Konya Bilim Festivali

Konya Bilim Festivali
Konya Bilim Festivali

Festivalde, güneş enerjisiyle çalışan "Karatay Car" ve kayık yoğun ilgi görüyor.

Konya Bilim Festivali'nde güneş enerjisiyle çalışan "Karatay Car" isimli araç ve güneş enerjisiyle kürekleri çevrilebilen kayık, ilgi çekiyor. Mevlana Kültür Merkezinde, Büyükşehir Belediyesi tarafından Milli Eğitim Bakanlığı, TÜBİTAK ve kentte bulunan üniversitelerin katkılarıyla yapılan, çok sayıda kurum ve kuruluşun stant açtığı festivalde, bilimsel sahne gösterileri ile söyleşiler, interaktif deney düzenekleri, dinozor maketleri ve robot gibi birçok çalışma sergileniyor.


KTO Karatay Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencisi Hakan Özücan, fakülteden birkaç arkadaşıyla tasarladıkları güneş enerjisiyle çalışan aracın, TÜBİTAK 2013 Formula-G Güneş Arabaları Yarışı'nda Konya'yı temsil edeceğini söyledi.


Araç üzerinde bir kilovatlık güneş enerjisi panelinin bulunduğunu ifade eden Özücan, "Karatay Car' ismini verdiğimiz aracımız 200 kilogram ağırlığında ve 100 kilometre hıza ulaşabiliyor. 5 saatlik şarj ile 10 saat çalışabiliyor" dedi.


Güneş enerjisiyle çalışan kayık


Mevlana Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencisi Oya Utcu ise üniversite olarak güneş panelleriyle çalışan bir kayık ürettiklerini, kayığın, aldığı enerji sayesinde robotların kürekleri çevirerek çalıştığını vurguladı.


Utcu, ilerleyen zamanlarda kayığın daha büyüğü yaparak yarışmalara katılmayı planladıklarını kaydetti. Festival, yarın sona erecek.