KİTAP / AHMET YABULOĞLU

KİTAP / AHMET YABULOĞLU
Ermeni tehciri üzerinden uydurulan tarihi yalanlar

Ermeni sorunu konusunda sadece Türkiye’de değil, bütün dünyadaki en yetkili otoriteler arasında sayılan Prof. Dr. Kemal Çiçek’in, “Ermeni Sorununda Tehcir ve Ötesi” adlı yeni kitabı Ermeni meselesini her yönüyle aydınlatan çok önemli bir çalışma.

5-071.jpg

Aynı zamanda Türk Tarih Kurumu Ermeni Masası Başkanı olarak bu alanla ilgili Osmanlı ve Amerikan arşivlerinde kapsamlı araştırmalar yapmış olan  Prof. Dr. Kemal Çiçek, yeni çalışması hakkında şu bilgileri veriyor:

Bu eser, son 15 yılda Ermeni sorunu üzerine yazdığım fakat yeni literatür ve gelişmeleri göz önüne alarak bazı ilave ve çıkartmalar yaptığım makalelerden oluşmaktadır. Makalelerin seçiminde kronolojiye sadık kalmayı ve konu bütünlüğünü sağlamayı amaçladım. Bu sebeple Ermeni sorunu hakkında yazdığım çok spesifik ve çok genel konulara dair çok sayıda çalışmama bu eserimde yer veremedim.

Bu eseri derlemekteki birincil amacım kuşkusuz yazıların daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamaktır. Çünkü Ermeni sorunu hakkında çeşitli dillerde kaleme aldığım çok sayıda makalem akademik dergilerde sınırlı bir okuyucu kitlesine ulaşmıştı. Hâlbuki Ermeni sorunu üzerine gerek gazetelere verdiğim röportajlar gerekse de gazete ve dergilere yazdığım daha popüler nitelikteki yazılar toplumda daha yaygın etki yapıyordu. Bu yayınlar sonrasında okuyucularımdan Ermeni sorununun geneli hakkında görüşlerimi ortaya koyan akademik makalelerimi de kendileriyle paylaşmam konusunda çok sayıda talep aldım. Birçok okuyucum beni Ermenilerin 1915-1917 yılları arasında sevk ve iskânına dair kaleme aldığım ve İngilizce, Fransızca ve Almanca’ya da çevrilen “Ermenilerin Zorunlu Göçü 1915-1916” adlı eserimle tanıyordu. Bu eser ise spesifik olarak Ermenilerin tehciri hakkında Amerikan diplomatik belgeleri ve misyoner raporlarını değerlendirilmesinden ibaret olduğu için Ermeni sorununun geneli hakkında sahip olduğum bilgi birikimini yansıtmaktan uzak kalıyordu. Bu eserim ise Türklerle Ermenilerin komşu olmasından neredeyse günümüze kadar Ermeni sorunu hakkında genel bir kanaat edinmeye olanak verecek boyuttadır.

Emekli Büyükelçi Şükrü Elekdağ ise Prof. Dr. Kemal Çiçek’in, “Ermeni Sorununda Tehcir ve Ötesi” adlı kitabı için şu değerlendirmeyi yapıyor:

Profesör Kemal Çiçek bu eserinde bugüne kadar 1915 olayları hakkında taraflarca ileri sürülen iddiaları, ideolojinin etkisi altında kalmadan, araştırmaya ve belgelere dayanan gayet titiz bilimsel bir analize tabi tutuyor ve Osmanlı, Amerikan ve Avrupa kaynaklarına dayanarak tehcire yol açan nedenlerle, tehcir sırasında ve sonrasında cereyan eden olayları gerçek ve birçok bilinmeyen yönleriyle ortaya koyuyor. Bu eser, ayni zamanda, Lozan’dan günümüze uzanan zaman diliminde Ermeni sorununun kaydettiği gelişmelerin Türk dış politikası üzerindeki etkilerine de büyük bir yetenekle ışık tutuyor. Tarih boyunca Türk-Ermeni ilişkilerini, açık fikirlilik ve objektif bir bakışla incelemek isteyen herkese Profesör Çiçek’in bu eserini kuvvetle tavsiye ederim.

Astana Yayınları Tel:(0312) 230 04 85

 

*

Bir davaya ışık tutan tefrika

3-270.jpgBaşrolünde tarihçi, edebiyatçı ve fikir adam Nihâi Atsız’ın olduğu ve ardından bütün Türkçüleri kapsayacak şekilde genişleyen Irkçılık-Turancılık Dâvası, gerek neden ve sonuçları gerekse öncesi - sonrası gelişmeler bakımından yakın dönem târihimizde önemli bir yer edinmiştir.

Türkçüler için bir dönüm noktasını teşkil eden bu olay hakkında 1950’li yılların başında Türkçü bir dergi olan Orkun’da uzun bir yazı dizisi yayımlanmıştır. Murat Yılmaz’ın hazırladığı, “1944-1945 Irkçılık Turancılık Davası Tefrikası” adlı eser, yazı dizisinin bir araya getirilmiş hâlidir.

Bu yazı dizisi hazırlanırken bir ibretnâme, bir nasihatnâme olması ve geçmişe ayna tutması bakımından değerlendirilmiş ve bu amaçla kaleme alınarak Türkçü kuşaklara aktarılmak istenmiştir.

Dolayısıyla 20. yüzyıl Türk târihinin ilk yarısında meydâna gelen ve etkileri günümüze dek ulaşan önemli bir olayın perde arkasının birinci ağızdan anlatılması noktasında önem arz etmektedir. Aynı zamanda bir hâtırat niteliği taşımakta ve konuyla alâkalı olarak devletin resmî belgelerinde yer almayan ayrıntıları da gözler önüne sermektedir.

Umay Kitap Tel:(0216) 611 36 92

 

*

 

Gerçekleri örten sis...

4-139.jpgGeleceğimizde İslâm’ın rolünün biraz da İslâm etrafındaki puslu havanın dağıtılmasına bağlı olduğunu söyleyebiliriz. Son zamanlarda İslâm adına konuşanları kendi grubunun geleneksel söylemlerini güncelleyenler, tüm yorum biçimlerine karşı çıkma adına bölünmeyi körükleyenler ya da kurtuluş için kendi yorumlarını vesile ilan eden yegâne hakikatçiler vd. şeklinde özetleyebiliriz.

Aslında bu kamplaşmaların temelinde İslâm’ın ilk çıkışında bizzat mücadele ettiği illüzyonların zamanla tüm sahneyi işgal eden bir sis haline geldiğini ilan eden Hasan Hüseyin Yıldız, “İllüzyonların Çemberinde İslâm”ı sunuyor bizlere. Müslümanlar, bir araya gelen pek çok olumsuz nedenden dolayı, doğru bilgi arayışı yerine kutsadıkları illüzyonların peşinden sürüklendiler.

İllüzyonların Çemberinde İslâm, bu sisi dağıtma niyetiyle en çok görülen ve en az fark edilen illüzyonları tanıtmayı ve onlarla mücadele yöntemlerini önermeyi hedeflemektedir. Bu bakımdan bahsi geçen kesimleri eleştiriyor gözükse de her kesimden yararlanan ve her kesimin yararlanabileceği bir temellendirme sunuyor. Belirli bir görüşün kitabı gibi şerhçi ya da belirli bir uzmanlık alanıyla sınırlı geleneksel kitaplardan farlı olarak “İllüzyonların Çemberinde İslam” bilinçaltında var olduğunu bildiğimiz; ancak bir türlü dile getiremediğimiz gerçekleri gün ışığına çıkarma iddiasında.

Hasan Hüseyin Yıldız, “İllüzyonların Çemberinde İslâm” adlı kitabında sadece Müslümanların peşinde sürüklendikleri illüzyonları tanıtmakla kalmayıp, doğru bilgiyi temel alan mücadele yöntemlerini de dikkat çekiyor.

Post Kitap Tel:(0212) 512 70 20

 

*

 

Gelecekteki Cumhuriyet

1-555.jpg

Mustafa Balbay yeni kitabı, “Cumhuriyet’in İkinci Yüzyılı” nda ülke geleceğine dair bir ufuk turu yapıyor: Cumhuriyetin birinci yüzyılı bir başarı öyküsüdür. İkinci yüzyılına yön verecek güç, birinci yüzyılın toplam gücünden oluşmalı. En uzun yolculuklar bile küçük bir adımla başlar. Bu kitap, ikinci yüzyıla uzanan uzun yolculukta küçük bir adım olma inancı, heyecanı ve enerjisiyle kaleme alındı. Cumhuriyetin ikinci yüzyılı, bu topraklarda var olan bütün değerlere saygı duyan, küresel düşünüp ülkesel karar verenlerin olacak.

Bilgi Yayınevi Tel:(0312) 434 49 98

 

 

*

 

Koçi Bey’in ilhamıyla...

2-418.jpg

Deneyimli siyasetçi ve yazar Gürcan Dağdaş’ın günümüze ışık tutan kitabı “Fetret Dönemi Yazıları” okurla buluştu. “Koçi Bey Risalesi” nin bu çalışmada kendisine ilham kaynağı olduğunu belirten yazar kitabı yazma gerekçesini gerekçesini: “Herkesin susmaya zorlandığı, tek bir doğrunun kabul ettirilmeye çalışıldığı, baskının yoğunlaştığı dönemlerde; toplumun vicdanı olacak, gerçekleri haykıracak, bozuk giden şeylere restini çekecek seslere ihtiyaç her zamankinde daha fazladır” olarak açıklıyor.

ABC Medya Tel:(0312) 284 16 39