KİTAP / AHMET YABULOĞLU

KİTAP / AHMET YABULOĞLU
Türk düşünce hayatının temellerini atan isimler

Değerli ilim adamı Prof. Dr. Süleyman Hayri Bolay, Türk düşünce hayatına damgasını vuran Türk düşünürlerini 8 ciltlik “Tanzimat’tan Günümüze Türk Düşünürleri” külliyatında toplayarak kaynak bir esere imza attı.

k3.jpgYirmibeş senelik bir emeğin mahsulü olan ve uzun senelerdir çıkması beklenen, “Tanzimat’tan Günümüze Türk Düşünürleri” adlı eser, alanında büyük bir boşluğu dolduracak nitelikte bir çalışma. Yakın dönem fikir hayatımızı hem ülkemize, hem Türk ve İslam dünyasına, hem de bütün dünyaya tanıtacak kadar kapsamlı olan eseri hakkında Prof. Dr. Süleyman Hayri Bolay şu değerlendirmeyi yapıyor:

“Bu hacimli eseri hazırlamaktaki ilk hedefimiz, yeni nesillerimizin dedelerinin ve babalarının yakın geçmişte ortaya koydukları yaratıcı düşünceleriyle buluşmalarını sağlamak; her şeyi kendi gözleriyle görüp kendi akıllarıyla düşünmelerini temin etmek ve kendi ürettikleri fikirlerini kendilerinin tedavüle sürmelerine yardımcı olmaktır. Bu hususta önce aklımızı Batı’ya kiraya vermeyeceğiz veya onların aklını ödünç olarak alıp üzerine yatmayacağız. Çünkü sadece onlar düşünmüyorlar, biz de düşünüyoruz, biz de “imal-i fikir” de bulunuyoruz.

Bugün Türkiye, dünyadaki düşünce gündemini tespit ve tayin eden merkezde değil “çevre” de bulunmakta ve çoğu zaman merkezin tespit ettiği gündemlere bağlı olarak çevre durumunda hareket etmektedir.

Bundan dolayı ikinci hedefimiz, çevreden çıkıp merkezde yer almanın yolunun açılmasına yardımcı olmaktır. Aynı zamanda tarihte mensubu bulunduğumuz medeniyetimizin alternatif olarak ihyasına yardımcı olmak ve onun yeniden inşasında düşünce hayatımızın katkısını sağlamaktır.

Bu kitap, çağdaş Türk Düşüncesinin dünya düşünce arenasında görücüye çıkacak güçte olduğunu ortaya koymayı da amaçlamıştır. Düşünce hayatımızın “kendi tabii mecrası” na doğru gelişmesi devam ederse Türk düşüncesinin daha yeni ve daha özgün düşünceler üreterek dünya düşüncesine önemli katkı sağlayacağı muhakkaktır. Artık biz de Batılı düşünürlerin düşüncelerine göre kendimizi değerlendirme dönemini geride bırakarak, eskiden olduğu gibi, onların da bizim düşünce mahsullerimize bakarak kendi düşüncelerini değerlendirecekleri seviyeyi hedef almalı, sorunlarımızı kendimiz çözmeye yönelirken, ortaya koyacağımız çözüm tekliflerinin aynı zamanda başka toplumlar ve medeniyetler için de bir ufuk açabileceğinin farkında olmalı, böylece yeni ve evrensel fikirlerimizi daha çok üretme dönemlerine geçmeliyiz.

Toplam 7 cilt, 8 kitaptan oluşan eserin 1’inci cildine Tanzimat’tan Cumhuriyet’e Siyasî, İdarî ve Sosyal Düşünce Temsilcileri; 2’nci cildine Cumhuriyet’ten Günümüze Siyasî, İdarî ve Sosyal Düşünce Temsilcileri; 3’üncü cildine Tanzimat’tan Cumhuriyet’e Bilimsel ve Felsefî Düşünce Temsilcileri; 3’üncü cildi oluşturan 4-A ve 4-B kitaplarına Cumhuriyet’ten Günümüze Bilimsel ve Felsefi Düşünce Temsilcileri; 5’inci cildine Tanzimat’tan Günümüze Ahlaki ve Edebi Düşünce Temsilcileri; 6’ıncı cildine Tanzimat’tan Günümüze Dinî ve Tasavvufî Düşünce Temsilcileri; 7’inci cildine ise Türk Dünyası Düşünür Temsilcileri isimleri verilmiştir. 7’nci cilt ayrıca Yazarlar İndeksi, İsim Dizini, Kavram Dizini ve Süleyman. Hayri Bolay’ın Hayatı ve Eserleri bölümlerini içermektedir.

Eser, önceki nesillerin düşüncelerinin sonrakilere tanıtılarak fikir hayatımızın çok daha ileri götürülmesine kapı açmaktadır.  Türk ilim ve düşünce hayatına büyük bir katkı niteliğindeki bu eser Türk düşünce hayatı üzerine düşünen ve çalışanlara çok önemli bilgi ve malzeme sunmakta, onları yeni düşünceler üretmeye teşvik etmekte “Bizim de aklımız var, aklımızı kiraya vermeden bizde düşünürüz ve Batılılar seviyesinde fikir imal ederiz, etmekteyiz” gibi sözlerle yeni nesilleri hem yönlendirmekte hem de kendi kimliği kuvvetlendirmek için onları cesaretlendirmektedir. Bu haliyle bu abidevî eser, sahasında tektir ve örnek alınacak bir bilim ve fikir hamulesidir.

Nobel Yayıncılık Tel:(0312) 418 20 10

 

*

 

Kur’an-ı Anlamak

Yüce Allah’ın insanlığa en büyük armağanı Kur’an-ı Kerim’i ve onun mesajlarını en iyi şekilde anlamaya rehberlik eden meallere bir yenisi daha eklendi. Veli Tahir Erdoğan’ın uzun yıllar süren çalışmaları sonunda hazırladığı “Kur’ân k2.jpgBana Ne Diyor?” adlı açıklamalı meal, benzerlerinden farklı özellikleriyle dikkat çekiyor. Bilgeoğuz Yayınları tarafından okurla buluşturulan meal baştan sona “Kur’ân Bana Ne Diyor?” sorusundan yola çıkılarak hazırlanmış. Mealde, her sûrenin; ismi, iniş sırası ve konuları üzerinden “Bana ne diyor?” sorusuna cevap veriliyor. Meal bu özelliği ile okuyucuya “Bu meal bana özel, benim için hazırlanmış” hissini veren, bu yönüyle de sahasında ilk olma özeliğini taşıyan bir “Açıklamalı Kur’ân meali” “Kur’ân Bana Ne Diyor?” adını verdiği açıklamalı meali hazırlayan Veli Tahir Erdoğan, çalışması hakkında şu bilgileri veriyor:

Mealin sayfaları arasında dolaşmaya başladığınızda, mealin sizi elinizden tutup hayalen Asr-ı Saadete götürdüğünü, bu yönüyle de sûrelerin mesajlarını indiği zemin ve zaman üzerinden size hissettirdiğini fark edeceksiniz. Bu kurguyla hazırlanmış bir meal okumakla, aynı zamanda bir siyer felsefesi ve Siret’ul Kur’ân çalışması da okumuş olacaksınız. Bu mealde, Kur’ân’a bir Esma tefsiri olarak bakılıyor, genelde ayet sonlarında gelen Allah’a ait güzel isimler Türkçe okunduğu gibi “Rahîm, Hakîm, Azîz, Kadî...” şeklinde veriliyor. Buna ilaveten bu isimlerin ayetin içeriği ile olan bağlantısına dikkat çekiliyor. Bu sayede her bir Esma, esmayı ahlaka dönüştürme yolunda okuyucuya rehberlik yapıyor. Meal okuyanlar bilir; meallerle alakalı en büyük sorun: Meallerin yeterince akıcı ve anlaşılır olmaması ve konular arası geçişlerde anlam kopukluklarının sıkça yaşanmasıdır. Bu mealde, tefsirlerdeki yorumların meale yansıtılması ile bu sorunların en aza indirildiğini göreceksiniz.

Bilgeoğuz Yayınları Tel:(0212)  527 33 65

 

*

 

Mühendise yeni ufuklar

k4.jpg

Zekâi Şen, “Mühendislikte Felsefe, Mantık, Bilim ve Etik” kitabında mühendislere ve alana ilgi duyanlara klasik mühendislik tanımının dışında bir yaklaşım sunuyor. Felsefeyi her tür düşüncenin bir arada var olduğu bir bahçe olarak gören Şen, bahçeyi bütünüyle hikmet; bahçede yetişenlerden akılcı bilgilerin ayıklanmasını mantık; ayıklanan bilgilerin nesnel olanlarının sistematik bir biçimde ayrılmasını bilim; bu çıkarımların insanlığın yararına kullanılmasına yönelik ilkeler bütününü etik olarak tanımlıyor.

TÜBİTAK Yayınları Tel:(0312) 298 96 61

 

*

 

İnsanlar Seyreder

k1.jpg

Gerek dünya edebiyatındaki, gerekse ülkemizdeki dünden bugüne bütün seyirlik oyunlar, Şeyhülmuharrirîn Ahmet Kabaklı gibi bir üstadın bakış açısı ve değerlendirmesiyle, “Seyirlik Oyunlar” adlı kitapla gözler önüne seriliyor. Tiyatrodan meddahlık ve karagöz oyunlarına varıncaya kadar bütün seyirlik oyunlar, türleri ve özellikleriyle en anlaşılır bir şekilde açıklanıyor. Seyirlik oyunların tarihî seyrini, insanlığa ve insanımıza ne kazandırdıklarını görüp bilmek isteyen herkese seslenen kaynak bir eser.

Türk Edebiyatı Yayınları Tel:(0212) 526 16 15