KKTC’den BM’ye üçlü zirve teklifi

KKTC’den BM’ye üçlü zirve teklifi
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’la görüşen KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cenevre’de 3’lü zirve teklif etti. Eroğlu, Yunan ve Rum tarafının “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devamı” ifadesinin “işgal manasında” olduğunu söyledi.

KKTC’den BM’ye üçlü zirve teklifi

MÜZAKERELERİN 3. safhasına gelindiğini hatırlatan Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının 1968 yılından bu yana devam eden görüşmelerden yorulduğunu belirterek BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs sorununa daha çok zaman ayırmasını istedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun’la görüşen KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cenevre’de 3’lü zirve teklifinde bulundu. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın ve Kıbrıs Rum liderinin BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasını değerlendiren Eroğlu, Yunan ve Kıbrıs Rum tarafının BM Genel Kurulu’ndaki “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devamı” ifadesinin “işgal manasında” olduğunu söyledi. BM 69. Genel Kurul Genel toplantıları nedeniyle New York’ta temaslarda bulunan Eroğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’la BM Genel Merkezi’nde görüşme gerçekleştirdi. Eroğlu, yaptıkları görüşmede Genel Sekreter’in olaya daha fazla müdahil olmasını istediklerini belirterek, önümüzdeki aylarda Cenevre’de, BM, KKTC ve Rum kesiminin katılacağı üçlü bir zirve yapabileceği konusundaki düşüncelerini ilettiklerini belirtti. Genel Sekreter Ban’ın bunu değerlendireceğini söyleyen Eroğlu, BM’nin yeni Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’de, müzakerelerden olumlu sonuç alınabilmesi konusunda bir irade gördüklerini dile getirdi. Müzakerelerin 3. safhasına gelindiğini belirten Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının 1968 yılından bu yana devam eden görüşmelerden yorulduğunu söyledi.