‘Konut fiyatında balon oluştu’

‘Konut fiyatında balon oluştu’
Ekonomist Yaşar Erdinç “Fiyatın arttığı yerde talebin düşmesi lazım. Ancak balonun oluştuğu yerde bu olmuyor. Fiyat arttıkça talep artıyor. Bir daha ev alamayacağım korkusu tetikliyor” dedi

Ekonomist Yaşar Erdinç, konut sektöründe 2014’ün ortalarından itibaren yavaş yavaş şişmeye başlayan bir balon olduğunu söyledi. Ekonomist Yaşar Erdinç, konut satışlarındaki artışı CNBCE’ye değerlendirdi. Erdinç şunları söyledi: “Satışlardaki artışı fiyat beklentilerine bağlıyorum. Fiyatlar seçim sonrası artacak beklentisi var. Dövizdeki artıştan kaynaklanan kur kazancının bir kısmı buraya aktarıldı. 2010’dan itibaren her yıl fiyatlar minimum yüzde 10-15 artıyor. Bu seçim sonrası tekrar konut ivme kazanacak. Tüketici güven endeksi açıklanıyor, düşüşte. İpotekli satışlar dediğimiz krediyle satışlar ikiye katlandı. Banka kredisi kullanarak alanlar var, bir de yüzde 62 civarında kredi kullanmadan konut alanlar var. İnsanlar nasıl oluyor da peşin parayı buluyor? 2005’ten beri alıp satarak rant sağlayanlar var. Senin 300 liran var, üç ev alıyorsun. Bir başkası 600 lira verip 6 ev alıyor, yarısını kredilendiriyor. Temel atılmadan girdiği için bir sene sonra 3 lira 5 lira oluyor. Bu tamamıyla balon. İpotekli satışlar genellikle bitmiş konutlarda yoğunluk kazanıyor.”

Yatırım amaçlı değil

Ekonomist Erdinç “oturmak için ev almak isteyen gitsin alsın. Yatırım yapanlar açısından 2005’ten beri ev alan kazandı. Müteahhit de, tüketici de kazandı” diyerek şöyle devam etti “ Burada sağlıksız bir durum var. Yüzde 40 artış bende endişe uyandırıyor. Gelirler artıyor olsaydı sorun değildi. Fiyatın arttığı yerde talebin düşmesi lazım. Ancak balonun oluştu yerde bu olmuyor. Fiyat arttıkça talep artıyor. Bir daha ev alamayacağım korkusu tetikliyor. Bu tersine ilişkiyi başlatıyor. 2014’ün ortalarından itibaren yavaş yavaş şişmeye başlayan bir balon var. Artık konut yatırım amaçlı değil, oturmak için alınmalı.”

 

Yabancıya ev satışı son 1 yılda %43 arttı

Yabancılara konut satışı yıllıklandırılmış bazda nisan sonu itibarıyla 12 ayda yüzde 43,4 yükselerek, 19 bin 880 adet olarak gerçekleşti.  Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlenen bilgiye göre, yabancılara konut satışı nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18,9 artarak, bin 554’ten bin 847’ye yükseldi ve bu yılın en yüksek aylık satış rakamı oldu. Bu yılın ilk dört ayında yabancılara konut satışı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,7’lik artışla 5 bin 194’ten 6 bin 115’e ulaştı. Nisan sonu itibarıyla yıllıklandırılmış konut satışı ise bir önceki nisan dönemine göre yüzde 43,4 yükselişle 19 bin 880 olarak gerçekleşti. Yabancıların en çok tercih ettikleri illerin başında Antalya ve İstanbul gelirken, Bursa, Yalova ve Aydın bu illeri takip etti. 2013 ocak ayından bu yana Antalya’da yabancılara 13 bin 796 ve İstanbul’da ise 10 bin 2 konut satıldı. Bu yılın nisan ayında İstanbul 584 adet konutla yabancılara en fazla konutun satıldığı il olurken, bu geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19,4 artışa işaret etti. Yabancılara toplam konut satışında İstanbul’un payı 2013 ocak ayında yüzde 15,5 iken, 2015 mart ayında bu oran yüzde 31,6’ya yükseldi.