KPSS’de 32 şüpheli tutuklandı

KPSS’de 32 şüpheli tutuklandı
2010 yılındaki KPSS’de usulsüzlük iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında adliyeye sevk edilen 62 şüpheliden 32’si tutuklandı, 30’u adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 19 ilde eş zamanlı operasyon düzenlenmiş, haklarında yakalama kararı çıkarılan 82 kişiden 75’i gözaltına alınmıştı.

KPSS’de 32 şüpheli tutuklandı

2010 yılında gerçekleştirilen Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda (KPSS) usülsüzlük yapıldığı iddiasıyla yapılan operasyonda tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen 62 kişiden 32’si tutuklandı. Zanlıların ifadeleri Ankara 2. Sulh Ceza Hakimi Mustafa Çorumlu tarafından alındı. Ankara 2. Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen şüphelilerden 32’si, “suç örgütü kurmak, yönetmek, üyesi olmak”, “resmi belgede sahtecilik”, “kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık”, “suç delillerini yok etme”, “görevi kötüye kullanma” ve “yasaklanan bilgileri açıklama ve temin etme” suçlarından tutuklandı. Şüphelilerden 30’u ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Tutuklananlar arasında delil olarak el konulan bilgisayardaki sınav sorularını silmek ve izleri yok etmekle suçlanan ve o dönemde Bilişim Suçları Büro Amirliği’nde başkomiser olan Öner Güven de bulunuyor.

Savcıya tehdit iddiası
Bu arada soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Yücel Erkman’ı tehdit ettikleri iddia edilen ve tutuklanmaları istemiyle nöbetçi mahkemeye sevk edilen 2 kişinin serbest bırakılmasına savcılık itiraz etti. Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosu’nda görevli Cumhuriyet Savcısı Tekin Küçük, itirazında, şüpheliler Nuri Ö. ve Kamil B’nin tutuklanmasının koşullarının bulunduğunu savundu. Savcı Küçük tarafından ifadeleri alınan, “terör örgütü üyesi olmak”, “şantaj” ve “kamu görevlisine karşı direnme” suçlarından tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk edilen zanlılar Nuri Ö. ve Kamil B, nöbetçi sulh ceza hakimliğindeki sorgularının ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Çağlayan’da toplandılar
Öte yandan Hukukçular Derneği Genel Başkanı Cavit Tatlı, usulsüzlük iddialarına ilişkin, “Gençlerimizin geleceğini çalan, bunun için çete oluşturan, kamu görevini kötüye kullanan, çıkar temin eden, hırsızlık yapan kişi, kişiler, devlet görevlileri ve kurum temsilcilerinin ortaya çıkarılmasını ve cezalandırılmasını talep ediyoruz” dedi. Dernek üyesi bir grup avukat Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önünde toplandı. Tatlı, 2010’da yapılan KPSS’de usulsüzlük iddialarına ilişkin uzun süredir devam eden soruşturma kapsamında gözaltına alınanlar olduğunu hatırlattı. Şüphelilere, “Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, nitelikli dolandırıcılık, evrakta sahtecilik, devletin gizli kalması gereken belgelerini açıklamak anayasanın eşitlik ve kamuya girme hakkını ihlal, görevi kötüye kullanma, dijital verileri yok etme” suçlamalarının yönetildiğini belirtti. “İnandıkları değerin sadece kendi şahsi çıkarı olduğunu bildiğimiz bu kirli yapının içinde bulunan kişilerin, insanların alın terini, emeğini ve de umutlarını çalmasına göz yummayacağız” diyen Tatlı, hak etmediği halde işgal ettikleri makamların gerçek sahiplerine verilmesini talep ettiklerini dile getirdi. Avukatlar açıklamanın ardından dağıldı.