Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Serap BESİMOĞLU

Serap BESİMOĞLU

KOD ADI: 68 68'lilerin Dünü Bugünü!

Usta gazeteci ve yazar "Ceviz Kabuğu" programlarıyla izleyenleri saatlerce ekran başına bağlayan Hulki Cevizoğlu'nun 1. baskısını 1997 yılında yaptığı 2. genişletilmiş baskısı Mayıs 2008 itibarıyla okuyucusuyla buluşan ve yaşanmış yakın tarihe not düşen bir kaynakça, bir belge niteliğindeki çalışması "Kod Adı 68" kitap stantlarındaki yerini çoktan aldı.
 Kod Adı 68'de 1968 kuşağının Türkiye'deki liderlerinin yıllar sonra yaptıkları ilk ağızdan açıklamalar var. Cevizoğlu tanıtımında, "Bir daha bir araya gelemeyecek tarihin canlı tanıklarını bir araya getirdim ve kameralar aracılığıyla milyonlarca izleyici önünde konuşturarak 68'in yazılı tarihini oluşturdum" diyor. Belki henüz bu güzel çalışmaya ulaşamayan ya da izleyemeyen dostlar vardır diye ben de köşeme taşımak istedim. Gerçekten de o dönem nasıl bir dönemdi? 60'ların sonu ile 70'lerin başı nasıl bir Türkiye, nasıl bir dünya vardı? Benim çocukluk dönemime rastlıyor. Tabii benimle aynı yıllarda doğan ve yaşamakta olan birçok kişinin... Ama yıllar içerisinde okuyor ve bilgileniyoruz. Şimdi çok net söylenebilir ki o yıllar zor yıllarmış.
 Yaşanan tarihe göre, bilgi ve belgelerin ışığında görüyoruz ki; 1968'de Paris'te (Fransa) ateşlenen öğrenci ve işçi eylemleri, Fransa'dan sonra Türkiye'ye de sıçramış. Özellikle o dönem, yine bilgilerin ışığında görüyoruz ki; Asya'da, Afrika'da ve Latin Amerika ülkelerinde bağımsızlıkçı hareketler yaşanmaktaymış. Bu dönemlere rastlayan bir 27 Mayıs devrimi yaşanmış Türkiye İşçi Partisi yine bu dönemde kurulmuş 1965 seçimlerinde 15 kadar üyesi parlamento'ya girmiş 1967 yılında ise DİSK kurulmuş ve gençlik hareketleri gündemde, üniversitelerde eğitim sorunları baş göstermiş.
 Peki, yurt dışında yaşananlarla, Türkiye'de yaşananlar aynı mıydı ?... Olaylar, gelişmeler, acı, üzüntü ve yıllar sonra 68 kuşağı olarak anılacak zor zamanlar... İşte 40 yıl sonra "Kod Adı 68" kafanıza takılan tüm bu sorulara cevap veren, dönemi yaşamış insanların tanıklığında hazırlanan önemli bir çalışma, önemli bir kaynak kitap olmuş.
 Dili, anlatımı ve olayların sıralanışı itibarıyla son derece önemli. Kitaptaki konu başlıkları kısaca şöyle sıralanıyor.
- Darbe yapsın diye askerleri kışkırtan gazetecilerin itirafları
- İhtilal ortamı yaratmak için gençleri kim örgütledi?
- MİT'teki "Balon Dosyası" neydi? 12 Mart cuntasının telefonları bile dinlendi mi?
- 12 Mart'tan 3 gün önce darbe olsaydı başbakan olacak sürpriz isim kimdi?
- Apo'yu salıveren savcı
- Tarihi itiraf: "Deniz Gezmiş, mahkemeye saygılı olsaydı idam edilmezdi!"
- 12 Mart'ın savcısı Çelebi ilk kez konuştu: "Elhamdülillah Atatürkçüyüm!" "Deniz Gezmiş'e Allah Rahmet eylesin!"
- Uğur Mumcu 12 Mart'ın savcılarından Baki Tuğ'dan özür diledi mi?
- 68'de kim "hain" kim "vatansever" idi? Bu kavramlar bugünle örtüşüyor mu?
- "Balyoz Harekatı" neydi? Balyoz kimlerin kafasını ezdi?
- Deniz Gezmişlerin idamı "emirle gelen karar" mıydı? İşte belgesi...
- Deniz Gezmiş'in babasından şok açıklama. "Onları dağa çıkaran
birtakım güçler vardı"
- Bir daha bir araya gelmeleri mümkün olmayan tanıkların tarihe ışık tutan ilk ağızdan açıklamaları.
- Gençler! Birbirimize düşmemek, aynı filmi bir daha yaşamamak için bu kitabı mutlaka okuyun!
Böylesi zahmetli ve uzun bir araştırmadan sonra ince elenip sık dokunarak hazırlanan, tarihe yazılı belge niteliğinde ışık tutan ve genç kuşaklar için bir kaynakça niteliğindeki bu başarılı çalışmayı okuyucuyla buluşturan Sn. Cevizoğlu'nun ellerine sağlık.

Yazarın Diğer Yazıları