Kolesterolden kaçmak için katı yağdan uzaklaşın

Kolesterolden kaçmak için katı yağdan uzaklaşın
Besinlerle aldığımız yağın türü ve miktarı kan kolesterol seviyesini etkiliyor. Uzmanlar, doymuş yağların kalp sağlığını olumsuz etkilediği için bitkisel yağların tüketilmesi önerisinde bulunuyor

Doymuş yağ tüketimini ve kolesterol içeren besinleri diyabet ve kalp sağlığı için azaltmak önemlidir. Bu besinlerin aşırı tüketimleri diyabetli ve kalp hastalığı olan kişilerde sorun oluşturuyor. Doymuş yağ ve kolesterol oranları yüksek besinler, özellikle et ve et ürünleri tüketmek kan kolesterol düzeyinizin yükselmesi için önemli bir nedeni oluşturuyor. Kan kolesterol seviyesini etkileyen en önemli faktörlerden biri besinlerle aldığımız yağın türü ve miktarıdır. Kan kolesterolü ne kadar yüksekse kişinin kalp krizine ve diğer kalp-damar hastalıklarına yakalanma riski o denli yüksektir. Yüksek kan kolesterolü sigara ve yüksek tansiyonla birleştiğinde kalp sağlığı için en önemli risk faktörlerinden birini oluşturuyor.
Zeytinyağı şifa
Hayvansal kaynaklı denilen doymuş yağlardan ziyade bitkisel kaynaklı olanların tercih edilmesi yarar sağlıyor. Doymuş yağlar, kan kolesterolünün yükselmesinin en önemli nedenidir. Sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş et ürünleri yüksek oranda doymuş yağ içeriyor. Bitkisel kaynaklı tekli doymamış yağlar kan kolesterolünü düzenleyici etki yaparlar. Zeytinyağı gibi çoklu doymamış yağlar kandaki kötü kolesterolü düşürücü etkiye sahiptir.
Bu besinlere dikkat
* Sakatatlar (beyin, böbrek, dil, işkembe),
* Yağlı besinler (kaymak, mayonez, krema, soslar, çikolata),
* Tam yağlı etler (sucuk, pastırma, sosis gibi işlenmiş gıdalar, tavuk ve hindi derisi),
* Yağda kızartmalar ve kavurmalar,
* Alkollü içkiler, hazır meyva suları, kola, gazoz gibi asitli içecekler,
* Hayvansal yağlar (tereyağ, kuyrukyağı, margarin),
* İçeriği bilinmeyen hazır gıdalar,
* Tam yağlı süt, tam yağlı yoğurt ve tam yağlı peynir.