TSE’den ‘sosyal medya’ kılavuzu

TSE’den ‘sosyal medya’ kılavuzu
TSE Başkanı Korkmaz, çocukların sosyal medya hesaplarını kullanırken karşılaşabilecekleri tehlikelere karşı aileler için kılavuz kitap hazırladıklarını bildirdi

Yediden yetmişe herkesin ve özellikle de küçük yaştaki çocukların akıllı cep telefonları, tabletler, bilgisayarlar aracılığıyla internete girmesi ve sosyal medyayı aktif olarak kullanması üzerine TSE harekete geçti.  Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Sebahittin Korkmaz, sosyal paylaşım sitelerinin siber suçlular için gözde bir mecra olduğunu söyledi. Çocukların sosyal medya hesaplarını kullanırken karşılaşabilecekleri tehlikelere karşı aileler için kılavuz kitap hazırladıklarını belirten Korkmaz şöyle konuştu: “Enstitü’nün Bilişim Teknolojileri Test ve Belgelendirme Dairesi Başkanlığı’nca hazırlanan kitapçığın amacı söz konusu sitelerden doğabilecek tehlikeler konusunda farkındalığın artırılması. Her konu başlığı aynı zamanda ’hackerin gözüyle de ele alınarak siber suçluların düşünce yapısı onların anlatımıyla yansıtılmaya çalışılmıştır. Kitapçıkta 16 kural sıralanmaktadır. Çocuklarınızı sosyal paylaşım sitelerinde güvende tutmak için kitapçıkta yazılanları dikkate almanızı öneriyoruz.” Korkmaz, TSE’nin “Çocuklar İçin Sosyal Medya Kullanımında 16 Altın Kural” kitapçığına “tse.org.tr” adresinden ulaşabileceğini de ifade etti.

Kontrol edin

Söz konusu kitapçıkta, internetin çocukların rahat ve güvende dolaşabilecekleri bir ortam olmadığı belirtilerek, sosyal medyada karşılaşılacak problemlere yer veriliyor. Kitapçıkta, ailelere çocuklarının üye olduğu sitelere üye olmaları, oynadığı oyunları indirip denemeleri, aile filtrelerini açmaları, internet ve sosyal medyada nelerin yapılabileceğini ve nelerin yasak olduğunun çocuklara açıkca söylenmesi gibi uyarılar yer aldı. Çocuklarınızın sosyal medya hesaplarının gizlilik ve mahremiyet ayarlarının mümkün olan en sıkı seviyede olduğunu düzenli olarak kontrol edin. Okul arkadaşlarıyla paylaşımlarını ve sosyal medya üzerinden arkadaş olduğu ancak aynı okulda olmadığı veya aynı okul dışı faaliyetlere katılmadığı halde ‘arkadaş’ olduğu kişilere dikkat edin.