Kış yorgunluğunu bu besinlerle yenin

Kış yorgunluğunu bu besinlerle yenin
Kış mevsiminin gelmesi ve havanın genellikle kapalı olması insanlar üzerinde yorgunluk ve mutsuzluk etkisi yaratıyor. Bu ruh halinden çıkabilmek için bazı besinleri gün içerisinde tüketmemiz gerekiyor.

Karanlık bir havada uyanmak, havaların erken kararması, soğuk havalar bir de üzerine iş stresi eklenince birçok insan karamsarlık, mutsuzluk ve huzursuzluk duygularına kapılıyor. Ancak gün içerisinde tüketeceğiniz bazı besinler, kendinizi daha mutlu ve dinç hissetmeniz için önemli bir yer tutuyor. Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı kış yorgunluğunu üzerinizden atmayı sağlayacak besinler hakkında bilgi verdi.

Bitter çikolata tercih edin

Hava, mevsim değişikliği gibi durumlar insan biyoritmini olumsuz etkileyen faktörlerdir. Kış aylarının gelmesi ile birlikte kendinizi her zamankinden daha mutsuz, halsiz ve uykusuz hissediyorsanız vücudunuzda serotonin eksikliği de olabilir. Eğer doktora başvuracak kadar önemli bir sorununuz yoksa serotonin içeriği yüksek besinler tüketerek serotonin seviyesini yükseltebilirsiniz. Bunların başında çikolata gelir. Çikolata serotonin salgısını arttırmaya yönelik
bir yiyecektir; ancak fazla miktarda alınması kişiye kilo fazlalığı olarak dönebilir. Dikkatli tüketilmelidir. Öğle saatlerinde 20-30 gram; yani yaklaşık olarak bir kibrit kutusu kadar bitter çikolata tüketimi, kendinizi daha iyi hissetmesini sağlayacaktır.

Mutluluk deposu “muz”

Kışın tüketilen bazı besinler ruh halini daha da yukarı çeker. Bunların arasında muz önemli bir yer tutar. Muz kokusuyla bile size mutluluk vermeye yeter. Muz, içerdiği yüksek endorfinle mutluluk deposudur. Kendinizi mutsuz, kötü hissettiğiniz ya da şeker ihtiyacı duyduğunuz anda muz tüketebilirsiniz. Gün içerisinde küçük boy ise 1-2 tane, büyük boy ise 1 muz tüketilmesi uygundur. Gündelik yaşamda solunan kirli hava, yanlış yiyecek-içecek seçimleriyle vücuda toksinler alınabiliyor. Vücuda “antioksidan desteği” sağlayarak bu toksinlerin atılması gerekir. Bu arındırma işlemi için kivi, düşük kalori ve şeker oranı ile en ideal meyvedir. C vitamini içeriği yüksek olan kivi, gevşemeye yardımcı ve mutluluk veren bir besindir. Aynı şekilde ananas da sindirim sistemi için yararlıdır, içerdiği “bromelain” ile birlikte vücuttaki iltihabi durumlar ve şişkinliklerde de etkilidir. Düzenli olarak uzman kontrolünde tüketilen ananasında vücuttaki yağ hücreleri üzerinde etkisi olduğu bilinmektedir. Bu dönemde özellikle bağışıklık sistemini güçlendiren, enerji veren besinler tüketilmelidir. Kuşburnu; A, B1, B2, C, E ve K vitaminleri, mineral maddeler, fosfor ve potasyum elementleri açısından oldukça zengin bir besindir. Kuşburnunu meyve ya da çay olarak tüketebilirsiniz. Vücudu güçlendirerek daha dirençli yapan kuşburnu, bedensel yorgunluğu gidermeye de yardımcıdır. Bu kış aylarında kendinizi cansız hissettiğinizde ara öğünlerde masum diyebileceğimiz bazı tatlılar tüketebilirsiniz. Örneğin; probiyotik yoğurtlar, tarçınlı bir fincan salep, yulaf ezmesi ve yoğurtla yapılan tatlılar, meyveli sütler ya da 2 top dondurma hem sağlıklı hem de sizi canlandıracak, motive edecek ara öğünler olabilir.