KİTAP / AHMET YABULOĞLU

KİTAP / AHMET YABULOĞLU
Tarihin gülümseten ve düşündüren sayfaları

Türk kültür hayatının renkli simalarından İsmail Hami Danişmend’in ünlü eseri “Tarihi Hakikatler”in yeni baskısı Bilgeoğuz Yayınları tarafından yeniden okurla buluşturuldu.

4-108.jpgTarihi Hakikatler’in yazarı İsmail Hami Danişmend’in Türk kültür tarihinde ayrı bir yeri vardır. İslamiyet’in yanlış anlaşılmasına, yanlış değerlendirilmesine şiddetle karşıdır. İslami konulardaki bilgisizleri kıyasıya eleştirir. İsmail Hami Danişmend, Tanzimat, Millî Mücadele, Cumhuriyet ve çok partili dönemleri yaşamıştır. Zengin bir birikime sahiptir. Tarihi Hakikatler, yıllar boyu okuduğu kitaplardan, görüştüğü kişilerden topladığı bilgi ve anekdotlardan meydana gelmiştir. Birçok konuyu ilk defa bu eserden öğreniyoruz. Ayrıca Türkçü ve İslâmî bakış açısıyla olayları yorumlamıştır. Türk tarihinin belli dönemlerini, Osmanlı’nın, Arapların ve Batı ülkelerinin özellikle Fransızların merak uyandırıcı hayat tarzlarını, anekdotlarla naklederken mutlaka Türk’ü ön planda tutmuştur.

Döneminde birçok tarihçi ve edebiyatçı onun dostudur. Abdülhak Hamid dostları arasında başta gelir. Şair ve yazarlarımızın bilinmeyen yönlerini ondan öğreniyoruz. Tarihi Hakikatler dünü hatırlatıyor ve gelecek için yol gösteriyor.

Sizi kah düşündürecek, kâh tebessüm ettirecek, elinizden düşüremeyeceğiniz bir başucu kitabıdır. İşte kitaptan tarihi bir anekdot:

Fatih’in dilenci kardeşi

Fatihi bir gün atına binip ava çıkarken, birdenbire karşısına bir dilenci dikilip yana yakıla dilenmeye başlamış; Fatih de cebinden bir altın çıkarıp herife ihsan etmiş, işte bunun üzerine küçük bir kıyamet kopmuş; bir altını az gören dilenci:

- Padişahım, ben senin kardeşin olduğum hâlde nasıl oluyor da sen bana tek bir altın verirsin? Şu hareketin insafa sığar mı? diye feryad ve figana başlamış! Bunun üzerine Fatih atının dizginini çekip durmuş ve dilenciyi yanına çağırıp sormuş:

- Bu nasıl söz böyle: Sen benim kardeşim olduğunu nasıl iddia edebilirsin?

Dilenci de hemen cevabını dayamış:

- Bu ne gaflettir padişahım? Nasıl olur da sen benim kardeşim olduğunu bilmezsin? Hiç öyle şey mi olur?

Hayretler içinde kalan Fatih Sultan Mehmet sualini tekrara mecbur olup kardeşliğin sırrını öğrenmekte ısrar edince, nihayet cesur dilenciden şu cevabı almış:

- Padişahım, ikimiz de Âdem babamızın oğulları değil miyiz?

Bu cevaptan çok hoşlanan Doğu Roma fatihi de şöyle mukabele etmiş:

- Eğer öteki kardeşlerimiz de haber alacak olurlarsa, senin hissene bu bir altın bile düşmez!

Bununla beraber, nesep birliği çok hoşuna gittiği için, cömert Fatih dilenci kardeşine birçok altınlar daha vermiş...

Bilgeoğuz Yayınları Tel:(0212) 527 33 65

 

*

 

Bir aşkın Peşinde

Tutkulu bir aşk hikâyesi içinde; yokluklar ve acılar coğrafyası Afrika’nın muhteşem doğasına, kültürel ve toplumsal sorunlarına dair çok çarpıcı gözlemlere de yer vererek derin bir sezgi gücüyle insanı anlatıyor bu ilk romanı, “Afrika’da Aşk ve Diriliş” de Halit Şirkan Hatay.

5-057.jpg

Sadece insanın beş duyusu ile hissedebildiği her duyguya dokunmakla kalmıyor, tasavvufta bir dervişin kemale erebilmek için aştığı merhalelerden, kahramanı Süleyman’ı hayatın çalkantılarında oradan oraya savurarak geçiriyor ve onun ruhî tedennisini ve terakkisini detaylı bir şekilde irdeleyip, inkârdan inanca giden yolda adım adım ilerletiyor okuyucusunu.

Kâh kahramanının gözünden, kâh onun zihnine girerek yaptığı çözümlemelerle kimi zaman da nesnel bir bakış açısından doğumdan ölüme, cennet ve cehenneme, Tanrının ve ölümden sonra yaşamın var olup olmadığına kadar insanlığın tarihi boyunca kafa yorduğu sorulara felsefî bir mistisizmle yanıt arıyor. Ve bu arayış, yokluklar ülkesi Afrika’nın savanalarında hayatın anlamının peşine düşüşle birleşince, çarpıcı ve öğretici bir deneyim haline geliyor.

Bu kadarla da kalmıyor yazar, kendi mısralarından ve Kur’an ayetlerinden seçtiği ara başlıklarıyla; aşka, hasrete, hayatın anlamına dair şiirleriyle farklı konuları bir bütünün parçaları haline getirmeyi başarıyor.

Halit Şirkan Hatay’ın zengin dili ve akıcı üslubuyla büyük bir keyifle okunacak nitelikteki “Afrika’da Aşk ve Diriliş” adlı eseri, Türk roman türüne alışılmışın çok dışında bir soluk getirecek; eşitliğe, adaletli paylaşıma, hoşgörüye ve evrensel barışa yaptığı atıflarla, yok oluşa doğru hı-la ilerleyen dünyamızın yeniden var oluşunda müstesna bir yere sahip olacak gibi görünüyor.

Yediveren Yayınları Tel:(0212) 506 13 84

 

*

 

Çikolata ile başlayan tutku

3-225.jpgSıra dışı kalemiyle edebiyat sinema tarihinde iz bırakan, dünya çocuk edebiyatının en önemli isimlerinden İngiliz yazar Roald Dahl 100 yaşında. Batı’da kaç nesil onun kitaplarıyla büyüdü. Bugün pek çok yetişkinin çocukluğunda unutulmaz yer etmiş sinema filmlerinde de onun imzası var. Charlie’nin Çikolata Fabrikası, Matilda, Dev Şeftali, Koca Sevimli Dev gibi çocuk edebiyatında birer başyapıt sayılabilecek klasiklerin yazarı, dünyanın her yanından çocuk ve yetişkin milyonlarca okurun severek okuduğu uçarı serüvenlerin yaratıcısı Roald Dahl’ın doğumunun üzerinden tam 100 yıl geçti. Can Çocuk Yayınları, Charlie’nin Çikolata Fabrikası’nı yayımlayarak, Roald Dahl’ı Türkiyeli okurla ilk kez 1989 yılında buluşturmuştu. 27 yılın ardından, yazarın 100. doğum yılında okurlara yine şahane bir kitap sunuyor: “Benek Tozu ve Diğer Müthiş Sırlar.”

Çocuk edebiyatının, hem boyu hem de kalemiyle dev ismi Roald Dahl hakkında eğlenceli bilgiler ve sürprizlerle dolu bu lezzetli ve küçük hazinede neler yok ki! Charlie’nin Çikolata Fabrikası’nın ilk halinde yer alan, sonrasında Roald Dahl’ın hikâyedeki “şımarık çocuk” karakterleri fazla bularak kitaptan çıkardığı bölüm, Roald’un dostu ve harika kitaplarının çizeri Quentin Blake’le tanışma fırsatı, Bay Wonka’nın çikolata fabrikasından nefis tarifler, Roald Dahl’dan iyi bir yazar olmanın sırları, Roald’un karnelerine göz atma şansı ve “Dünyanın Bir Numaralı Hikâye Anlatıcısı” yla ilgili çok ama çok daha fazlası... Mizahın, hayal gücünün ve şaşırtıcı hikâyelerin büyük ustası hakkında tuhaf ve fevkalade gerçekler bu kitapta!

Can Çocuk Yayınları Tel:(0212) 252 56 75

 

*

 

Türklüğün Şairinden

1-492.jpg

Milli şairlerimizden Mehmed Emin Yurdakul’un  mensûr eserleri  “Fazîlet ve Asâlet” adlı çalışmayla bir araya getirildi. Bu çalışma ile günümüz okuruna millî edebiyat akımının öncü isimlerinden Yurdukul’un, şairliği dışında yazar kimliğiyle tanıtılması amaçlandı. Yurdakul, eserlerinde Türklük kavramı bir asabiyet vasıtası değil Türk’ün seciyesine muvafık bir mesuliyet bilinci ile işler. Hukuku gasp edilmeye çalışılan, türlü zulümlere maruz kalan Türk, medeni dünya karşısında fâzılâne bir tavırla hakkını aramaktadır.

Bilge Kültür Sanat Tel:(0212) 520 72 53

 

 

*

 

Gölgedeki Hayatlar

2-359.jpg

Meçhule giden yolcular, meçhulü aydınlık kılan yollar ve ‘başkalaşan zaman’ diliminde değerlerine yabancı kalmamak için çırpınan insanlar... Hikaye burada başlıyor, ötede devam ediyor. “Lav Denizindeki Ada” ile Muhammet Erdevir; mürekkebin izinde, bereketin ve duyarlılığın peşinde belirsiz-silik hayatları temize çekiyor. Bu; onları görünür kılma çabası değil, bir ‘gölge hayat’ı seçenlerin, bakışları ışığın kaynağına çevirmeleri gayretidir. Muhammet Erdevir ilk kitabı ile hikayeciliğimize sağlam bir giriş yapıyor.

Kaynak Yayınları Tel:(0216) 522 11 44