Koşaner'den darbe komisyonunda sert sözler

Koşaner'den darbe komisyonunda sert sözler
Eski Genelkurmay Başkanı Koşaner, darbe komisyonunda çok kritik açıklamalarda bulundu. Koşaner, personelinin hakkını ölümüne savunduğunu söyledi.

Yüksek Askeri Şura’nın 29 Temmuz 2011 tarihindeki toplantısına günler kala görevinden istifa eden ve o günden sonra kamuoyunun önüne çıkmayan eski Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner, Fetullahçı Terör Örgütü’nün 15 Temmuz darbe girişimini araştırmak amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu’nun daveti üzerine TBMM’ye geldi.

Işık Koşaner kendi görev döneminde FETÖ’nün ordu içindeki faaliyetinden haberleri olduğunu, endişe duyduklarını söyledi. Kumpas davalarıyla TSK’nın üst düzey komutanlarının tutukluluklarının cezaya dönüştürüldüğünü belirten Koşaner, “Delillerdeki bariz çelişki ve yanlışlar dikkate alınmadı. Tutukluluğun cezaya dönüştürülerek farklı bir amaca hizmet edildiği düşüncemizi güçlendirdi. O komutanlardan boşalan kadrolara başkası gelecekti. Başkaları gelmesin diye personelin görevde kalması gerekiyordu. Yasal düzenlemeyle davaların tutuksuz devam etmesi gerekiyordu. Böylece boş kadro olmayacak, buralara birileri doldurulmayacaktı. Tutuksuz yargılama için her şeyi yapmaya çalıştım. Sanıyorum gerekli makamlara anlatabildim ama gerekli desteği sağlayamadım. Bir defasında bir kanunda bir düzenleme yapıldı, Kanunlar Kararlar Dairesine gönderildi, ama 1 saat sonra basında askere özel uygulama diye yer alınca geri çekildi. Bana YAŞ’ta bu komutanları emekli et diyeceklerdi. Bunu biliyordum. Felakete ortak olacaktım. Ortak olmadım ama izah etmekte de başarılı olduğumu söyleyemeyeceğim. O kadrolara başkaları yerleştirildi. Şimdi onların çoğu hapiste. Kumpas davalardaki mahkemelerdeki amaç suçun cezalandırılması değildi. Hedef TSK kadrolarını boşaltarak yıllardır sızdırdıklarını buralara getirmek ve başımıza gelen bu olayı yaratmaktı” dedi. Koşaner neden istifa ettiğini de şöyle anlattı. “TSK’dan büyük bir kitle hapisteydi. Savcı ve hakimler birşey yapmıyordu. Rastgele toplu tutuklamalar vardı ve bunlarla TSK’ya mesaj veriliyordu. Mesaj, aşağılamak ve kendi kadrolarına yer açmaktı. Biz askeriz, biz emir verdiğimiz zaman o asker ölüme gider. Biz de personelin hakkını ölümüne savunduk. Yüksek Askeri Şura’da bu askerlerin hepsini bana attıracaklardı, bu mümkün değildi. Yaptığım zaman ben de bu suça ortak olurdum.”

Riske sokacak bilgi

Kozmik Oda’da yapılan aramalarla ilgili bir soruya cevap veren Koşaner, kozmik odadan çıkan belgeler arasında memleketin işgal edilmesi durumunda burada kalıp görev alacak personelin listesi olduğunu söyledi. Koşaner, “O dönem başbakana, oralara girilirse çıkacak sıkıntıları anlattım” dedi. CHP’li Aykut Erdoğru bunun üzerine, “Yani ülke işgal edildiğinde kalıp direnecek isimlerin listesi” deyince Koşaner, “Çıkmaması lazımdı, milli güvenliği riske sokacak bilgi” dedi.