İslam karşıtı provokatör siyasi arenada güçleniyor

İslam karşıtı provokatör siyasi arenada güçleniyor
Hollandalı aşırı sağcı lider Geert Wilders, Avrupa Parlamentosu’nda grup kurmak için yeterli sayıya ulaştıklarını açıkladı

Wilders, peygamber karikatürlerini TV’de yayınlayarak ağır bir tahriğe hazırlanıyor.

Hollanda’daki aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri GeertWilders, Avrupa Parlamentosu’nda grup kurmak için yeterli sayıya ulaştıklarını sosyal medyadan açıklayarak, “Harika bir haber ve tarihi bir an” ifadelerini kullandı. Hollandalı lider, geçen hafta Avrupa Parlamentosu’nda üyesi bulunan aşırı sağcı parti liderleriyle görüştü. PVV, Avrupa Parlamentosu’nda Marine Le Pen liderliğindeki Fransız Ulusal Cephe, Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ), İtalyan Kuzey Ligi (LegaNord) ve Belçika’daki Flaman Çıkarı (VlaamsBelang) ile birlikte hareket ediyor. Bu partilerin Avrupa Parlamentosu’ndaki toplam sandalye sayısı 37’yi buluyor.

Fransız Le Pen ile yakın iş birliği

Avrupa Parlamentosu’nda grup oluşturabilmek için 7 farklı ülkeden 25 üye gerekiyor. Aşırı sağcı gruba hangi partilerin katıldığı, Wilders tarafından Brüksel’de yapılacak basın toplantısında açıklanacak. Daha önce kurulan, ancak kısa sürede dağılan aşırı sağcı blokta İngiliz Bağımsızlık Partisi (UKIP) de yer alıyordu. Letonyalı Avrupa Birliği karşıtı EFDD ise aşırı sağ bloktan ayrılmıştı. Bu partilerden birisinin Wilders - Le Pen grubuna dahil olduğu belirtiliyor. Avrupa Parlamentosu’nda grup oluşturmak, ekonomik katkının yanı sıra daha fazla söz sahibi olmayı da sağlıyor. Aşırı sağ blokta yer alan partiler, Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkıyor.

Hükümet, büyükelçileri uyardı

Öte yandan, GeertWilders 20 Haziran - 3 Temmuz tarihleri arasında Hollanda ekranlarında Hz. Muhammed karikatürleri yayınlamaya hazırlanıyor. Wilders’ın, İslam karşıtı eylemlerle gündeme gelen Amerikan Özgürlük Koruma İnisiyatifi’nin daha önce Dallas kentinde düzenlediği Hz. Muhammed konulu karikatür yarışmasına katılan eserleri partisine ait yayın saatinde televizyonda gösterme kararı, Hollanda hükümetini harekete geçirdi. Ülke medyasında yer alan haberlerde, Dışişleri Bakanlığı’nın, televizyondaki yayından sonra özellikle Müslüman ülkelerde ortaya çıkması muhtemel tepkilere karşı Hollandalı büyükelçileri uyardığı belirtildi.