KİTAP / AHMET YABULOĞLU

KİTAP / AHMET YABULOĞLU

Atsız'ı tanıyanlardan hatırda kalan anılar0001759217001-1.jpg

Araştırmacı yazar Zeynel Abidin Polat, "Bozkurtlar Konuşuyor/ Atsızlı Söyleşiler" adlı kitabında Hüseyin Nihal Atsız'ın çevresinde az ya da çok bulunmuş, sohbetinden nasiplenmiş, hatta bir kısmına Atsız tarafından lakaplar takılmış tanıkların hatıralarını okurla buluşturuyor. On dokuz kişi ile yüz yüze, bir kişi ile de internet üzerinden olmak üzere yirmi kişi ile sekiz şehirde röportaj yaparak bu çalışmayı ortaya çıkaran Zeynel Abidin Polat şu tespitlernde bulunuyor:

Hüseyin Nihal Atsız, Türk düşünce dünyasının milliyetçilik cephesinin en mühim şahsiyeti olmasının yanı sıra hem edebiyatçı kişiliği hem tarihçilik alanındaki mümtaz çalışmaları hem de Türk siyasetine on yıllar boyunca damga vuracak nesilleri mayalayan özgün fikirleri ve örnek duruşuyla son yüzyılın araştırılmaya en muhtaç yakın tarihî figürlerinden birisi olarak temayüz etmiştir. Atsız'ın en önemli misyonu; yaşantısı, vakur ve taviz vermez dik duruşuyla bir şahsiyet abidesi olarak belirmesi ve Kür Şad karakterinde çizdiği diğerkâm ve yiğit kahraman figürüyle Türk milletine kahramanlık ruhunu aşılamak gayesini gütmesi olmuştur. Türk milliyetçiliği davasının ruhuna şekil veren görüşleri ve bu görüşleri temsil noktasındaki tek bir leke dahi barındırmayan emsalsiz yaşantısı hâlâ yeni kuşak Türk milliyetçilerine ışık tutacak niteliktedir. Atsız gerek Türk tarihi ve Türk edebiyatına gerekse de Türkçülük davasına çok büyük hizmetlerde bulunmuştur. Yapmış olduğu hizmetler yaşadığı dönemde devlet erkânı tarafından ödüllendirilmek yerine engellenmeye çalışılmışsa da bugün özellikle gençler tarafından kıymeti anlaşılmıştır. Atsız Bey'in fikirleri çığ gibi büyüyerek günden güne benimsenerek yayılmaktadır.Umarım bu çalışma siz okurlara Atsız Bey ile ilgili farklı bir bakış açısı sağlar ve ilerde Atsız Bey ile ilgili yapılacak olan çalışmalara ışık olur. Görüştüğümüz kişilere genel olarak hep aynı türde sorular sorduk. Ayrıca internette Atsız Bey ile ilgili dolaşan "bildiği diller, çayı çok severek bizzat kendisinin ikram ettiği, romanlarını palto ile yazdığı, dini düşüncesi..." gibi günlük dedikodular da dâhil birçok merak edilen soruyu yönelterek çalışmaya ekledik. Ayrıca konuşmacılara statülerine göre de farklı sorular yönelterek, konuyu sıkıcı olmaktan arındırmaya çalıştık. Örneğin; Atsızın öğrencisi olan konuşmacıya "öğretmen Atsız'ı" sorarken, 1944 Irkçılık-Turancılık Davasında Atsız ile birlikte yargılanmış olan konuşmacıya ise "mahkemedeki Atsızı" sorduk ve siz okurların Atsızı her yönü ile tanımasını sağlamaya çalıştık. Röportaj tekniğiyle yapılan görüşmelerde Türk milliyetçilerinin zihnini meşgul eden çok sayıda sorunun cevabı mevcut. Ama farklı veçhelerden verilen farklı cevaplar soruları sarahate kavuşturuyor mu yoksa daha da mı muğlaklaştırıyor, bunu okura bırakıyorum.

Historia Yayınları Tel:(0212) 511 25 04

***

HAFTANIN KİTABI

Allah'ın emaneti

Yaşayan en önemli "Türk Mitolojisi" bilgelerinden kabul ettiği Prof. Dr. Fuzuli Bayat'ın yeni kitabı "Türk Kültüründe Deli ve Delilik" hakkında Necati Gültepe şu değerlendirmeyi yapıyor: Deliyi hastanelere kapatan, ona cüzzamlı bir hasta, bazen de bir eğlence vesilesi gibi bakan Avrupa kültürünün aksine, Türkler deliye, Allah tarafından verilmiş bir emanet olarak bakmışlardır. Delilik özgürlüktür; dünyanın mantığa, kurallara sığmayan düzenine karşı marjinal bir itirazdır, akla isyan eden sorumsuz bir akıl denemesidir. Bu çalışma Türk kültürüne, sosyolojisine ilgi duyan herkesin kütüphanesinde bulunması gereken bir eser. 

Ötüken Neşriyat Tel:(0212) 251 03 50