Kültürel düşüş

2016 yılında, kültürel mesleklerde çalışanların oranı 2015 yılına göre yüzde 2.9 dan yüzde 2.3'e geriledi.

TÜİK'in tarifine göre, kültürel meslekler, yaratıcı ve sanatsal üretim, kültürel mirasın toplanması ve korunması ile ilgili mesleklerdir. Sanatsal ifade amacıyla (örneğin görsel, müzik, yazı, dans ya da dramatik sanatlar) yapılan faaliyetlerdir..

Bir toplumun hayatında ve dünya için lobi oluşturmada, kültür ve sanatın etkisi yüksektir. Bazı sanatçılar ülkelerinden daha çok tanınır.

Çoğu insan İngiltere'den daha  çok Shakespeare hakkında bilgi sahibidir. Ya da Rusya hakkında çok az bilgisi olanlar dahi Leo Tolstoy'un Harp ve Sulh'unu okumuş veya seyretmiştir.

Söz gelimi Orhan Pamuk 2006 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü alarak bu ödülü kazanan ilk Türk oldu. Aynı yıl Avrupa  kültürüne olağanüstü katkılarından dolayı Danimarka'da Sonning Ödülü'nü aldı.

Yine 2016 yılında piyanist ve besteci Fazıl Say, Almanya'da Beethoven Akademisi'nin 2016 Uluslararası Beethoven İnsan Hakları, Barış, Özgürlük, Yoksullukla Mücadele ve İçselleme Ödülü'nü aldı.

Birçok ülkede Türkiye'nin yerini tam olarak bilmeyen gençler, Tarkan'ı dinliyorlar. Tarkan dünya sıralamasına girebiliyor.

Dünya Orhan Pamuk ve Fazıl Say'ın sanatını değerlendiriyor... Biz ise sosyal anlayışlarını ve insani yaklaşımlarını tartışıyoruz. 

Biz sanatçıyı da siyasete bulaştırdık. İktidar yanlısı sanatçılar türedi. Biz halk olarak sanatçının sanatını değerlendiririz. Bu anlamda sanatçı da toplumun tümüne hitap etmelidir. Eğer siyasi bir gruba yakınlaşırsa, toplumun sevgisini ve saygısını kaybeder. Referandum da ''evet'' diye açıkça tercihlerini bildirenler gibi. 

İstanbul'un, en önemli kültür merkezi olan ''Atatürk Kültür Merkezi'' 2008 yılında kapatıldı. Yargı kararına rağmen onarılmadı. Sabancı Holding onarım için destek verdi. Yine de yapılmadı. Atatürk Kültür Merkezi'nin kapatılması opera ve bale sanatına darbe vurdu.

Opera, müziğin ve sanatın tavan yapmış şeklidir. 14 milyon İstanbullunun gidebileceği tek bir opera salonu var: Kadıköy Süreyya Operası ve en fazla 300 kişilik bir salonu var. Opera bileti bulmak imkansızdır... Zira internetten satılan bilet ilk saatte bitiyor. Yani İstanbullular için opera adeta yasak bir alan haline geldi.

Oysa ki, Paris'te en eski ve en yeni binalar içinde en görkemli olanlar opera binalarıdır. En önemli meydanın adı da Opera Meydanı'dır.

Yetmedi, hükümet cephesinden bazı zamanlar, Devlet Opera ve Bale'sinin özelleştirilmesi gibi garip söylemler bile gelmektedir.

Öte yandan vikipedi dünyada en çok ziyaret edilen Amerika merkezli internet ansiklopedisidir. Site Türkiye'yi DAEŞ terör örgütüyle aynı zeminde gösteren içeriklerin kaldırılmaması nedeniyle kapatıldı. Elbette bu konuda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) haklıdır. Ancak kapatmak kadar, ansiklopediyi ABD ve Türkiye'de mahkemeye vererek de bu yanlış tespit kaldırılabilirdi.

Sonuç olarak, siyasi iktidarlar gider ve fakat bilim ve kültür yaşar.

Yazarın Diğer Yazıları