyorsunuz, o zaman insanlık kavramına tamamen farklı açılardan bakan Amerikan, Fransız ve onları ‘şartlı’ destekleyen Rusya’dan nasıl bir adalet bekleyebilirsiniz?
Ayrıca BM gözlemcilerinin Suriye’de kimyasal silahların Esad’ın talimatıyla kullanıldığını kanıtlamaları mümkün değildir. Emir verildiyse bunun belgelerini ortaya koyacak olan istihbarat örgütleridir. Fransız istihbarat raporu da bunu ispatlayamaz. Obama ise ellerindeki gizli bilgileri açıklamayacağını söylemektedir. Belge uydurmakla meşhur CIA, Saddam’ın da nükleer silah ürettiğini öne sürmüş ancak sonuçta Irak’ı özgürleştirme operasyonu sırasında Dışişleri Bakanı olan ColinPowell’ı bile utandırmıştı.  “Ba’deharabel Basra” (Basra harap olduktan sonra) pişmanlık şovları insanlığın aldığı yaraları iyileştirmez. Olsa olsa günah çıkartarak vicdanlarını rahatlatırlar.
Kimyasal silah kullanımına yönelik uluslararası yaptırımlar ortadayken hiçbir devlet başkanı, genelkurmay başkanı ve hükümet yetkilisi yazılı bir emir vermez. Yani ortada Esad tarafından imzalı resmi bir doküman bulamazsınız? Sözlü emirlerin ise noter tescilli kaydı tutulamayacağına görebelgeler tartışmalı kalacaktır.
Operasyonla eşzamanlı darbe
Suriye’ye uluslararası müdahale, kimyasal silah kullanılması şartına bağlandığı biliniyorsa ki biliniyor, Esad’ın yönetimden uzaklaşmasını isteyen her kesim bu kozu kullanabilir. Dayanma gücünü yitiren isyancılar da, Esad sonrası yönetimi ele geçirmek isteyen Şam’daki hizipler de provokasyon düzenleyebilir. Eğer Esad’ın yakın çevresinden bir ihanet söz konusu ise Suriye’ye askeri operasyon başladığında Esad’a karşı askeri bir darbe gerçekleştirilecektir. Mısır’da Mübarek’in koltuğunun sallandığını hisseden Ordu’nun yönetime elkoyması, Suriye ordusuna da yeterince ilham vermiştir!
Kimyasal silahların bir şekilde dışarı çıkartıldığı açıktır. İster ordu tarafından muhalefeti yıldırmak amacıyla kullanılsın, isterse de isyancılar provokasyon düzenlesin her durumda rejim yanlısı görünen bazı generaller bu işin içindedir. Esad sorumluları teşhir edip cezalandıramazsa kendi sonunu hızlandıracaktır.
Peki bu kadar kirli bir savaşta Türkiye neden rolünü büyütmeye çalışıyor. Şam’da Türkiye yanlısı bir yönetime izin verilmeyeceği net bir şekilde anlaşılmadı mı? Gönüllüler Koalisyonu askeri tesisleri havadan vuracaktır (yanlışlıkla siviller de ölecektir). Kara operasyonu yapılmayacağı için merkezi yönetime bağlı askeri birliklerin çoğu silah bırakmayacaktır. Bu durumda iç savaşın kızışması ve daha acımasız katliam yöntemlerinin kullanılması ihtimal dahilindedir. İlerde utanmak istemiyorsanız şimdi susun!

Yazarın Diğer Yazıları