Kozmik tozdaki su uzayda yaşamın kanıtı mı?

Kozmik tozdaki su uzayda yaşamın kanıtı mı?
Güneş'ten gelen rüzgârlardaki hidrojenin kozmik tozlarda oksijenle birleşerek suyu oluşturduğu keşfedildi. Bu da evrenin her köşesine su taşınabileceği anlamına geliyor.

Evrende yalnız mıyız? Dünya dışında da yaşam var mı? Bu soruların cevabını arayan insanoğlu gerçeğe ulaşmaya bir adım daha yaklaştı. Yaşamın en önemli kaynağı olan suyun atmosfer dışındaki 'Yıldız tozu' olarak bilinen kozmik tozlarda bulunduğu tespit edildi. Bu bulgunun önemi kozmik tozların evrenin suyla yaşamı evrenin her köşesine götürebildiği. Peki daha önceki araştırmalarda da içeriğinde organik bileşen bulunduğu tespit edilen kozmik tozlarda su oluşunu sağlayan olay ne? 

Kaliforniya'da Lawrence Livermore Ulusal Labaratovarı'nda kozmik tozlar üzerinde mikroskopik inceleme yapan John Bradley ve ekibinin hazırladığı raporda bu olay şöyle açıklanıyor: Güneşin enerjisiyle yarattığı rüzgârlar artı yüklü hidrojen atomları taşıyor. Kozmik tozlarda ise içeriğinde oksijen bulunan silikat iyonları var. Bu ikisinin etkilişimi sonucu kozmik tozlar içerisinde (H20) yani su oluşuyor. Kozmik tozlar evrenin dört köşesine başka gezegenlere tıpkı dünyadaki gibi yağmur götürerek orada canlı varlığını sağlayabilir. Bu çalışmada öne sürülen tezler evrende dünya dışı canlı varlıkların olabileceği ihtimallerini bir kat daha güçlendiriyor.