Kriz Grubu’ndan bölünme önerisi

Kriz Grubu’ndan bölünme önerisi
İhanet açılımının organizatörü Uluslararası Kriz Grubu’na başkanlık eden Fransız Guhenno, makalesinde Türkiye’nin bölünmesini istedi

‘Bölünün’ dediler 

Türkiye hakkındaki önerileri, Öcalan, Kandil ve HDP’nin talepleri ile örtüşen grubun başkanı Guhenno, Ankara’nın terör örgütü ile ateşkes yapması, reformlara devam edip, anadilde eğitime geçilmesi, ayrıca bölgede adem-i merkeziyetçi yönetim kurulması önerisini tekrarladı.

Batı da baskıya hazır

Emekli Tuğg. Nejat Eslen, PKK’nın akıl hocasının sözlerini yorumlarken, “Güneydoğu’yu Orta Doğu’nun parçası gibi görüyorlar. Silahlı mücadeleyi bitirmemiz lazım. Kriz Grubu’nun böyle bir yazı yayınlaması Batı’nın da bu konuda baskıları olacağına işaret ediyor” dedi.

Fikir babası İngiltere

Merkezi otoriteye karşı ve bireysel girişimciliğe destek veren adem-i merkeziyeti savunan Prens Sabahaddin, parti başkanlığını kabul etmemiş, ancak girişimi desteklemişti. İngiliz geleneğini esas alan bu görüş Osmanlı’yı bölme girişimi olarak yorumlanmıştı.

 

 

Kriz Grubu’ndan bölünme önerisi

PKK açılımının organizatörü Uluslararası Kriz Grubu, terör örgütü ile ateşkes yapılmasını, ana dilde eğitim verilmesini, Doğu ile Güneydoğu’da adem-i merkeziyetçi yönetim kurulmasını önerdi.

ABD’deki CFR’nin, (Council on Foreign Relations / Dış İlişkiler Konseyi) yayın organı Foreign Policy’de hazırladığı raporlarla PKK açılımına yön veren Uluslararası Kriz Grubu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da, PKK’nın “özyönetim” söylemi ile aynı anlama gelen adem-i merkeziyetçi bir yönetim kurulmasını istedi. MHP’li Şandır, 2 yıl önce Meclis’te yaptığı konuşmada bu konuya dikkat çekmişti.

Tehlikeli öngörü

Türkiye’nin üniter yapısını hedef alan, sözde Kürdistan kurulmasına yönelik dünyada platformlar oluşturan, AKP iktidarı üzerinde baskı kuran Uluslararası Kriz Grubu, yayınladığı raporda, Türkiye’nin PKK ile ateşkes yapmasını, hükümetin reformlara devam etmesini, anadilde eğitim geçilmesini istedi.

Bu arada Foreign Policy’de, Grubun Başkanı ve CEO’su Jean Marie Guhenno imzalı dünyadaki 10 çatışma bölgesini belirleyen bir makale de yayınlandı. Bu makale Uluslararası Kriz Grubu (The International Crisis Group) internet sitesinde ve benzeri yerlerde de yer buldu. Makalenin başlığı “10 Conflicts to Watch in 2016” şeklinde. Buna göre Türkiye birinci sıradaki Suriye ve Irak’tan sonra ikinci sırayı alan çatışma bölgelerinden bir olarak gösteriliyor. Ondan sonra da Yemen, Libya, Nijerya, Nijer, Güney Sudan gibi ülkeler sıralanıyor. Afganistan bile son sıralarda 8. olarak yer alıyor.

Riskli çatışma alanı

Strateji uzmanı Emekli Tuğg. Nejat Eslen, Jean Marie Guhenno imzalı makeleyi şöyle değerlendirdi. “Uluslararası Kriz Grubu, diyor ki; her iki tarafta hem devlet, hem de PKK’yı kastediyor. ‘Her iki tarafta askeri tedbirler ile sonuç alınayacağını bildiği halde bu şiddet giderek artıyor’ diyor. Daha önce David Phillips ve Huge Pope gibi isimlerin hazırladığı raporlardaki öneriler AKP iktidarı, PKK ve olayın diğer taraflarınca uygulanmıştı. Bu önerilerde her iki tarafın ateşkes ilan etmesini istiyor. ‘Burada adem-i merkeziyetçi (decentralization) yönetim uygulanmalı’ diyor. Ve analizde, anadilde eğitim gibi hakların bu reformla birlikte Kürtlere verilmesini öneriyor.

Şandır açıkladı

Öte yandan MHP’li Mehmet Şandır ICG’yi TBMM’ye taşımıştı. Şandır’a göre; ICG’nin  hazırladığı raporlardaki öneriler, İmralı’daki Abdullah Öcalan, Kandil’deki PKK elebaşıları ve BDP’nin talepleri ile örtüşüyor. Şandır, 9 Kasım 2013’te TBMM’de yaptığı konuşmada şöyle dedi: “30 Kasım 2012... Uluslararası Kriz Grubu, içinde herkes var, yurt dışı, istediklerini söyleyeyim size. Verdikleri Kürt sorununun çözümü konusundaki rapor. O raporda belirttiklerini siz buraya kanun teklifi ve tasarısı olarak getiriyorsunuz.”