Komşu açken 6 milyon ekmeği israf ediyoruz

Komşu açken 6 milyon ekmeği israf ediyoruz

Komşu açken 6 milyon ekmeği israf ediyoruz

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, Günlük 6 milyon, yıllık ise 2 milyar adetten fazla ekmek israf edildiğini belirterek, “Ekmek israfının ülkemize ekonomik yükü yıllık 1,5 milyar liraya tekabül ediyor” dedi.
Balcı, Kurban Bayramı’nda ekmek tüketimi, ekmek israfı ve ekmeğin besin değerlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yapılan araştırmalarda ekmek israfının, fırınlar, toplu yemek yenen kurumlar ve haneler bazında farklılıklar gösterdiğini vurgulayan Balcı, her gün 3 milyon ekmeğin, daha tüketiciye ulaşmadan fırınlarda veya hayvan yemi olarak kullanılmak suretiyle israf edildiğine işaret etti.
Balcı, “Kişi başına ekmek tüketimi azalırken, israf artmıştır. Kişi başı günlük israf miktarı ilk bakışta az gibi gözükse de basit bir hesaplama ile ülkemizde günde bin 486 ton, yılda 542 bin ton ekmeğin israf edildiği bulunabilir. 250 gramlık ekmeği baz alarak adet cinsinden ifade edecek olursak günlük neredeyse 6 milyon, yıllık ise 2 milyar adetten fazla ekmek israf ediliyor. İsrafın ülkemize ekonomik yükü ise ekmeğin kilogram fiyatından (2,80) hareketle yıllık 1,546 milyar liraya tekabül ediyor” değerlendirmesinde bulundu.