"Komando tugayları savaşta en büyük koz"

"Komando tugayları savaşta en büyük koz"
Yeni savunma sisteminde komando tugaylarının kurulmasının çok doğru olduğunu kaydeden Emekli Binbaşı Gürson, bunun yeni savunma konseptiyle de uyumlu olduğunu söyledi.

Fatih ERBOZ/Ankara

Türkiye'nin yeni savunma konseptini hayata geçirmesinin ilk adımı 4 komando tugayı kurulması oldu.

Komando tugaylarının kurulmasının çok önemli ve doğru olduğunu kaydeden emekli Binbaşı, Kocaeli Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Poyraz Gürson, "Suriye'deki durumu dikkate alırsanız bu son derece normal ve doğru adım oldu ve yine yeni savunma konseptiyle de uyumlu. Bir kere ABD PYD-PKK terör örgütünü sürekli silahlandırdı. Bunlara karşı önlem alınması gerekiyordu. Ayrıca artık gerek ekonomik anlamda, gerekse güvenlik anlamında terör enstrümanı kullanılmasıyla karanlık savaşlar dönemine girdik. Bu dönemde bu tugaylar önem kazandı" dedi.

İnsansız Hava Araçlarının da kullanımıyla bu tugayların daha da sonuca gideceğini dile getiren Gürson, "Hep özel kuvvetlerle mücadele edemezsiniz. Komando tugayları intikal açısından, lojistik açıdan, muharebe çarpanı açısından önem taşır. Ege'de Yunanistan'a karşı Irak ve Suriye'de terörle mücadeleye karşı komando tugayları daha hızlı hareket eder" şeklinde konuştu.

Gürson şunları aktardı: "Tüm birliklerinizi sonuçta özel kuvvetler gibi yapamazsınız. Dolayısıyla komando birliklerinin önemli bir işlevi olacaktır bu noktada. Daha önce Kuzey Irak'a düzenlenen operasyonlarda bunu gördük. Bolu Dağ Komando Tugayı terörle mücadelede örneğin önemli görevler üstleniyor. Komando birlikleri intikal açısından, lojistik açıdan hızlı hareket edebilir. Komando indirme birlikleri muharebe açısından önemlidir. Sınır güvenliğimizin sağlanmasında yeni savunma konsepti açısından önemli bir adım atıldı."

Gürson, "Terörle mücadele elbette önemli. Ancak bunun yanında örneğin Yunanistan'a karşı da harekât düzenlemek zorunda kalabilirsiniz. Ege Adaları konusu ortada. Bunun dışında Kıbrıs'taki durum ortada. Ayrıca Balkanlar ve Kafkaslardaki olası durumlara karşı da Türkiye'nin hazırlıklı olması gerekiyor. Yeni savunma konseptini sınırlarınız, etki alanınız, ilgi alanınız dediğimiz çerçevede oluşturmak durumundasınız. Yani Irak ve Suriye'de terörle mücadele ederken aynı zamanda Yunanistan'a karşı operasyon yapacak kabiliyetinizin de olması gerekecek" diye konuştu.