Kosovalı Türklerin vatandaşlık isyanı

Kosovalı Türklerin vatandaşlık isyanı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriyelilere vatandaşlık verilmesine ilişkin açıklaması ardından, yıllardır Kosovalı Türklerin talep ettiği vatandaşlık konusu tekrar gündeme geldi.

Son nüfus sayımlarında resmi olarak 18 Bin Türk asıllı Kosovalı, Türkiye’den gelen siyasilere çifte vatandaşlık konusunu gündeme getirmiş ancak olumlu herhangi bir yanıt alınamamıştı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Türkiye’ye sığınan 3 milyon Suriyeli’ye vatandaşlık verilmesine yönelik açıklaması ardından Kosovalı Türklerin eski siyasetçi ve yöneticilerinden şimdi Filizler Atatürkçü Türk Kültür ve Sanat Derneği Başkanı görevinde bulunan Ferhat Derviş, Kosovalı Türklerin yıllardır Türk vatandaşlığı verilmesi için bekletildiklerini söyledi.

Kosovalı Türklere Türk vatandaşlığı verilmesi için uzun yıllardır mücadele verdiklerini söyleyen Derviş, ‘ancak Türkiye’nin bizlere vatandaşlık vermesi halinde Türkiye’ye göç edebileceğimize dair bir tereddüt vardı’ ifadelerini kullandı.

“KİMSE KORKMASIN GÖÇ ETMEYİZ”

“Türk siyasiler her zaman bize bu tür gerekçeler sundu. Ancak biz Türkiye’ye göç etmek ister isek biz de Suriyeliler gibi kimseye sormadan göç ederiz. Ancak bizim amacımız farklı, burada yaşayan Türk soydaşlar Türk vatandaşlığını almanın bir güvence olduğunu hissediyorlar. Bizim Türk vatandaşı kimliğimizin olması bizim burada daha güçlü olduğumuzu hissetmemiz demektir. Kimse korkmasın bizim buradan göç etme niyetimiz yok. Biz savaş döneminde göç etmedik şimdi hiç etmeyiz. Savaş döneminde Türkiye’ye sığındığımız zaman bize evler verildi her şey verildi. Ancak biz her şeyi bırakıp savaş sonrası evimize döndük. Bizim burada Türk davası mücadelemiz var, yüzyıllardır bu davayı sürdürdük bundan böyle de sürdürmeye devam edeceğiz. Ancak Türk vatandaşlığımız olursa daha da güçlü oluruz.