Konut kredisi bayramı

Cumhurbaşkanı konut kredilerinin yüzde 9'a düşürülmesi gerektiğini söyledi.

Bankalardan tık yok!

Hatta bazı bankacılar ellerine hesap makinesi alıp paranın maliyetini anlattılar.

Cumhurbaşkanı bir kez daha konuştu:

"Finans sektöründe bazı engellemelerin olduğuna dair bilgiler var. Ama kamu bankaları ve özel sektör bankaları fırsata çevirmeye kalkarlarsa kapımızı kolay kolay çalamazlar. Zaten milletin parasıyla çalışıyorsunuz. Kalkıp da yatırımcımızın önünü açmaz, daraltır basit bir olayda geriye çağırma gibi bir mantığın içine girerse ben bunu ihanet olarak değerlendiririm. Sıcak da bakamam."

İşte bu cümle yetti!

Ne BDDK, ne Hazine, ne de Ekonomi Bakanının bankalarla yaptığı toplantı. Sadece Cumhurbaşkanı'nın son konuşması yetti. Banka yöneticileri sabahı zor etti. Sabahın ilk ışıklarıyla faiz indirmeye başladılar.

Ziraat Bankası başı çekti. Sonrası çorap söküğü gibi geldi.

Üstelik küçük küçük faiz indirmelerini bile banka CEO'ları sayfalar dolusu basın açıklamasıyla duyurdular. Sanki Cumhurbaşkanı görsün duysun diye.

Cumhurbaşkanı faiz konusunda yerden göğe kadar haklıdır.

Bankalar milletin parasıyla iş yapıyorlar ama ortaya çıkan kâr rakamları gözlerini doyurumuyor.

Cumhurbaşkanı'nın kızdığı hafta bankalar bilanço açıklıyordu. Birinin kârı yüzde 195 diğerinki yüzde 130 artmış.

Sen kriz var diyorsun faizleri yükseltiyorsun, hatta şube kapatıp personel çıkartıyorsun sonra kalkıp kârını "yüzde 195 artırdım" diyorsun.

Koca Türkiye bu yıl yüzde 3,5 büyümeyi hedeflesin ama sen yüzde 100'ün üstünde büyü.

Bunu da bu halkın sırtından yap.

Bu kabul edilemez!

Bankalara artık ciddi anlamda bir çekidüzen verme zamanı geldi.

2-3 banka koca ülkenin kaderini yazamaz.

Büyük kandırmaca

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın resti bankaların az da olsa faiz indirmesine neden oldu.

Konut kredisi oranları yüzde 1.05'den 0.82'ye kadar geriledi. 0.90'ın altına inen bankalar kamular. Özel bankalar yüzde 1'in altına usulen indiler.

Ancak yine kamu bankaları hariç özel bankalar bu kez strateji değiştirdi. Faiz düştü diye bankalardan kredi almak isteyen vatandaşları adeta soyup soğana çeviriyorlar. Bu soygunun adı sigorta.

Konut kredisi alanlara artık bir değil 2, hatta 3 sigorta birden kesiyorlar. Vatandaşın hayatı boyunca ihtiyacı olmayacak sigortalar yapılıyor.

BDDK'nın ve Hazine'nin bu konuya el atması lazım. Vatandaş faiz düştü diye seviniyor ama bu işten tam tersi zararlı çıkıyor.

Yüzde yüz yerli ve özel bir banka, bu işin adeta tadını kaçırmış durumda. Kredi kullanan vatandaşlara en az 2 sigorta satmayan personelinin ifadesini alıyor. 3 tane veya yüksek fiyatlı poliçe yapanı ise tebrik ediyor.

Bunu tespit etmek zor değil. BDDK'nın sadece son bir haftada kredi kullanan vatandaşların hesaplarını incelemesi yeterli. Görecek ki, bu bankalar faiz indirdim diye sadece bizi değil aynı zamanda ülkenin Cumhurbaşkanı'nı da kandırıyorlar.

Yazarın Diğer Yazıları