Köln’de seyyar Ermeni anıtına tepkiler çığ gibi büyüyor

Köln’de seyyar Ermeni anıtına tepkiler çığ gibi büyüyor
Köln Türkleri Dayanışma Platformu, Soykırımı Hatırlatma İnisiyatifi Köln ana tren istasyonu yanındaki Hohenzollern Köprüsü‘ne soykırım anıtı yerleştirme girişimine tepkili.
MUHARREM KIZILKAYA / KÖLN

Köln’de her 24 Nisan’da, 1915 olayları/Ermeni tehcirini soykırım olarak adlandırarak, anma etkinliği düzenleyen Soykırımı Hatırlatma İnisiyatifi bu yıl da aynı şekilde bir etkinlik düzenledi.

ALMAN KAİSER SOYKIRIMCI OLARAK NİTELENİYOR

150 den fazla kişinin katıldığı etkinlik, Köln Ana Tren Garı yanındaki Hohenzollern Köprüsü’nün girişinde düzenlendi. Köprünün girişinde Kaiser Wilhelm (II)’in at üzerindeki dev heykeli bulunuyor. Kaiser Wilhelm’i de soykırımcı, ırkçı, 1915 olaylarında etkisi olan bir hükümdar olarak tanımlayan Ermeni cemaati, aslında onun heykelinin orada olmasına da karşı. Bu nedenle Kaiser’in heykelinin arkasında Ren Nehri’ne doğru olan tarafa bir soykırım anıtı yerleştirilmek isteniyor.

Çelik levhalardan piramit şeklinde hazırlanmış heykelin üzerinde, Türkçe Ermenice Almanca ve İngilizce olarak, "Bu acı hepimizin acısıdır" başlıklı şöyle bir metin yer alıyor "1915- 1918 yıllarında I. Dünya Savaşı sırasında bugünkü Türkiye topraklarında 1 milyon Ermeni kadın erkek ve çocuk evlerinden alınarak tehcir edildi ve katledildi Ermeni halkına yönelik bu soykırımın sorumluluğu Osmanlı İmparatorluğu ve onun suç ortağı olan Alman İmparatoru II. Wilhelm emrindeki Alman subaylarıdır.

Ancak azınlıkların aşağılanmasının kati suretle kınanması ve insanlar arasında dinsel ulusal veya etnik bir üstünlük olmadığı anlayışı, bu tür suçları önleyebilir."

Çatlamış bir nar elementi heykelin baş bölümünü oluşturuyor. Bu da, nar taneleri gibi dünyanın her köşesine dağılan Ermenileri temsil ediyor.

TAŞKIRAN: TOPLUMSAL BARIŞA HİZMET ETMEZ

Bünyesinde 57 dernek olan Köln Türkleri Platformu adına konuşan Levent Taşkıran, Soykırımı Anma İnisiyatifinin bir kaç yıldan beri her yıl aynı şeyi yaptığını belirterek, belediyenin kamusal alanda böyle bir anıta müsamaha göstermesinin kabul edilemez olduğunu ifade etti. Kendilerinin de gelecek yıl, 1. Dünya Savaşı’nda ölen tüm insanlar için bir anıtı aynı yere dikeceklerini açıkladı. Çalışmalarını artık bu yönde hızlandıracaklarını belirten Taşkıran, mevcut yasalar olmasına rağmen zaten Köln‘de Türklerin tepkisini gözardı eden belediyenin, Ermeni cemaati için mezarlıkta anıt için onay verdiğini ve bunun üstüne günde 100 bin kişinin geçtiği Köln‘ün en uğrak yeri olan, Alman Devlet Demiryolları’na ait demiryolu köprüsünün üzerine daimi anıt dikilmesini onaylamalarını kabul etmeyeceklerini vurguladı. 150 binden fazla Türk‘ün yaşadığı kentte her gün Türkleri soykırımcı olarak suçlamanın toplumsal barışa hizmet etmeyeceği gibi, Almanların da soykırım destekçisi olarak suçlanmasının abes olduğunu ifade etti.

KÖLNLÜ İYİ’LER DE TEPKİLİ

Kölnlü İYİ’ler platformundan Muharrem Kızılkaya soykırım suçlamasının doğru olmadığını, zamanında ne teknik ne de ekonomik olarak Osmanlı Devleti’nin soykırım yapabilecek donanımda olmadığını ifade etti. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Ermeni vatandaşların hiçbir sorunu olmadığını, çeşitli makamlarda görev aldıklarını ve huzur için de yaşadıklarını belirten Kızılkaya, ancak, 1.Dünya Savaşı dolayısıyla gelişen süreçte her iki tarafın da acı kayıplar verdiğini, Ermeni kökenli vatandaşların da tehcir sebebiyle hastalıktan, açlıktan, sadece Osmanlı topraklarında değil gittikleri bölgelerde de kayıplar verdiklerini belirterek, tarihi gerçeklerin saptırılmaması gerektiğini bunun toplumların barış içinde yaşamasına olumsuz etki edeceğini söyledi.

Kızılkaya “Almanya’da yaşayan Ermenilere sesleniyorum,Batı’nın gazına gelerek, tarihi gerçekleri çarpıtmayınız. Tarih boyu hem Osmanlı, hem Türkiye Cumhuriyeti Devletinde istediğiniz her makama geldiniz. Bu uydurma tarih sevdasından vazgeçip, Köln’de saçmasapan anıtlar dikmeye devam ederseniz biz de gelecek sene aynı yere, Berlin’de hunharca katlettiğiniz Osmanlı Sadrazamı Şehit Talat Paşa’nın anıtını dikeceğiz” dedi.

SEYYAR ANIT MAHKEME KARARI İLE KALDIRILMIŞTI

Belediye üzerinde baskı oluşturmak adına, her 24 Nisan’da köprü üzerine getirilen ve anma etkinliği gerçekleştirilen anıt, her gün binlerce insanın geçtiği Hohenzollern Köprüsü üzerine sabitlenmek isteniyor.

Stefan Kaiser ve Max Scholz isimli iki sanatçı tarafından tasarlanan, çelik konstrüksiyon 1.5 metre yüksekliğindeki ve şimdilik seyyar olan heykel, 2019 yılında konulduğu yerden belediyenin Köln Büyükşehir Belediyesinin başvurusu üzerine Köln İdare Mahkemesi kararınca yasaklanmış ve belediyece kaldırılmıştı.

Köln Türkleri Platformu sözcüsü Levent Taşkıran “Böyle bir karar olmasına rağmen bu sözde anıt üç gündür orada duruyor, burası kamusal alan. Burada siyasi ve hukuk dışı bir girişim söz konusu. Biz bu sözde anıtın bir an önce kaldırılmasını ve tekrar böyle bir girişimde bulunulmamasını talep ediyoruz

Belediye buna müsamaha gösterirse, bizlerde bir sene sonra aynı yere 1. Dünya Savaşı’nda ölen tüm insanlar için anıt dikeceğiz. 150 binden fazla Türk‘ün yaşadığı Köln kentin de her gün Türk''lerin soykırımcı olarak suçlanmasının toplumsal barışa hizmet etmez.” dedi.