Yeni anayasa için “mutabakat” var

Yeni anayasa için “mutabakat” var
Davutoğlu-Kılıçdaroğlu görüşmesinden, bazı çekinceler olmasına rağmen anayasanın değişmesi konusunda umut belirdi

Koç: İyi niyetli diyaloğa açığız

2,5 saat süren görüşme sonrası açıklama yapan CHP’li Haluk Koç, “Türkiye darbe yasasından kurtulmak zorunda. Komisyon kurulmasını önerdik. Başbakan iyi niyetini koruyor, diyaloğa açığız” dedi.

Çelik: Tam bir mutabakat var

AKP Sözcüsü Ömer Çelik de, “Anayasanın değişmesi konusunda tam bir mutabakat var. Başbakan, başkanlık sistemini de gündeme getirdi. Bunu da tartışalım istiyoruz. Uzlaşma komisyonu hayata geçsin. Yeni anayasa iradesinin güçlendirilmesi bakımından son derece verimli görüşme olmuştur” ifadesini kullandı.  

 

Yeni anayasa için “mutabakat” var

Davutoğlu ile Kılıçdaroğlu görüşmesinden, bazı çekinceler olmasına rağmen anayasanın değişmesi konusunda uzlaşma çıktığı belirtildi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, yeni anayasa, Meclis İçtüzüğü, reformlar ve bütçe ile ilgili görüş alışverişinde bulunmak üzere CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Meclis’te bir araya geldi. Görüşmeye Davutoğlu ile birlikte Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik ile AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı katıldı. Kılıçdaroğlu’na ise CHP genel başkan yardımcıları Haluk Koç, Selin Sayek Böke ve Bülent Tezcan ile CHP Grup Başkanvekili Engin Altay eşlik etti. Kılıçdaroğlu, Başbakan Davutoğlu ve beraberindeki heyeti Meclis’teki makam odasının girişinde karşıladı. Görüşmeye basın mensupları da yoğun ilgi gösterdi. Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu, girişte basın mensuplarına poz verdi. Kılıçdaroğlu’nun Meclis’teki makamında gerçekleşen görüşme 2,5 saat sürdü. Kılıçdaroğlu, Davutoğlu ve beraberindeki heyeti makam odası çıkışına kadar uğurladı Görüşme sonrası CHP’li Koç basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Diyaloğa hazırız

Koç, “Türkiye darbe yasasından kurtulmak zorunda. Kişi hak ve özgürlükleri önündeki engeller kalkmalı” dedi. Koç, özetle şunları söyledi: “Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun yeniden canlandırılması gündeme geldi. Komisyon kurulmasını önerdik. Türkiye darbe Anayasası’ndan kurtulmak zorundadır. Kılıçdaroğlu, torba yasa uygulamasına eleştirisini anlattı. İç Tüzük Komisyonu çalışmasına devam etmesi istendi. AB uyum yasaları konusunda takvim var. CHP, AB uyum yasaları konusunda desteğini sürdürecek. Başkanlık sistemiyle ilgili biz kendi pozisyonumuzu koruyoruz, herhalde onlar da kendi pozisyonlarını koruyorlar. Sayın Başbakan iyi niyetini koruyor, diyaloğa açığız. Sayın Kılıçdaroğlu’da tutuklu gazetecilerle ilgili rahatsızlığını dile getirdi. Sayın Başbakan’da tutuksuz yargılamanın olması gerektiğini ifade etti. 12 Eylül mevzuatının ayıklanmasına anlayış birliğine varıldı.”  Çelik şöyle devam etti: “4 Ocak’ta MHP ile görüşeceğiz. MHP gibi önemli bir partinin bu süreçte yer almasını istiyoruz. Bundan sonrasında bir uzlaşma komisyonunun ortaya çıkması halinde iki genel başkan bu çalışmanın yapılmasını söyledi. Sayın Genel Başkanımızın Milliyetçi Hareket Partisi’ni ziyaretinden sonra tablo daha da genişleyecektir. Liderler ile ihtiyaç duyulduğunda tekrar görüşülebilir.”

Başkanlık tartışması

Ömer Çelik, gazetecilerin  başkanlık sistemine ilişkin sorusuna, “Şu anda başkanlık sistemine karşı olanlar da destekleyenler de yoğun bir bilgi eksikliği ile konuyu ele alıyorlar. Bu sorunun doğru bir zeminde tartışılmasını zorlaştırıyor. Başkanlık sistemi ile ilgili artık içerik tartışmasına geçilmesi gerekiyor. Türkiye’de hukukun üstünlüğünü hangi sistem sağlıyorsa onu kuralım” diye cevap verdi. Çelik şöyle devam etti: “Görüşmelerin başında kırmızı çizgi belirtmek sürecin içerini olumsuz yönde etkiler. Bayrak, İstiklal Marşı ve Başkent gibi toplumun ortak değerleri olan konuları anayasada kırmızı çizgi olarak belirtmek yanlış ve gereksiz bir adım olur. Siyaset artık halkın taleplerine kulak vermeli. Federal ya da iki meclisli bir sistem ön görmüyoruz.” Gazetecilerin HDP ile görüşmenin iptaline ilişkin sorularına Çelik, “Biz Meclis’te olan her siyasi partiden randevu isteriz. Bu sebeple HDP’den de randevu istedik. Ama yöneticilerinin anayasa meselesinde gayriciddi bir tutum takınmaları Başbakanımıza karşı saygısızlık bu randevu iptalinin sebebidir” diye cevap verdi.