Kongreden kaçan MHP yönetimini eleştiren köşe yazarları da "Yeni parti"yi işaret etti

Kongreden kaçan MHP yönetimini eleştiren köşe yazarları da "Yeni parti"yi işaret etti

Küçük olsun, Benim olsun

----------

... Devlet Bahçeli, Siyasi Partiler Kanunu'nun kendisine sağladığı olanaklar ve mahkemenin inayetiyle koltuğunu sağlama almış bulunuyor. Bunun elbette siyasi sonuçları olacaktır. Birincisi MHP'li muhaliflere artık parti içinde kalarak siyaset yapma yolu kapanmış oluyor, bu yeni bir partinin kurulmasına neden olabilir. İkincisi, MHP kendi tabanının bir bölümüyle de vedalaşmayı göze almış görünüyor, bunun sonuçlarını da ilk seçimde göreceğiz.

 Şimdiden şunu söyleyebilirim: Devlet Bahçeli'nin küçük ama kendisine ait bir partisi olacak.

Mehmet Y. Yılmaz Hürriyet

***

Adalet tarihine geçecek

------

(...)  bir hukukçu olarak aklıma takılan sorular var:

- Olağanüstü kongrenin iptalini isteyen davanın bu kongreyi yapan Çağrı Heyeti'ne karşı açılması gerekmez miydi? Kongrenin zaten geçersizliğini savunan Genel Merkez aleyhine dava açılmasını mahkeme hangi gerekçeyle kabul etti? Böylece bilfiil "karşı tarafsız" bir dava açılmış olmadı mı?

- Kanun, tedbiren durdurma kararı verilen davalarda "ilgililerin çağrılıp dinlenilmesini" emrediyor. Mahkeme kanunun bu hükmünü uyguladı mı? Kongre yanlıları çağrılıp dinlenildi mi?

- Mahkemenin karar vermesi neden bir yıl sürdü? Toplanması gereken dağınık ve karmaşık deliller mi vardı da mahkeme bu bir yıl zarfında onları toplamakla uğraştı?

Birçok avukata sordum, "tedbirli" olup da tarafları dinlemeyen, kararı da bir yıl süren hiçbir dava görmediklerini söylediler.

Sayın (Yüksek) Hâkimler ve Savcılar Kurulu ve Kurul'un Başkanı Adalet Bakanı bu üç noktada ne düşünüyor, doğrusu merak ediyorum.

Taha Akyol Hürriyet

***

Ok yaydan çıktı

-------

... 20 Haziran kararıyla birlikte yeni parti ihtimali iyice güçlendi.

Referandum sonuçları da gösterdi ki, MHP tabanında Meral Akşener'in ciddi bir karşılığı var. Bahçeli'ye rağmen MHP'nin ancak yüzde 38'i evet verdi. MHP'nin üçte ikisi hayır oyu kullandı. Artık yeni partinin kurulup kurulmaması değil, ne zaman kurulacağı tartışılıyor. Akşener de, "Zamanı gelmiş bir düşünceyi önlemeye ne yargının ne de kimsenin gücü yeter" diyerek yeni partinin sinyalini verdi. Kısa bir süre önce de "Fikirlerine çok önem verdiğim yaklaşık 2 bin kişi ile yaptığım istişarelerden çıkan sonuç yeni bir parti kurulmasıdır" demişti. Artık ok yaydan çıktı...

Abdülkadir Selvi Hürriyet

***

"Artık tabela partisi!"

--------

... Devlet Bahçeli yönetimi, ihraç, görevden alma ve tehditlerle partiyi kontrol altına almış durumda. Muhaliflere nefes alacak yer bile bırakmadı. Gerçek olan şu ki, MHP artık "Tabela partisi" haline gelmiş durumda. Koca parti, ilk seçimde baraj altında kalıp yok olacak hale geldi.

Bu mahkeme kararı ile MHP'li muhaliflerin yeni bir parti kurmalarından başka çareleri kalmıyor.

MHP ilk seçimden sonra kepengi kapatacağına göre, hiç değilse gerçek MHP'lilerin düşünceleri, ilkeleri ve ülkücü fikirleri yeni parti ile hayat bulur.

Rahmi Turan Sözcü

***

Akşener mecburen parti kuracak

------

... yeni duruma göre Meral Akşener bir parti kuracak mı?

Kendisiyle yaptığım sohbeti aktarayım, birlikte bir sonuca varalım. Akşener sohbetimizde şunları anlattı;

"Son bir ay içinde çok yoğun görüşmeler yaptım. Ramazan ayı ile birlikte hemen her gece düzenlenen iftarlara da katılarak MHP'den ya da dışarıdan siyasetçilerle, siyasi hareketler içinde olanlarla uzun sohbetlerim oldu. Tahmin ediyorum bu bir ay içinde 1200-1300 kişiyle direkt konuşmam oldu. Ben daha çok dinleyici oldum, notlar aldım. Bu görüşmelerde konuşanların yüzde 90'ından fazlası artık yeni bir oluşumun şart olduğu konusunda birleştiler."

Bu sözlerden benim anladığım şu;

Meral Akşener bundan sonra "mecburen" de olsa yeni bir oluşumun başına geçmek durumundadır.

Akşener'in sözlerinden bu anlamı çıkardıktan sonra "Yeni bir oluşum MHP'nin alternatif veya devamı niteliğinde mi olur?" diye sordum.

"Eğer" dedi Meral Akşener "Yeni bir oluşum gerekli hale gelirse bunun merkezde, hayli geniş tabanlı, içine AKP'de gidişattan mutlu ve umutlu olmayanları da kapsayan, kendi dünya görüşlerini ve ideolojilerini koruyan ama ülke menfaati için merkezde buluşmanın gerekliliğine inanan herkes burada olmalı" diye devam etti.

Akşener 2019'da yapılması planlanan Cumhurbaşkanlığı seçimlerine referandumda hayır diyenlerin destekleyeceği bir adayla gidilmesinin iyi bir düşünce olmakla birlikte zorlukları olduğunu da belirterek "En doğrusu parlamenter sisteme geri dönülmesidir. Eğer hayır bileşenlerinin bir adayı çıkacaksa onun da güçlendirilmiş bir parlamenter sistem için en başından söz vermesi ve buna göre davranması esas olmalıdır" dedi.

Can Ataklı Korkusuz