Konya'ya gelen Alman vekillerden açıklama

Konya'ya gelen Alman vekillerden açıklama
PKK'yı desteklediği bilinen Sol Partili Alexander Neu'nun da yer aldığı Alman heyeti dün Konya'daki NATO Üssü'nü ziyaret etti. Fakat vekiller bu ziyaretin NATO arabuluculuğuyla gerçekleşmesinden rahatsızlıklarını dile getirdi.

Türkiye’ye her fırsatta savaş açan ve sert eleştirilerle Avrupa Birliği sürecine balta vurmak isteyen Almanya’dan bir heyet dün Konya’daki NATO Üssü’nü ziyaret ederek temaslarda bulundu.

Terör örgütü PKK’yı desteklediği bilinen Alman Sol Partili Alexander Neu’nun heyette yer alacağının ortaya çıkması Ankara’yı rahatsız ederken, “İki ülke arasındaki ilişkinin gerilimi” dolayısıyla ilk seferde NATO Üssü’ne ziyaret rafa kaldırılmıştı.Daha sonra devreye NATO’nun girmesiyle sorun çözüldü ve dün Alman heyeti Konya’ya geldi. Fakat NATO aracılığıyla Konya’yı ziyaret etmenin Alman vekilleri oldukça rahatsız ettiği ortaya çıktı.

Heyette bulunan iktidardaki Hıristiyan Demokrat Birliği Partisi üyesi Hening Otte “Yabancı bir ülkede görev yapan askerlerimizi ziyaret edebilmeliyiz. Almanya ordusu meclisin denetimi altındadır” dedi.

DW Türkçe’nin haberine göre, Sol Parti Milletvekili Alexander Neu, ziyaret sonrası yaptığı açıklamada Konya’da Almanya ile Türkiye arasındaki krizin gündeme gelmediğini belirtti. Neu, “Siyasi konular tamamen devre dışı bırakıldı. Sadece NATO’nun terör örgütü IŞİD’e karşı operasyonları ve stratejik bilgiler paylaşıldı” dedi. Ziyaretin rahat bir atmosferde geçtiğini ve Türk tarafının profesyonel şekilde bilgilendirdiğini ifade eden Neu, ancak ziyaretin NATO kapsamında yapılmasını eleştirdi. Neu, ziyaretin meclisin yönetiminde yapılamamasının organizasyon yetkisinin elinden alınması anlamına geldiğini söyledi.

Alman Dışişleri Bakanlığı da Konya ziyareti ile ilgili bir açıklama yaptı. Bakanlık sözcüsü Martin Schäfer, ziyaretin NATO şemsiyesi altında yapıldığı yönündeki tartışmalarına atıfla “Ziyaret ziyarettir” dedi. Ancak kendilerinin de bunun kalıcı bir çözüm olmadığı görüşünde olduklarını söyleyen Schäfer, hükümetin “siyasi açıdan daha esnek” yeni çözümler bulması gerektiğini söyledi. Sözcü, Konya ziyaretinin Türkiye – Almanya ilişkilerinin normalleşmesi yönünde bir adım olduğu görüşüne ise kuşkuyla baktığını kaydetti.

İlgili Haberler