Kundakçı: "Fırat'ın doğusuna geçmemizi engellemeye çalışıyorlar"

Kundakçı: "Fırat'ın doğusuna geçmemizi engellemeye çalışıyorlar"
Zeytin Dalı Harekatı'nı değerlendiren emekli Korgeneral Hasan Kundakçı, "Bizim Fırat'ın doğusuna geçmemizi engellemeye çalışıyorlar" dedi. 

Fatih Erboz / Yeniçağ

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Özgür Suriye Ordusu ile (ÖSO) Afrin'e yönelik gerçekleştirdiği Zeytin Dalı operasyonu sürerken, ABD sadece masada değil, sahada da boş durmayıp, kirli oyunlarını sürdürüyor. ABD'nin daha önce kurmaya çalıştığı koridordan vazgeçmediğini ifade eden Emekli Korgeneral Hasan Kundakçı, "Tamamı şu anda olmayabilir diyor. Afrin- El Bab bölgesi koridoru elden çıkmış durumda. Onun için en uygun yer neresi olabilir? Aynel Arap bölgesinde getirdiği silahlar ayrıca Tel Abyad bölgesi, Deyrez- Zor bölgesinde. O bölgeleri elinde tutmaya çalışıyor. Fırat'ın doğusunu kaybetmek istemiyor. Menbiç'te buraları koruduğu için önemli ABD için. Bizim Fırat'ın doğusuna geçmemizi engellemeye çalışıyorlar" dedi. 

Afrin'deki operasyonda TSK'nın başaralı olacağını belirten Kundakçı sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yavaş yavaş sindire sindire gidiyor. Her bölgede durması gerektiği kadar duruyor ve PKK'lı teröristleri ortadan kaldırıyor. Aylardan beri harekâtlar gözlendi, karış karış arayıp buluyor. Ne kadar terörist olduğu da biliniyordu. Şu da var büyük ölçüde terörist örgüt ateş altında olduğundan kayıp vermeye başladı. Binin üstünde kayıpları çok fazla. Öbür taraftaki gruplar da bundan çekiniyor. Bu nedenle kaçıyorlar. Suriye ile anlaşmak istiyorlar. Her yönden bir çözüm düşünüyorlar. Suriye'ye söylediklerini Suriye yönetimi kabul etmiyor, silahlarınızı bırakırsanız gelin diyor. Afrin'de bu işi sağlama alırsak yerleşmeleri çok zaman alır."  

TERÖRİSTLER ZAYIFLADI TÜRKİYE BUNU KULLANMALI

Cerablus-Azez arasını Afrin ile birleştirdiğimizde elimizde önemli bir bölge olacağını dile getiren Kundakçı, şunları anlattı:

"ABD'liler de doğuda kalalım diyorlar. Mühimmat orada yığıldı. Deyrez- Zor, Aynel Arap bölgesinde petrol yerleri var. ABD oradaki teröristlerin masrafını karşılamak istemediği için petrol bölgeleri ile bu sorunu çözmeye çalışıyor. ABD'li komutan Paul Funk da son kozlarını oynuyor oraya gelerek. TSK o bölgeye yöneldiği zaman onların da işi biter, bir şey yapamazlar. Daha oraya yönelmediği için TSK'yı konuşuyorlar. Irak'ın Kuzeyinde Barzani ve Peşmergeler var. Referandum nedeniyle çok kötü duruma düştü. Kerkük'te suikastlar düzenliyorlar, bölgeden bağlantısını koparmak istemiyor. Barzani petrolden, İran ve Türkiye'ye açılan sınır kapılarından gelir elde ediyordu ancak kaynakları bitti." 

MENBİÇ'E GİDİLMELİ

Hasan Kundakçı, ABD'nin son durumdan yararlanarak Peşmerge gruplarını Fırat'ın doğusundaki gruplarla birleştirerek sözde terörist devletçiğini oluşturmaya çalıştığına dikkat çekti. Kundakçı, "60 bine yakın kuvvetle bölgede kalmaya çalışıyor. ABD'liler 2-3 bin kişi ile gelmiş ama bu sayı ile kontrol edemez. TSK Afrin operasyonu bittikten sonra kesinlikle Menbiç'e gitmesi gerekir. Koordineli olarak da Fırat'ın doğusuna atlaması gerekir" diye konuştu.

Türkiye'nin eline şans geldiğini söyleyen Kundakçı şöyle devam etti:

"PKK Irak'ta kötü durumda, maddi kaynakları bitti. Suriye'nin kuzeyinde Suriye ve Türkiye bastırmaya başladı. Bu durum içinde bütün ümitlerini Suriye'ye bağladı. ABD'lilerin kendilerine sahip çıkmasına ve devletçiğin kurulmasına bağladı. Bu da kolay değil. Türkiye bu fırsatı kaçırmaz. PKK'nın son çırpınışlarını gerçekleştiren örgütün üzerine gider, ABD'yi de dinlemez. ABD dostsa teröristlerin değil, müttefiki Türkiye'nin yanında olmalı. Savaşmak isterlerse bedel öderler. Bunlara Türkiye'nin hassasiyetleri anlatılıyor. O da çıkarları doğrultusunda Ortadoğu'dan çekilemiyor."  

BU İŞİ BAŞLAMIŞKEN BİTİRELİM

Türkiye'nin hedeflediği bölgeleri mutlaka kontrol altına alması gerektiğinin altını çizen Kundakçı, "Türkiye'nin bu durumda orada oluşmuş cephenin içinde kendisini güçlendirmesi lazım" şeklinde konuştu.

Hasan Kundakçı, cephede İran, Rusya ile birlikte olduğumuzu, Suriye ile de birlikte hareket etmemiz gerektiğine vurgu yaparak sözlerini şöyle tamamladı:

"Suriye toprak bütünlüğünü savunuyoruz ama topraklarına girdik. İdlib'de gözlem noktaları açtık. Cerablus- Azez arasındayız. Ardından Menbiç, Tel Abyad bölgesine gideceğiz diyoruz. Oralara da gitmedikçe, kontrol altına alınmadıkça, ABD'nin desteği PKK'ya sürer. Ayrıca ellerindeki her türlü silah ve mühimmat var. MANPAD ile bizim tankı vurdular. Rus uçağını vurdular. Bölgede her türlü silah ve terörist var. O bölgeye gitmezsek, şımarırlarsa Türkiye gelemiyor algısına kapılırlarsa o zaman işimiz zorlaşır. Bu işe başlamışken bitirmek gerekir. ABD teröristlerle iş birliği yapacaksa o zaman farklı. Türkiye harekâtına başladı, sonucu alacağız demek zorundayız. ABD savaşmak istiyorsa savaştan kaçmayız. Onlar bizi bilirler. Kore'den bilirler. Onların yeni nesilleri Kore'deki durumu unutmuşa benziyor, hatırlatmak lazım."