Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yavuz Selim DEMİRAĞ

Yavuz Selim DEMİRAĞ

Kupon arazi

İki yıl önce Gürsel Tekin, AKP'nin iktidara geldiği günden itibaren sadece İstanbul'daki arsa-inşaat rantının 500 milyar dolar olduğunu iddia ettiğinde kamuoyunda ''abartılıyor'' kanaati hakimdi. Gürsel Tekin bunların tek tek dökümünü ortaya serse de sistem mühendisleri gündemi suni olarak değiştirip, dikkatleri farklı noktalara çektiler. İstanbul'daki rakam ile Türkiye geneli hesaplandığında ''kupon arazi'' rantının boyutu 1 trilyon doları geçiyor.

***

15 Temmuz kanlı kalkışmasının hemen ardından askeri kışlaların şehir dışına çıkarılması, askeri okulların kapatılması kararı ile yeni kupon araziler ranta açılıyor. Her şeyden önce askeri kışlaların şehir dışına çıkarılma kararını doğru buluyorum. Bu kışlalar yapıldığında o dönem zaten şehir dışındaydı. Ankara'daki Akıncılar Üssü kente 50 km. mesafedeydi. Etimesgut'taki zırhlı birlikler, Mamak'taki kışlada ilk faaliyete başladığında şehrin çok uzak noktalarındaydı zaten. İstanbul'daki Hasdal ve Hadımköy kışlalarına kış aylarında ulaşmak mümkün değildi. Şimdi şehrin orta yerinde kalmış olması buraların darbelere üs olarak kullanılacağı anlamını taşımıyor. Geçtiğimiz gün CHP'li Fikri Sağlar, Hasdal Kışlası'nın 1 Temmuz'da yapılan anlaşma ile Cengiz İnşaat'a tahsis edileceğini açıkladı. Kendi adıma sürpriz değil dedim. Levent'teki askeri lojmanlar ve Harb Akademileri yerleşkesinin depremden zarar gördüğü için yıkılacağına dair haberler havuz medyasında yıllardır yayınlanıyor. Boğaziçi'ndeki Kuleli Askeri Lisesi, Beylerbeyi'ndeki Deniz Eğitim Komutanlığı Tesisleri, Çubuklu'daki Sualtı Arama Birliği, Kalender Orduevi gibi paha biçilemeyen yerlerin otel haline dönüşmesi ile ilgili projeler neredeyse 20 yıldır her fırsatta gündeme gelir. Turgut Özal tarafından Kandilli'deki Sevda Tepesi'nin Suudi Krallığına satışı yıllardır mahkemelerde sürünmüş, en sonunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hukuksuz müdahalesi ile ve yüklü miktarda bağışlarla devri gerçekleşmişti.

***

Kupon arazi konusunda pek mahir olan AKP iktidarında değiştirilen imar planları yüzünden şehirlerimiz beton yığınlarına dönüştü. Yeşil alana hasret kaldı insanımız. Kentlerde yeşil kalabilmiş yegane yerler, askeri birlikler ile mezarlıklar... Yeni yapılan okulların bahçelerinde bir tek ağaç bulmak imkansız. Hazır OHAL ilan edilmişken, yıllar önce ağızlarının suyu akarak hazırladıkları projeleri hayata geçirmek için heyecanlananlara gün doğdu. Ali Ağaoğlu ''şehitlere ev yapayım'' derken babasının hayrı için yapacak değil. Binlerce konut arasında 250 şehit için verilecek evler devede kulak bile olamaz. Başbakan Binali Yıldırım'ın ''mesire alanı oluşturacağız, vatandaşımız piknik yapacak'' dediğine bakmayın. Ankara'da Melih Gökçek'in çekmecesinde söz konusu araziler için planlar hazır bile. Cengiz İnşaat'ın mimar ve mühendisleri gece-gündüz çalışıyor. Hatta satış kampanyaları için reklam ajanslarına siparişler verildi.

Haydi kupon arazi vaaar!..

Yazarın Diğer Yazıları