Kontrollü anket genel müdürü mutlu edecek

Türkiye'de faaliyet gösteren uluslararası bankanın bütün dünyada uyguladığı çalışan memnuniyeti anketi Türkiye'de genel müdür memnuniyeti anketine dönüştü.

CEO tespitinde uluslararası kriterlerine göre hareket eden mega bankalar yerel yönetimlerin başarılarında ekip ve çalışan memnuniyetlerine büyük önem veriyorlar. Ancak bu anketlerin hangi yöntem ve davranış biçimi ile yapıldığı konusunda elbette ki hiçbir fikir ve gözlemleri olmuyor. CEO'ların koltuklarını korumaları ve bu mega kuruluşların yöneticilerine elde ettikleri başarıların garantilerinin kriterlerinden biri sayılan çalışan memnuniyeti anketlerine dayandırılıyor. Personel memnuniyetsizliğinin son yıllarda öne çıktığı bankacılık sektöründe Türkiye'de hayal ön görülmediği gibi alaturkalıklar yaşanıyor.

Çalışan memnuniyeti olumsuz çıktığında bir nevi CEO'ların kırık notu olarak değerlendiriliyor. 

Notun kırık çıkmaması da, çalışanların amirlerinin çalışanın tepesinde durarak CEO'yu mutlu edecek anket şıklarını işaretlemesini tek yol olarak tercih görülüyor. Bunu iş yeri mobbinginden tutup çalışanların sicilinin işlenmesine kadar her türlü konu kapsamında yasal mevzuata konu sayabilirsiniz. Ama her zaman olduğu gibi banka çalışanlarının tepesinde duran Demokles'in Kılıcı gibi duran işsiz kalma korkusu var.

Bu korku CEO'lar için çalışan memnuniyeti anketinin olumsuz çıkması çalışanların amirleri için ise CEO'nun onların işine son vermesidir. Sistem böyle olunca uluslararası bankacılık sisteminin diğer ülkelerde faaliyet gösteren bankalarının memnuniyet anketleri personelin başına adam dikerek olumlu şıkların işaretlenmesine gidiyor

İşte size belgesel örneği Türkiye'deki uluslararası sermayeli bir bankanın bir hafta önce iç yazışma ile gerçekleştirdiği memnuniyet anketi...

Anket bankanın Avrupa'daki genel merkezinden Türkiye'deki tüm çalışanlarına gönderiliyor. Bu ankette banka çalışanlarına, bankasına güvenip güvenmediği, şube müdürünün tavrı-bilgisi, bölge müdürünün ilişkileri ve en önemlisi genel müdürlükte CEO koltuğunda oturan kişi ve üst yönetimin kaderi bu ankette.

Müdür kontrollü anket

Göreve geldiği günden bu yana personele mobbinge varan baskılarıyla benim de bu köşede yazdığım bölge müdürü, İstanbul'daki şube müdürlerine akıllara durgunluk veren bir elektronik posta atar. Anketin önemine değinen bölge müdürü, tüm müdürlere talimat vererek gizli yapılması gereken anketin personel tarafından doldurulurken bire bir yanında olması talimatını verir.

Düşünebiliyor musunuz elin Avrupalısı milyonlarca dolar veriyor dünyanın her köşesindeki şubesinde gizli anket yaptırıyor ama uyanık Türk bölge müdürü, bu anket yapılırken personelin başında ol takip et diyor.

Bu seçimlerde açık oy, gizli sayım gibi bir şey oluyor.

Bölge müdürü hızını alamıyor ve müdürlere personelin olumsuz şeyler yazmaması konusunda son talimatını da veriyor:

"Sadece bir günlük memnuniyetsizlik yaratan ya da soruna takılarak değil, bankamızdaki genel her konudaki pozitif gelişimin farkında olunmasının sağlanması ve değerlendirilmesi paralelinde soruların cevaplandırılması son derece önemlidir"...

Söylenecek söz yok! Söylenecek bir söz varsa bu kafadaki bölge müdürlerini "prensim" diye atayan genel müdür söyleyecek.

İşte Türkiye'deki bankacılığın içler acısı hali. Bankacılık sektöründe kötü çalışma koşulları konusunda hep yabancıları suçluyoruz ama gelin görün ki, baskıyı ve mobbingi yapan bizim kendi insanımız.

Bu anketi banka çalışanları baskısız özgür iradeleriyle yapsalar belki de CEO koltuğundan inecek ve personeline zulüm yapan o bölge müdürü kapının önüne konulacak.

Şikâyet edin

Bu bankanın baskı altındaki personeline tavsiyem anketi yaparken başınızda duran ve kararınızı olumsuz etkileyen yöneticilerinizi bankanın uluslararası birimlerine şikâyet edin.

Korkmanıza gerek yok. Emin olun ki, onlar sizin müdürlerinizden daha vicdanlı ve daha adil. Bölge müdürünün yazdığı bu baskı yazısı etik değildir ve dahası suçtur. Bölge müdürünün bu maili ile CEO'nuzu ve buna izin veren tüm yöneticilerinizi şikâyet edin. İngilizce veya Hollandaca bilmenize gerek yok. Türkçe yazın. Kendi adınızı vermenize bile gerek yok. Sadece bu ahlaksız teklif mailini bile göndermeniz yeterlidir.

Yazarın Diğer Yazıları