Komşuda bankalar kapalı, iflas kapıda

Komşuda bankalar kapalı, iflas kapıda
Yunanistan’da bankalar ve borsa 7 Temmuz’a kadar kapalı

Yunanlılar, 6 gün boyunca ATM’lerden günde ancak 50-60 Euro arasında para çekebilecek. İflasın eşiğindeki ülkede halk, pazar günü referanduma gidiyor.

Yunanistan sonunda bankalara kilit vurdu

Ekonomik krizle mücadele eden Yunanistan’da bankalar 6 gün açılmayacak. Başbakan Çipras bankaların yanı sıra borsanın da açılmayacağını söyledi.

Kreditörlerle alınacak önlemler konusunda çıkmaza giren Yunanistan’da  Mali İstikrar Konseyi, Atina Borsası’nın ve bankaların 6 gün boyunca açılmamasına karar verdi. Toplantı sonrası Yunan halkına seslenen Başbakan Aleksis Çipras, bankaların 6 gün süre ile kapalı kalacağını söyledi. Bankaların yanı sıra borsanın da açılmayacağı belirtiliyor. Çipras, sermaye kontrolü uygulanacağını da ifade etti. Aleksis Çipras, durumdan AB Merkez Bankası ve Yunanistan’a ağır ekonomik şartlar koşan Euro Bölgesi ülkelerini sorumlu tuttu.

Emniyet teyakkuzda

Avrupa Merkez Bankası, Yunan bankalarına verdiği acil likidite desteğini 30 Haziran’a kadar mevcut seviyede devam ettireceğini duyurmuştu.

Borç krizindeki Yunan Bankaları, Avrupa Merkez Bankası’ndan gelen bu destekle ayakta duruyor. Bu desteğin kesilmesi halinde Yunan bankalarında yeterli nakit kalmaması riski bulunuyor. Bankaların tatil edilmesi kararının ardından 6 gün boyunca ATM’lerden çekilebilecek günlük miktarın 50-60 euro arasında olacağı belirtiliyor. Ayrıca banka şubeleri önünde oluşacak yığılmaları ve olası gerginlikleri önlemek için emniyetteki izinler de iptal edildi. Nakit sıkıntısı yaşayan ve 30 Haziran’a kadar IMF’ye olan 1.6 milyar dolarlık borcunu ödemek zorunda olan Yunanistan iflas tehdidiyle karşı karşıya. Yunanistan’da halk, haftaya pazar günü, kredi için öne sürülen şartlara “evet” ya da “hayır” demek için sandık başına gidecek.

 

 

AMB’den komşuya destek kararı çıktı

vrupa Merkez Bankası (ECB), Yunan bankalarına sağlanan Acil Likidite Desteği (ELA) tavanını değiştirmeyerek cuma günkü seviyesinde tutulması kararı aldıklarını bildirdi. ECB, Yunan bankalarına ELA sağlanması ve Yunanistan’ın referandum kararına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “ECB Yönetim Konseyi, Euro Bölgesi bakanlarının Euro Bölgesi’ndeki ekonomilerin dayanıklılığını geliştirmek için gerekli tüm önlemleri alma kararlılıklarını, ekonomik ve parasal birliği güçlendirmek için tüm kararlı adımları atmaya hazır olmalarını memnuniyetle karşıladı” bilgisine yer verildi.

Kırılganlıkları gidermek

ECB’nin Yunanistan Merkez Bankası ile yakın işbirliği içinde çalışmaya devam edeceği belirtilen açıklamada, “Yunan makamları tarafından bir referandum ve Yunanistan için AB tarafından sağlanan uyum programının uzatılmaması kararlarını takiben Yönetim Konseyi, Yunanistan’ın finansal istikrarını korumak için Yunanistan Merkez Bankası ile yakın işbirliği içinde çalışacağını açıkladı” denildi. Açıklamada görüşlerine yer verilen ECB Başkanı Mario Draghi, “Yunanistan Merkez Bankası ile yakın işbirliği içinde çalışmaya devam ediyoruz ve  üye ülkelerin Euro Bölgesi ekonomilerinin kırılganlıklarını gidermek için harekete geçme vaadini güçlü bir şekilde onaylıyoruz” değerlendirmesinde bulundu. Yunanistan Merkez Bankası Başkanı Yannis Stournaras ise “Eurosistem’in bir üyesi olarak Yunanistan Merkez Bankası, bu zorlu koşullarda Yunan vatandaşları için finansal istikrarı sağlamak için tüm gerekli önlemleri alacaktır” bilgisini verdi. Açıklamada, Yönetim Konseyi’nin finansal piyasalardaki durumu ve para politikası duruşundaki potansiyel etkileri yakından izlediği ve yetkisi dahilinde bulunan tüm enstrümanları kullanmaya kararlı olduğu belirtildi. Öte yandan, ECB’nin Yunan bankalarına sağladığı ELA tavanı yaklaşık 89 milyar euro seviyesinde bulunuyor.

 

Yunan halkı neyi oylayacak?

Kreditörlerin, Yunanistan’a nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları referandumla oylayacak olan Yunan halkını sandıkta zor bir seçim bekliyor.

Yunan halkı, 5 Temmuz’da, emeklilik sistemi, katma değer vergisi ve kurumlar vergisi ile savunma harcamalarında “kemer sıkma” politikalarını oylayacak. Kreditörler, Atina’dan, ülkenin vergi sisteminde reform yapılmasını isterken, katma değer vergisi oranının standart olarak yüzde 23 uygulanması şart koşuluyor. Erken emekliliğe karşı çıkan kreditörler, emeklilik primlerinin yükseltilmesini ve emeklilik yaşının 67 olmasını bekliyor. Yunanistan, kreditörlerin taleplerini kabul ederse gelecek yılın bütçesinde askeri harcamalarda 400 milyon euro kısıtlama olacak, asker sayısı düşecek. Talepler listesinde Atina Uluslararası Havalimanının  yanı sıra, 39 bölgesel havalimanının özelleştirilmesi yer alırken, Petrol şirketi Hellenic Petroleum HELPE, 35 devlet binası, piyango şirketi, birçok otoyol ve liman da özelleştirilmesi istenen kurumlar olarak sıralanıyor. Sermayeyi, yatırım araçlarını, çiftçileri ve serbest meslek çalışanlarını kapsayacak şekilde gelir vergisinin reformdan geçirilmesi. Televizyon reklamlarından vergi alınması. 10 metreyi aşan teknelerden ve karavanlardan alınan lüks tüketim vergisinin yüzde 10’dan yüzde 13’e yükseltilmesi. Televizyon lisansları ve frekans kullanım ücretleri için uluslararası kamu ihalesinin açılması.Yunanistan’ın 323 milyar euroyu bulan borcunun yüzde 60’ı Euro Bölgesi’ne, yüzde 15’i devlet tahvillerine, yüzde 10’u IMF’ye, yüzde 8’i Yunan bankaları, yabancı bankalar başta olmak üzere diğer kreditörlere, yüzde 6’sı Avrupa Merkez Bankası’na.