Antika, çiçek ile buluştu

Antika, çiçek ile buluştu
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ilginç bir sergiye ev sahipliği yaptı. İTÜ’nün depolarındaki tarihi değeri olan bazı eşyalar “Yeşil Kampüs” projesi kapsamında gün yüzüne çıkartıldı.

Yeşile dikkat çekmek için üzerlerine birbirinden güzel çiçekler yerleştirilen antika değerindeki eserler, üniversitenin rektörlük binasındaki sergide beğeniye sunuldu. Sergide bulunan eserler arasında, Türkiye’de ilk yayınını 9 Temmuz 1952’de yapan İTÜ TV’ye ait televizyon kamerası, telesine makinesi ve projeksiyon, 1880’li yıllara ait telefon ve telgraf, test cihazları, telefon santralleri, üniversitede yapılan yerli analog bilgisayar, Osmanlıca yazıların bulunduğu motor ve 70 yıldır yayın yapan İTÜ Radyo’nun ilk mikrofonu dikkat çekti. “Jeolojinin babası” diye anılan Prof. Dr. İhsan Ketin’in madenlerde kullandığı postal, çanta, çekiç, test aletleri, daktilo gibi eşyaları ile çalışma masası da sergide yer aldı. İTÜ Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi Öğretim Üyesi ve Rektör Danışmanı Prof. Dr. Telem Gök Sadıkoğlu, 242 yıllık geçmişi bulunan üniversitenin arşivinde bulunan çok sayıda değerli eşyadan bazılardan oluşturdukları seçki ile çiçekleri birleştirdiklerin ve ortaya güzel bir sergi çıkardıklarını söyledi.  Sergi 18 Haziran’a kadar açık kalacak.

Arşivlerden günyüzüne

İstanbul Teknik Üniversitesi arşivlerinden çıkartılan ve Rektörlük binasında sergilenen eserler arasında 1800 lü yılların sonunda kullanılan telgraf makinesi ve 1930 lu yıllara ait telefon santrali de yerini aldı.