Kireçlenme kadınlarda daha sık rastlanıyor

Kireçlenme kadınlarda daha sık rastlanıyor
Yaşam kalitesini düşüren bir hastalık olan kireçlenme, erkeklere oranla kadınlarda daha sık rastlanıyor.

Tıp dilindeki adı Osteoartrit olan hastalık, yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan ve uzun süreli eklem, kas, iskelet sistemi ağrılarına yol açan bir sorun. Eklemlerde ağrı, hareketlerde tutukluluk ve sonraki dönemlerde de şekil bozuklukları olarak kendini gösteren osteoartrit bir eklem kıkırdak hastalığı. Vücutta; boyun, bel, kalça, diz, el ve ayak bileği, el parmakları gibi çok sayıda bölgeyi tutuyor. Yaşa, cinsiyete ve ırka göre osteoartritin görülme sıklığı değişiyor.
Hastalık evrelere     ayrılıyor
Hastalığın ilk evresinde kıkırdakta şişme ve ödem meydana geliyor. Vücut bunlara tepki olarak iyileştirici hücreler gönderiyor. Ancak bu hücrelerle birlikte kıkırdaktan bazı maddeler de salınıyor. Bu maddeler kıkırdağa zarar veriyor ve kıkırdakta yıpranma, erime meydana geliyor. Hastalığın son evresindeyse kıkırdak iyice incelerek eklem aralığı daralıyor. Başlangıç evresinden itibaren bu durum hastanın aktivitelerini sınırlandıran bir dizi şikayetlere neden oluyor. En son evrede de kıkırdak tamamen inceldiği için hasta şikayetleri artıyor.
Yaşam tarzı etkili
Hastalığın nedeni tam olarak bilinmiyor. Ancak oluşumunda birçok faktör rol oynuyor ki bunların başında genetik geliyor. Diz osteoartritinde mekanik yıpranmanın nedenlerinden biri, aşırı kilo. Kilo fazlalığı olanlar her hareket ettiklerinde eklemler birbirine daha yakın olduğu için daha fazla sürtünme ortaya çıkıyor. Bu da mekanik strese neden oluyor. Böylece kıkırdakta yıpranma başlıyor. Bir diğer neden; tekrarlayan mikrotravmalar, yani organı yanlış kullanma. Dış etkenlere fazla maruz kalındığında osteoartrit 25-30’lu yaşlarda da ortaya çıkabiliyor. Ayrıca, hastalığın seyrinde ve gelişim hızında, yapılan iş, vücudun kullanım şekli, günlük yaşam tarzının çok hareketli ya da daha durağan olması gibi birçok faktör etkili oluyor.