KKTC bugün yeniden sandık başına gidiyor

KKTC bugün yeniden sandık başına gidiyor
KKTC bugün, bağımsız adaylar Derviş Eroğlu ile Mustafa Akıncı’dan birini cumhurbaşkanı seçiyor.

KKTC’de karar günü

19 Nisan’daki seçimlerin birinci turunda 7 adaydan hiçbiri geçerli oyların yüzde 50’sinden fazlasını alamamıştı. Akıncı, seçilirse Maraş’ı Rumlara vereceğini söylemişti.

KKTC halkı yeni cumhurbaşkanını seçmek için bugün sandık başına gidecek. Seçimlerde ikinci tura kalan KKTC Cumhurbaşkanı ve bağımsız cumhurbaşkanı adayı Derviş Eroğlu ile diğer bağımsız aday Mustafa Akıncı yarışacak. 19 Nisan’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimi birinci turunda 7 adaydan hiçbiri geçerli oyların yüzde 50’sinden fazlasını alamaması üzerine bugün tekrar sandık başına gidilecek. Seçimlere iki partinin desteğini alarak bağımsız olarak giren Derviş Eroğlu birinci turda 107 bin 741 geçerli oyun yüzde 28.15’ini alarak seçimi birinci tamamlarken oyların yüzde 26.94’ünü alan Mustafa Akıncı ise ikinci turda Eroğlu’nun rakibi oldu. Seçimlerde ikinci tur şansını kaybeden Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP-BG) ise bağımsız aday Mustafa Akıncı’ya destek vereceğini açıkladı. Seçimler için oy verme işlemi bu sabah saat 08.00’de başlayacak akşam 18.00’e kadar devam edecek. Toplam 176 bin 980 seçmen, kurulacak 693 sandıkta oy kullanacak.

Maraş’ı Rumlara verecek

Mustafa Akıncı, bir süre önce dış basın temsilcileri ile bir toplantı gerçekleştirmişti. Akıncı burada yaptığı açıklamada, ver-kurtul politikası izleyeceğini söylemişti.  Maraş konusunda da şu ana kadar olan politikalardan farklı bir yol izleyeceğine vurgu yapan Mustafa Akıncı, şöyle devam etmişti: “Maraş’ın yasal sahipleri kimlerse ister Rum olsun ister Türk’ün de yasal hakkı varsa, Amerika şirketinin ya da başka kişilerin hakkı varsa vereceğiz. Biz Kıbrıs’ta Mal Tazmin Komisyonu kurarak tapuları geçerli saydığımızı zaten kabul ettik. Dolayısıyla bunu artık o çerçevede ele alalım ama onun tek başına o şekilde ele alınmasını ben önermedim. Benim önerim onunla birlikte Mağusa Limanı’nın doğrudan ticarete açılmasını AB’nin de o konuda gereken tüzük tadilatını yapmasını bunun yanında da Ercan Havalimanı’na da doğrudan uçuşların başlamasını her üçünün bir paket halinde alıp bunu oturalım ve bu konularda uzlaşma sağlanmasını önerdim. Sadece kapalı Maraş’ı yılanlardan böceklerden alıp sahiplerine vereceğim demedim dolayısıyla bunu bu bağlamda değerlendirirseniz daha anlaşılır olur.”  Akıncı, “Türkiye ile olan kültürel bağlarımız su götürmez ama o konuda hiçbir kuşku yok ama unutmayın bu topraklarda Kıbrıs Türk varlığı kesinlikle kendi kendine yeten kendi kendini yönetebilen... bu bağlamda da ekonomik anlamda da yapması gereken çok iş var” demişti.