Kiralık işçilik başlıyor

Kiralık işçilik başlıyor
Sendikaların ‘kölelik yasası’ olarak gördüğü tasarı, Meclis’ten geçti. İş yerindeki başka işçilerin hamilelik askerlik, yıllık izin ve hastalık halinde ise evlerde kiralık işçi çalıştırılabilecek.

Tbmm Genel Kurulu’nda, özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurulması ve uzaktan çalışma gibi esnek çalışma modelini öngören İş Kanunu ile Türkiye İş Kurumu Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı kabul edildi. Kanunla, özel istihdam bürosunun faaliyet alanı genişletiliyor, geçici iş ilişkisi kurma faaliyeti bu bürolara veriliyor. Geçici iş ilişkisi, özel istihdam büroları aracılığıyla yahut da holding bünyesi içinde veya aynı şirketler topluluğuna bağlı başka bir iş yerinde görevlendirme sureti ile kurulabilecek.

Geçici iş ilişkisi

Doğum izni ve doğum sonrası kısmî çalışma hakkı kullanan, askerlik hizmetini yapan ve iş sözleşmesi askıya alınan çalışan yerine başka bir işçi ile geçici iş ilişkisi, bu hallerin devamı süresince kurulabilecek. Mevsimlik tarım işlerinde 
veya temizlik işleri, hasta, yaşlı ve çocuk bakım hizmetleri gibi ev hizmetlerinde, süre sınırı aranmadan geçici iş ilişkisi kurulabilecek. İşletmenin günlük işlerinden sayılmayan ve aralıklı olarak gördürülen işlerde, iş sağlığı ve güvenliği bakımından âcil olan işlerde veya üretimi önemli ölçüde etkileyen zorlayıcı nedenlerin ortaya çıkması halinde, işletmenin iş hacminin öngörülemeyen şekilde artması halinde ve mevsimlik işler hariç en fazla 4 ay süresince geçici iş ilişkisi kurulabilecek.

Devlette taşeron yok

Geçici işçi sağlama, mevsimlik işler hariç dönemsellik arz eden iş artışları haricinde, toplam 8 ayı geçmemek üzere en fazla iki defa yenilenebilecek. Sürenin sonunda aynı iş için 6 ay geçmedikçe geçici işçi çalıştırılamayacak. Toplu işçi çıkartılan iş yerlerinde 8 ay süresince, kamu kurum ve kuruluşlarında, yer altında maden çıkartılan iş yerlerinde geçici işçi çalıştırılamayacak. 

Güvencesiz çalışma

Geçici işçi ile yapılacak iş sözleşmesinde, işçinin ne kadar süre içerisinde işe çağrılmazsa haklı sebeple iş sözleşmesini feshedebileceği belirtilecek, bu süre üç ayı geçemeyecek. Büyük tartışmalara yol açan ve yıllardır gündemde olan kiralık işçilik ve özel istihdam bürolarının yasalaşması, halihazırda kayıtdışı olarak mevcut olan özel istihdam bürolarını yasal hale getirecek. Kiralık işçiliğin en önemli sonuçlarından biri de güvencesiz çalışmanın yaygınlaşması olacak. Kanun, “Çağrı üzerine çalışma” başlığına “uzaktan çalışma” yı da ekliyor. Uzaktan çalışma, “işçinin, işveren tarafından oluşturulan iş organizasyonu çerçevesinde iş görme fiilini evinde ya da teknolojik iletişim araçları ile iş yeri dışında yerine getirmesi esasına dayalı kurulan iş ilişkisi” olarak tanımlanıyor.

Gül, veto etmişti

Yasa; 2009 yılında Meclis’ten geçmiş, dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sendika temsilcileri ile görüştükten sonra “işçilerin emeğinin istismarına ve insan onuruna yakışmayan durumların doğmasına, olumsuz uygulamalara ve çalışma barışının bozulmasına yol açabileceği” gerekçesiyle düzenlemeyi veto etmişti.