Kolesterol iğnesine onay

Kolesterol iğnesine onay
ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), kronik yüksek kolesterolü bulunan hastalar için geliştirilen şırınga edilebilir yeni bir ilaca onay verdi. İlaç kolesterolü düşüren antikorlara sahip

İlacın 12 haftalık kullanımında kötü kolesterol seviyesinin yüzde 60 azaldığı görülmüştü. Yüksek LDL (kötü kolesterol) damarlarda pıhtılaşmaya ve kalp rahatsızlıklarına yol açıyor. FDA daha önce de benzer bir ilaca onay vermişti. Tedavi edilmeyen yüksek kolesterol, damar sertliğinin oluşumunda önemli rol oynayarak kalp krizi ve felç riskini arttırıyor.  Mevcut kalp damar hastalıklarının ilerlemesinde  de önem taşıyor.

Öte yandan Göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta "Kolesterol yüksekliği tedavi edilmesi gereken bir hastalık değildir. Aksine bunu hastalık olarak kabul etmek ve insanları kolesterol yüksekliği için ilaçlarla tedavi etmeye kalkmak aksine bu insanlara zarar vermekten başka bir şey değildir" dedi. Küçükusta uzun yaşayan insanların kolesterolunun yüksek olduğunun tespit edildiğini söyledi. "Büyük Kolesterol Yalanları" isimli kitabın ilaç endüstrisine yönelik bir eleştiri olduğunu vurgulayan Küçükusta, kitapta, kolesterol örneğinden yola çıkarak ilaç ve gıda endüstrisinin insanları nasıl yanlış yönlendirdiğini ortaya koymaya çalıştığını aktardı.