Kötü sahalar

Bugün ülkemizde birkaç saha dışında futbol oynamaya müsait bir zemin bulunmamaktadır. Futbolun kalitesi düzgün sahalarda meydana çıkar. Oynayana, yönetene, seyredene bu zeminler zevk verir. Yeni statlar yapılıyor ancak zeminlerine bakan yok. Yıllar önce futbol federasyonluğu başkanlığı için beni Ankara’ya bakanlığa davet eden zamanın Milli Eğitim ve Spor Bakanı sayın Metin Emiroğlu ile konuşmamızda, “Şayet beni federasyon başkanlığına atarsanız önce 1. Lig’in sahalarının çimlendirilmesini beden terbiyesi ile birlikte üstlenmek isterim” dedim. Neden federasyon başkanlığı işimin olmadığını merak edenlere, kısaca, bazı politikacıların devreye girdiğini ve ‘Bir bürokrat olsun, o serbest meslek sahibi, burnunun dikine gider’ denildiğini öğrendim diyerek anlatayım. Bir süre Manisa Beden Terbiyesi İl Müdürlüğü yaptığım sürede belki de Türkiye’nin en iyi drenajlı çim sahasını meydana getirdiğimiz o yıllarda Manisa’ya gelen futbol takımlarının hepsi hayranlığını belirtiyordu. Manisaspor bu zeminde mağlup olduğu zaman, bu saha Manisaspor’a zarar veriyor diye, bana sitemlerle geliyorlardı. Demek istediğim futbolu yöneten Futbol Federasyonu’dur. Bir çok saha kulüplerin. Bazı kulüpler de kiralıyor. Federasyon, Avrupa’dan en iyi örneğe bakarak bu zemin işini üstlenip daha sonra kulüplerden havuzdan alacağı paradan kesebilir. Ben bunu yıllar önce düşünmüştüm. Henüz kış yeni başladı. Sahaların bundan sonraki durumunu düşünmek bile istemiyorum. Futbolculara dünyaları ödeyen kulüpler sahalar için neden gerekeni yapmazlar, anlamıyorum. O yüzden futbolun patronu federasyon, kurallarını koymalı, gelecek sezon yemyeşil zeminler ortaya çıkarmalıdır.
Fenerbahçe-Başakşehir Fırat Aydınus
Kola çarpmalarda devam kararları doğru. Alper’in, Uğur’un suratına dirseği tartışmasız kırmızı karttı.

Çaykur Rizespor-Torku Konya Bülent Yıldırım
Ali Turan’ın Kıvanç’a yaptığı hareket, yardımcı hakemin önünde ama kırmızı kart çıkmadı. Selim’in rakibini ittiği pozisyon penaltı olmalıydı. Kweuke’nin koluyla düzelttiği top penaltılıktı. Burada yardımcı hakemler de hakeme yardım edemediler.

Bursaspor-Akhisar Belediye Mustafa Kamil Abitoğlu
Kalecinin Gekas’a hareketi penaltıydı. Pozisyona yakındı ve asistan hakemden yardım beklemek anlamsızdı. Kaleci topa ulaşamadığı gibi ayağını uzattı ve Gekas’ı düşürdü, penaltıydı. Bir de aldatmadan haksız sarı kart gösterdi.
Sivasspor-Karabükspor
Mete Kalkavan
6 puanlık müsabakayı gayet iyi yönetti. Kendisini tebrik ederim.

Erciyesspor-Kasımpaşa Ali Palabıyık
Erciyes’in 2. golü ofsayttı. Erhan’ın topa elle müdahalesi Erciyes lehine penaltı olmalıydı. Adem’in düşürülüşünde penaltı kararı doğruydu.

Beşiktaş-Galatasaray Cüneyt Çakır
Karşılaşma kötü hava koşullarında oynandığı için hakem için oldukça zordu. Buna rağmen Cüneyt Çakır tecrübesiyle maçı iyi götürmeye çalıştı. Bana göre en büyük hatası Beşiktaşlı Veli’nin kırmızı kart gördüğü pozisyonda, Sneijder’e kart göstermemesiydi. Çünkü o da Veli’nin üzerine yürüdü ve tahrik etti. Sneijder dönüp gitse Veli de o hareketi yapmayacaktı. Ayrıca bu pozisyonda enerjik davranıp tartışmayı seyretmeden aralarına girmesi lazımdı. Yani önleyici hakemlik yapmalıydı. Önemli olan maçı mecbur kalmadıkça 11’e 11 bitirmektir. Tabi bu konuda ona kızamıyorum. Çünkü bu onu eğitenlerin suçu.
 

Mersin İY-Gençlerbirliği İlker Meral
Futbolculuktan geldiği için penaltı beklentilerini doğru olarak devam ettirdi. Pozisyonlara yakınlığı ile dikkat çekti. Meral’i tebrik ediyorum

Balıkesirspor-Trabzonspor Tolga Özkalfa
Balıkesir lehine asistan hakemin verdiği penaltı kararı doğru değildi, çünkü Sercan çime kendi takıldı.

Eskişehirspor-Gaziantepspor Barış-Şimşek
Genelde iyiydi ancak, Eskişehirspor’lu Diego’nun rakibini boynundan tutup düşürmesi penaltıydı.

Yazarın Diğer Yazıları