Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Serap BESİMOĞLU

Serap BESİMOĞLU

Kırlangıçtan alınacak ders

Kısa bir tatil sonrası siz değerli okuyucularımla tekrar buluşmak çok keyifli. Bu süre zarfında mailime gelen birçok güzel ileti ve paylaşımı okumaya çalıştım. Çanakkale’den bana ulaşan vefalı okuyucum sevgili Deniz Aytemur yine çok keyifli bir iletiyi paylaşmış benimle. Özellikle de gençlere yön vereceğine inandığım hikâyeyi ben de köşeme taşıyorum. İleti şöyle başlıyor...
Kırlangıçları hep çok sevdim
Ayvalık’ta bir açık hava otelindeyim. Resepsiyon da açıkta. Resepsiyonun köşesinde bir kırlangıç yuvası var. Üç yavru kafalar dışarıda gagalar açık. Anne ve baba gidip gelip yiyecek getiriyorlar ve ayrı zamanlarda geldikleri için birbirlerini görmüyorlar.
Aile bağları.
Anne birinci yavruya yem veriyor, birazdan baba gelip ikinciye, anne tekrar geldiğinde üçüncüye, baba gelip birinciye. İnanılır gibi değil, sırayı hiç şaşırmadılar.
Adalet.
Akşama doğru sudan çıktım, baktım yuvaya siyah bir kedi yaklaşmış. O ufacık ana baba canhıraş bir şekilde dalıp çıkıp kediyi uzağa kadar kovaladılar. Cesaret. Otel sahibi şunları anlattı: Bahar başlarında göçten döndüklerinde yuvanın bulunduğu bölümün kapalı olduğunu görünce, resepsiyon görevlisinin kaldığı odaya girip çıkıp onu uyandırmışlar. Akıl.
Sabah su içmek için fıskiyenin üzerinde dolaşıp çığlıklar atıyorlardı, ta ki fıskiye açılana kadar. İletişim.
Yuvalarını öyle bir yaparlar ki yıllarca dayanır. Kalite
Yazları sıcak ülkelere göç
ederler.  Yenilik
Onların yaptığı yuva diğer kuşların saman çöplerini üst üste koyarak yaptığı dingildik yuvalara hiç benzemez. Benzer bir yuva yapabilen başka bir kuş yoktur. Farklılık.
Hiç kırlangıçları bir yerde pineklerken hatırlıyor musunuz? Devamlı uçarlar. Çalışkanlık
İnanılmaz hızlıdırlar. Su zerresini havada yakalarlar. Hız
Binlerce mil uzaktan hep aynı yuvaya dönerler. Ömürlerinin sonuna kadar yuvalarına bağlıdırlar. Yurt sevgisi
Öylesi öğreti dolu ki, kimi zaman “kuş beyinli” diyerek incitici anlamda kullandığımız zaman doğadaki bu muhteşem canlıların yaşam mücadelesi, aile bağları, adalet duyguları, cesaret ve iletişim güçleri, yenilikçi ve çalışkan yapıları ve tabii ki yurt sevgileri tüm gençlere örnek olmalı. Özellikle de cips  -kola- hamburger menüden oluşturulmak istenen uyuşuk bir gençliğin önüne geçilmesi için, cep telefonu -Ipod- play station gibi ya da bilgisayar ortamında yaratılmak istenen sanal dünyalardan gençleri uzaklaştırmak için kuş beyinli dediğimiz kuşlardan bile alınacak çok ders var...
Bence kıssadan hisse çıkarılmalı. Ayrıca güzel maillerini benimle paylaşan tüm okuyucularıma da teşekkür ediyorum...

Yazarın Diğer Yazıları