KİTAP / AHMET YABULOĞLU

KİTAP / AHMET YABULOĞLU
Türkçülük hareketinin unutulmaz kahramanı

Türkçülük hareketinin unutulmaz kahramanı

Genç kuşak arasında Türkçü hareket konusundaki çalışmalarıyla dikkat çekip takdir toplayan araştırmacı Serkan Akgöz, devrinin gazete ve dergilerinde Nihâl Atsız’ın izini sürüp “Basında Atsız” adıyla kitaplaştırdı.

2-335.jpgTürkçülük hareketinin bayraktarı Nihâl Atsız’ı konu alan gazete haberlerine yer verip, yaşantısından çeşitli vesikaların topluma nasıl aktarıldığını; ne türlü iftira ve baskıları maruz kaldığını gösterme amacıyla kitabı hazırladığını belirten Serkan Akgöz çalışmasını yaparken izlediği yolu şöyle anlatıyor:

Türkçülük, Türk milletinin varoluşundan bugüne kadar şuuraltında yaşayan milli ülkümüzdür. Silinmez gerçekleri yaşatan tarih, bize göstermiştir ki: bir ülküye sahip olmayan milletler ve devletler sönük yaşamış veya yok olmuştur.

Türkçülüğün fikri sahada gelişmesi ve programlaşması, Osmanlı Hanedanlığının son yüzyılında başlamış ve son şeklini Cumhuriyet döneminde Nihâl Atsız’ın bayraktarlığını yaptığı kadroyla almıştır. Kitabın hazırlık aşamasından önce Nihâl Atsız’ın kendi yazdığı kitapları, dergileri; sonrasında onun hakkında yazılan kitapları ve hakkındaki dergi yazılarını okudum, inceledim. Bu inceleme neticesinde bir tarihsel dizin oluşturarak gazetelerde yapacağım tarama için bir yol haritası oluşturdum. Belirlenen tarihteki gazeteleri daha çok Taksim Atatürk Kitaplığı’nda, zaman zaman ise Beyazıt İl Halk Kütüphanesi’nde inceledim ve fotoğrafladım. Gazete kupürlerindeki bilgilerin doğruluğunu teyit ettim, yanlış bilgileri de dipnot kullanarak belirttim. Yayınlanan haberlere hiçbir yorum katmadan, sunarak çalışmayı tamamladım. Çalışmamı giriş, 5 ana bölüm, fotoğraflar ve ekler olarak hazırladım. Giriş bölümünde, kısaca Türkçülük hareketi ve Nihâi Atsız hakkında bilgiler verdim.

1930’lu Yıllar, 1940’lı Yıllar, 1950’li Yıllar, 1960’lı Yıllar ve 1970’li Yıllar başlıklarını taşıyan 5 bölümde kronolojik bir sıralamayla o yıllarda Basında yer bulan haberlerinde gazete kupürden metine dönüştürülmüş hâline yer verdim.

Fotoğraflar bölümünde, yaptığım tarama çalışmaları sırasında gazetelerde bulduğum Nihâl Atsız’a ait fotoğraflara yer verdim. Ekler bölümünde tarama yapılan kupürlerin yer aldığı gazete adı, tarihi ve orijinal fotoğraflarıyla; bâzı belgelere yer verdim.

Titiz bir çalışma sonrasında herkesin faydalanabilmesi amacıyla bir devre adını altın harflerle kazıyan büyük Türkçü Nihâl Atsız’ı hayatı süresince konu alan gazete haberlerini bulacağınız bu eserde; dönemin gazetelerinde Atsız ve arkadaşlarına karşı yürütülen çirkin kampanyaları tüm yönleriyle görecek, türlü iftiralara ve baskılara rağmen yıkılmak bir kenara dursun, eğilmediğini görerek O’na olan inancınızı tazeleyeceksiniz.

 

Bozkurt Yayınları Tel:(0546) 683 19 44

 

*

 

Hanedanın son sultanı

Araştırmacı yazar Timuçin Mert, Kurtuluş Savaşı sırasındaki izlediği tutum ve siyaseti nedeniyle Türk tarihinin en tartışmalı isimlerinden biri olmuş ve arkasında birçok soru işaretleri bırakmış son 3-210.jpgpadişah Vahdeddin’i farklı bir pencereden bakarak mercek altına alıyor. Timuçin Mert yeni kitabı, “Garip Sultan’ın Yaşam Hikayesi / Vahdeddin’in Gözyaşları” hakkında şu değerlendirmeyi yapıyor:

Vahdeddin, Osmanlı İmparatorluğunun en zor döneminde kendisini tahtın üstünde buldu. Gariptir, Padişah olmayı hiç düşünmemişti... Bu durumu, “Ben bu makam için hazırlanmadım. Şaşmış bir haldeyim. Bana dua ediniz” sözleriyle açıklamaktan da çekinmedi. Düşük omuzlarına, 600 yıllık bir imparatorluğun yükü binmişti. Gariplikler Vahdeddin’in peşini Sultan iken de bırakmadı. Tacı tahtı vardı, ordusu yoktu... Hazinesi bomboştu. Tebası perişan, açlık ve hastalıktan kırılıyordu... Padişahlığı da garip geçti. Sonunda padişahlığı elinden alınmış, halifeliği bırakılmıştı. Bu da garip bir durumdu! Yine garip bir şekilde ülkeyi terk etti... Evet, Vahdeddin garip bir padişahtı. Garip doğdu, garip yetişti, garip öldü, bir garip gibi kuru bir ceviz ağacının altına gömüldü. Kitapta, Sultan Vahdeddin’in yaşam hikayesine dair merak edilen bir çok sorunun cevabını bulacaksınız.

 

Hükümdar Yayınları Tel:(0212) 514 80 85

 

*

 

 

Ey Türk! Uyan artık

5-050.jpg

 

 

Erdal Sarızeybek’in kaleme aldığı, “Büyük Suikast” Atatürk’ün Nutuk’ta da dikkatlerimizi çekerek hafızalarımıza kazıdığı bir gerçeği; Anadolu’daki en aşağı 7 bin yıllık Türk varlığının ilk önce geçtiğimiz asrın başlarında, ardından Özal dönemiyle başlayan süreçte ve günümüzde “çözüm süreci” dayatmasıyla içine düşürüldüğü çıkmazların, tuzakların ve açmazların kimler tarafından kumpas edildiğini ve hangi amaca hizmet ettiğini tüm “kanıtlarıyla” deşifre eden eksiksiz ve yetkin bir belge-kitap...

Destek Yayınları Tel:(0212) 252 22 42

 

 

 

 

*

 

Türkün kodları

Fuzuli Bayat’ın uzun yıllar süren çalışmalarının neticesi olan, “Mitten Tarihe, Sözden Yazıya Dede 1-457.jpgKorkut Oğuznameleri” adlı kitabı, kültürel kodlarımızın asırlardır bir süreklilik arz ettiğini gösterdiği gibi sosyal bilimcilere de yeni ufuklar sunmakta. Türklüğün geleneksel dönemde atılan temellerinin bugün modern bir toplumda, özellikle de kültürel ve bilimsel sahada anlam bulabilmesi ancak bu gibi kitaplarla mümkündür. Bu açıdan bakıldığında Dede Korkut ve hikâyelerinde, her zaman Dede Korkut’un kişiliğini aşan ve anlatılanların ötesine geçen Türklüğün kadîm kodları mevcuttur. Fuzuli Bayat, bu kitabında kavramsallaştırmalar yoluyla, Türklüğün kat ettiği tarihî sürecin, bugünün dünyasında ve dolayısıyla bugünün değerlerinde nasıl bir öneme sahip olduğunu Mekân-Zaman, Kaos-Kozmos gibi başlıklar eşliğinde duru bir anlatımla işlemektedir. Kendi değerlerine yabancılaşmakta hiçbir sorun görmeyen sosyal bilimler kürsülerimiz ne yazık ki Dede Korkut’a Homeros’a gösterdiği ihtimamın yarısını dahi henüz göstermemiştir. “Mitten Tarihe, Sözden Yazıya Dede Korkut Oğuznameleri” önemli bir eksikliği tamamlama niyetiyle kaleme alınmış ilk kitaplardan birisi olması hüviyetiyle üzerinde yaşadığımız Türklük zeminini anlamak için tarihî bir öneme sahip. Kitaptaki bazı konu başlıkları şöyle:

* Oğuznameler * Sözlü Tarihten Destana, Destandan Oğuznamelere * Söz ve Yazı Açısından Oğuznameler * İlk Oğuzname - Oğuz Kağan Destanı * Destandaki Mitolojik Unsurlar * Oğuznamelerde Devletçilik İdeolojisi, İl Sistemi, İdare Etme * Tanrıoğlundan Evliyaya, Şamandan Ozana Korkut Ata * Korkut Atanın Mitolojik ve Tarihî Kimliği * Korkut’un Ozanlık İşlevi * Ölümden Kaçma * Kitab-ı Dede Korkut’ta Epik Klişeler * Epik Zamanla Epik Mekânın Birliği.

Ötüken Neşriyat Tel:(0212) 251 03 50

 

*

Tarihten Edebiyata

4-098.jpg

 

Akademik hayatını Selçuklu tarihinin, Selçuklu kültür ve medeniyetinin bilinmeyenlerini araştırmakla geçiren Erkan Göksu, yeni kitabı “Berzem” ile konusunun edebiyat alanına da adım atıyor. “Berzem”, muhteşem çağın mütevazı çocuklarının hikâyesi... Tarihin romana değil, romanın tarihe malzeme olduğu ‘gerçek’ bir tarihî roman... Bu romanda olaylar gerçek... Berzem’de gerçek olayları okuyacak, gerçek insanlarla tanışacak, gerçek mekânlarda dolaşacak, gerçek hayaller kuracaksınız...

Bilge Kültür Sanat Tel:(0212) 520 72 53