Koza-İpek Medya’ya MASAK operasyonu

Koza-İpek Medya’ya MASAK operasyonu
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, bünyesinde Kanaltürk, Bugün TV, Bugün Gazetesi, Millet Gazetesi ve Kanaltürk Radyo’nun içinde yer aldığı Koza-İpek Medya Grubu’na Mali Suçları Araştırma Kurulu ekipleri tarafından operasyon düzenlendi

Evi de arandı!

Terör örgütüne finansman sağlandığı iddiasıyla sabah erken saatlerde çok sayıda polis eşliğindeki baskın sırasında Koza İpek Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek’in Ankara’daki evinde de arama yapıldı.

Bir kuruş kara para bulamazlar...
Koza İpek Holding Yönetim Kurulu Başkan Akın İpek, Kanaltürk televizyonunun canlı yayınında yaptığı açıklamada, “MASAK’ın tüm sorularına belgeleriyle, bir ilkokul çocuğunun anlayacağı şekilde cevap verdim. Bir kuruş kara para bulsunlar, hepsini onlara vereceğim...   

 

Koza-İpek Medya’ya MASAK operasyonu 

Bünyesinde medya kuruluşlarının da bulunduğu Koza-İpek Holding’e ait 23 şirkete baskın düzenlendi. Aramalarda şirketlerdeki evrak ve bilgisayarlara el konuldu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında bünyesinde Kanaltürk, Bugün TV, Bugün Gazetesi, Millet Gazetesi ve Kanaltürk Radyo’nun da yer aldığı Koza-İpek Holding’e Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ekipleri tarafından operasyon düzenlendi. Baskın sırasında Koza İpek Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek’in Ankara’daki evinde de arama yapıldı. MASAK, operasyona elinde dört sayfalık arama emri ile başladı. Baskının terör örgütüne finansman sağladığı iddiasıyla yapıldığı öne sürüldü. Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, sabahın erken saatlerinde Koza İpek Holding’e ait çeşitli alanlarda faaliyet gösteren 23 şirkete baskın düzenledi. Aramalarda, şirketlerdeki evrak ve bilgisayarlara el konuldu. Yenimahalle’deki Koza İpek Holding Yönetim Kurulu’nun bulunduğu bina ile Koza İpek Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek’in Ankara’daki evinde de aramalar yapıldı. 

Çalışanlar bina önünde

Aramaların başlatılmasının ardından çalışanlar Yenimahalle’deki holding binası önüne geldi. Çevik Kuvvet ekipleri holding binası önünde geniş güvenlik önlemleri alırken, çalışanlar da uzun süre binanın önünde bekledi. Mali Şube’ye ait ekipler, Ankara Dikmen’deki İpek Üniversitesi’nde de arama rama yaptı. Buradaki aramalar sırasında da çok sayıda çevik kuvvet polisinin güvenlik önlemi aldığı görüldü. Operasyon sırasında Kanaltürk ve Bugün televizyonlarının Ankara temsilciliklerinde de arama yapıldı. Koza İpek Medya Grubu’nu oluşturan kurumların bulunduğu İstanbul Mecidiyeköy’deki binada ise herhangi bir hareketlilik gözlenmedi. Ortaklar Caddesi’ndeki binada Kanaltürk Televizyonu, Bugün TV ve Bugün Gazetesi bulunuyor.

Şirketleri borsada çöktü

Bu arada Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) eski Başkanı Doğan Cansızlar, “Bu olay makul şüphe kavramı da ele alınarak, ‘Siz bir terör örgütüne destek veriyorsunuz’ iddiasıyla baskın yapıldı. Maddi bir kanıta da gerek yok, makul şüphe ile hareket ettiler. Herhangi bir yardım operasyonu, terör örgütlerine destek şüphesiyle inceleme altına alınabiliyor” dedi. Öte yandan Koza İpek Grubu’na ait sabah saatlerinde başlatılan operasyon, holdinge ait şirketlerin hisselerini dibe çekti. Polisin, Koza-İpek Grubu’na yönelik başlattığı operasyon haberinin ardından halka açık grup şirketi hisseleri sert düşüşle taban seviyelerinden açıldı. Grup bünyesinde yer alan Koza Altın, yüzde 10.86 düşüşle taban seviyesi olan 21.75 liradan işlem görürken, Koza Madencilik hisseleri de yüzde 10.26 düşüşle yine taban seviyesi olan 2.10 liradan işlem gördü.

 

Akın İpek: Haksızlığa Uğradım

Koza İpek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek, yürütülen soruşturmaya ilişkin açıklamalar yaptı. İpek, şöyle dedi:  “Milyar dolarlık şirketlere baskın yapıyorsunuz, yatırımcıların aklı karışıyor. Bize Ereğli demir çelikten  milyon dolarlık yardım aldığımız iddia ediliyor. Benim bugüne kadar Ereğli Çelik (Erdemir) adlı şirketten bir kuruş bile almışlığım yoktur. Uzaktan yakından ilgim yok. Bu 7 milyar dolardan bahsediyorlar. Bu nedir biliyor musunuz; bazen şirketler bazı yatırımlarını açıp kapatırlar. Ama benim böyle bir param yok. Neymiş biliyor musunuz, bunu MASAK’a (Mali Suçları Araştırma Kurulu) bildirmiş miyim bildirmemiş miyim.” İpek, şöyle devam etti:

İftira atıyorlar

“Benim böyle bir şeyim yok kardeşim. Bunların yaptıkları şeyler iftira. Yurt dışına kaçmak için ne gibi bir gerekçem olabilir. Biz maden keşfi için kazdığımız toprakları bile saklıyoruz, her şeyimiz ortada. Biz devletimizle işçi sağlığı diye bir anlaşma var. Biz o anlaşmayı 5 yıl önce imzaladık. Benim şu anda madenlerim, geniş bir şekilde uluslararası kurumlar tarafından incelenir. Kazançlar birim birim uluslararası bankalara dağılır. Bir tek delil bile bulamayacaklar. Yarın utanacağım bir şey yapmam. Şimdi bunun için bir bedel ödüyorum. Şu an uğramış olduğumuz haksızlık. Her kazancımızı ay ay bildiriyoruz. Akla hayale gelmeyecek iftiralar, eh insaf be kardeşim. Bir insan yalan olduğunu bile bile, iftira olduğunu bile bile bunu böyle bir insana nasıl yapabilir. Bir baskın yapacaklarsa bunu bankalara sorsunlar. Ereğli Demir’e sorsunlar kardeşim, böyle bir para göndermiş mi bana.” İpek, “Bir kuruş kara para bulsunlar, bir kuruş haksız para bulsunlar, bu parayı kendilerine iade edeceğim, 7 milyar doları kendilerine vereceğim. Şu anda İngiltere’de gece gündüz sondaj yapıyorum. Yurt dışında böyle bir girişim yapan bir şirket, nasıl bilgilerini saklayabilir. Bir tane kara para bulsunlar, Allah beni kahretsin, bütün parayı kendilerine vereceğim. Bir tek haksız para bulamayacaklar” ifadelerini kullandı.

 

“Bu gidişatın sonu hayırlı olmayacak!”

Koza İpek Holding’e yapılan operasyona siyasilerden sert tepki geldi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Basın üzerinde çok büyük baskılar olduğu gibi sermaye grupları üzerinde de büyük tedirginlik yaratacak davranışlar sergilenmektedir. Bunlardan bir kötü örnek bugün gerçekleşmiş oldu. Bunu tasvip etmem mümkün değil. Bu gidişatın sonu da hayırlı olmayacaktır” dedi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise “Medya organlarına yapılan baskı devam ediyor, dikkatle takip ediyoruz. Medyası susturulan ülkede demokrasiden söz edilemez. Hükümeti bizi dünyaya rezil etmemeye davet ediyorum” diye konuştu. Bu arada Kılıçdaroğlu, Koza İpek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek’i telefonla arayarak operasyonla ilgili bilgi aldı, “geçmiş olsun” dileklerini iletti. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ile Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan da İpek Medya Grubu binasına geçmiş olsun ziyaretinde bulundu.

Tamamen siyasidir

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da operasyona Twitter’dan tepki gösterdi. Tanal, şunları yazdı: “Terör örgütlerine operasyon yapılamıyor. İstihdam yaratan, ülke ekonomisine katkı sunan yatırımcıya operasyon; girişimci özgürlüğü tehdit eder. Basın halkın gözüdür, kulağıdır ve dilidir. Basına operasyon halkın haber hakkı, öğrenme hakkının ihlalidir. Basına yönelen operasyonlar tamamen siyasidir, hukuki değil. Bunu yapanlar hukuk önünde mutlaka hesap vereceklerdir.”

Susturma çabaları

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ise “Öncelikle kamuoyu nezdinde bunun hukuki bir operasyon olmadığı, yıldırmaya, susturmaya ve yok etmeye yönelik bir siyasi operasyon olduğu gerçeği var” dedi. Destici şunları söyledi: “Öncelikle son günlerde medya gruplarına ve bunların bağlı olduğu iş çevrelerine karşı bir baskın yapılacağı iddia ediliyordu. Bugün bu iddiaların boş olmadığını görmüş olduk. Operasyonun, seçim kararı alınmasından hemen sonra başlatılmış olması da seçimlere yönelik bir ayağı olduğunu da ortaya koyuyor. Özgür medya demokrasilerin olmazsa olmazıdır. Özgür medyanın olmadığı, muhalefetin sesinin duyulmadığı bir ülkede demokrasiden bahsedilemez.”

 

TGC: Demokrasi dışlanıyor

Medya kuruluşlarının da yer aldığı Koza İpek Holding’e yönelik dün düzenlenen baskınlara Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) de tepki gösterdi. TGC Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi: “Basın özgür değil ise toplum özgür olamaz. Ancak Türkiye basın özgürlüğünü engelleyen uygulamalar ve  medya kuruluşlarına yönelik operasyonların ülkesi olmaya devam ediyor. Medyaya yönelik operasyonlarla Türkiye’de demokrasi dışlanıyor. Geçici iktidarın da gazetecilik mesleğini terörist bir faaliyet, gazetecileri terör suçlusu olarak tarif etme alışkanlığını sürdürdüğünü görüyoruz. Hedef göstermeyle, operasyonlarla, baskılarla gazetecilik mesleği engellenemeyecek ve gazeteciler susturulamayacaktır. Türkiye’de toplumsal barış, halkın bilgi edinme ve gerçekleri öğrenme hakkı için mücadele eden medyayı susturma girişimlerine artık son verilmesini  istiyoruz.”

 

Yurt dışında yankı buldu 

Alman Der Spiegel dergisi İpek Medya Grubu’na operasyonu ’Hükümete muhalif medya holdingine büyük operasyon’başlığıyla okurlarına duyurdu. Haberde “Türk hükümeti, seçimler öncesi muhalif medyaya baskı uyguluyor” ifadelerine yer veren dergi terör örgütüne destek iddiasıyla operasyon yapıldığını yazdı. Reuthers, Assocıated Press gibi haber ajansları da operasyonu flaş haber olarak duyururken, AFP, “Operasyon, gizemli Twitter kullanıcısı Fuat Avni’nin muhalif medyaya yönelik polis baskını olabileceği yönündeki uyarısından birkaç gün sonra gerçekleşti” ifadelerini kullandı. AB Dış İlişkiler Sözcüsü Maja Kocijancin de “Kaygılıyız” açıklaması yaptı.