Kısa vadeli dış borçta yeni rekor

Kısa vadeli dış borçta yeni rekor
CHP’nin ekonomi raporunda, açıklanan son verilerle ekonominin dış şoklara karşı kırılganlığının daha belirgin hale geldiği belirtildi. Rapora göre vadesi bir yıldan önce dolacak kısa vadeli dış borçlar yeni bir rekor kırarak 130,6 milyar dolara çıktı.

Merkez Bankası’nın kasasındaki rezerv ancak kısa vadeli dış borçları finanse etmeye yetiyor. Küresel sermayenin risk iştahında ani bir değişme olması halinde Türkiye’nin cari açığı finanse edecek ihtiyat akçesi yok. Bu durum çok ciddi bir risk oluşturuyor. CHP Ekonomi Politikaları Genel Başkan Yardımcılığı’nın Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak’ın koordinasyonunda hazırladığı 100. Ekonomik Görünüm Raporunda, işsizlik, bütçe, kısa vadeli dış borç, Uluslararası Yatırım Pozisyonu ve reel sektör döviz açık pozisyonu verileri değerlendirildi.

Kur riski 
Raporda, reel sektör şirketlerinin döviz açık pozisyonunda da son aylarda kaygı verici bir artış görüldüğüne dikkat çekilerek  “ Bu durum kur riskine karşı şirket bilançolarını daha kırılgan hale getiriyor. Nisan’da reel sektör şirketlerinin döviz açık pozisyonu 3,8 milyar dolar artarak 169,7 milyar dolara çıktı. Bunun anlamı dolar kurunda her bir kuruşluk artışın reel sektör şirketleri bilançosuna 1,7 milyar TL kur farkı zararı olarak yansımasıdır” denildi.
Dış denge açısından diğer önemli bir gösterge olan ve Türkiye’nin döviz cinsinden finansal alacakları ile yükümlülükleri arasındaki farkı gösteren Uluslararası Yatırım Pozisyonundan gelen işaretler de iyi değil. Nisan-Mayıs aylarında Türkiye’nin döviz yükümlülüğü 49,5 milyar dolar birden artarak 650,6 milyar dolar oldu.