Koronanın bir yararı olduğu bir kez daha ispatlandı

Koronanın bir yararı olduğu bir kez daha ispatlandı
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros koordinatörlüğünde hava kirliliği üzerine araştırma yapıldı. 36 ilde yapılan araştırmada salgının birinci yılında hava kirliliği bir önceki yılın aynı dönemine göre ortalama yüzde 8 azaldı. Hava kirliliğinin en çok arttığı il Adana, en fazla azaldığı il ise Kırıkkale oldu.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros koordinatörlüğünde, bölüm öğrencileri tarafından Türkiye''de yeni tip korona virüs salgınının birinci yılında, hava kirliliği oranı üzerine araştırma yapıldı.

Bu kapsamda, Türkiye''deki 36 ilin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile belediyelerin hava kalitesi ölçüm istasyonlarındaki azotdioksit (NO2) hava kirliliği oranı incelendi.

Sonuçlara göre, Türkiye''nin 36 ilinde hava kirliliği oranı salgının birinci yılında bir önceki yılın aynı dönemine göre ortalama yüzde 8 azaldı.

Verilere göre, Türkiye''de hava kirliliği artışı en çok yüzde 21 ile Adana''da kaydedildi. Adana''yı yüzde 20 ile Artvin, yüzde 16 ile Düzce, yüzde 13 ile Kırklareli ve yüzde 12 ile Eskişehir takip etti.

Hava kirliliğinin en fazla azaldığı şehirlerin başında ise yüzde 38 ile Kırıkkale yer aldı. Kırıkkale''yi sırasıyla yüzde 27 ile Kars, yüzde 25 ile Sinop, yüzde 22 ile Edirne ve Balıkesir takip etti. Hava kirliliği oranı 25 şehirde düştü, 10 şehirde arttı, 1 şehirde ise değişmedi.

Türkiye''nin en kalabalık kenti İstanbul''da hava kirliliği salgının birinci yılında, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11 azaldı. Ankara ve Bursa''da kirlilik oranı yüzde 8 azalırken, İzmir''de yüzde 5 arttı.