Kurbağalıdere’de rant kokusu da var

Kurbağalıdere’de rant kokusu da var
Kadıköy’ün merkezine ulaşan 67 kilometrelik dere havzasının ıslah çalışmalarının yıllardır bitirilememesinin arkasında büyük bir rant kavgasının yattığı belirtiliyor...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Kadıköy Belediyesi’ni yıllardır karşı karşıya getiren pis kokusuyla ünlü Kurbağalıdere’ye yeni bir neşter daha atılıyor. Atık su ve yağmur sularının kolektör hattına alınarak yeraltından akışı için çalışmalar başlatıldı. Dere tabanında biriken ve kötü kokuya neden olan atıkların, kanala temiz su pompalanması ile temizlenmesi hedefleniyor. Proje 2015 yılı sonunda tamamlanacak. Kirlilik ve sudaki oksijen oranındaki azalma nedeniyle köpüren ve çevre sakinlerinin kötü koku ve hastalık tehdidi nedeniyle ciddi rahatsızlık yaşadığı Kurbağalıdere, Kadıköy-Maltepe-Ümraniye’deki derelerin aktığı 67 kilometre uzunluğundaki geniş bir havzayı kapsıyor.

49 milyonluk ihale

Dere kesitinin darlığı nedeniyle, atık su ve yağış miktarını taşıyamayan Kurbağalıdere’nin bazı kesimlerinin genişletilmesi gerekiyor. Ancak Kadıköy’ün en önemli bölgelerinden geçen Kurbağalıdere çevresinde SİT alanları ve yüksek kamulaştırma maliyetleri bulunan araziler yer alıyor. Kurbağalıdere’nin ıslahı 2012 yılında 49 milyon liraya ihale edildi. Ancak yükleniciler, geçen yıl sonu işi bitirmeleri gerekirken taahhütlerine uymadı. Aksine dereden gelen pis kokular dayanılmaz hale geldi. Bu arada Kadıköy Belediyesi ile Büyükşehir arasında söz düellosu da sürüp gitti. Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu Büyükşehir’in çalışmalarının uzamasındaki nedenin Kadıköylülerin AKP’ye oy vermemeleri olduğunu düşündüğünü çok kez dile getirdi. İBB ise llerinden geleni yaptıklarını savundu. Uzmanlara göre, dere kenarındaki yapılaşma, su kalitesini bozdu. Dere çevresi korunamadı. Başta evsel atıklar olmak üzere muhtelif atık yükleriyle beslendi. Dere suyuna kontrolsüzce salınan atık yükleri derenin hemen her bölgesinde ekosistemin bozulmasına neden oldu. Ekolojik yaşam için olmazsa olmaz olan çözünmüş oksijen miktarı 7-8 mg/L olması gerekirken 1 mg/L’nin altına düştü. Dere oksijensiz kaldı. Derenin denize karıştığı yerlerden kilometrelerce uzaklarda bile denize suyu tehlike saçıyor.

Kadıköylü isyanlarda

Bu arada CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş müteahhit firmayı suçlayarak konuyu bir önergeyle TBMM’ye taşıdı. Kadıköylüler ise bu rezaletten kurtulmak için çeşitli etkinliklerle seslerini duyurmaya çalışıyor. Bu arada bu sonu gelmez yılan hikayesinin iki farklı dünya görüşüne sahip belediye arasındaki kavganın dışında bir de rant boyutu olduğu üstünde ısrarla duruluyor. Ve bu çok büyük. Zira 67 kilometrelik dere havzası şehrin göbeğinde ve çok değerli. İBB, Kadıköy, Ümraniye ve Maltepe belediyeleri dere olayıyla doğrudan bağlantılı ve hepsinin de çeşitli düzeyde beklentileri var. Olayı yakından takip edenler, sadece derenin pis kokusundan rahatsız değil. Bu devasa rantın paylaşım kavgasının da derenin ıslahının tamamlanmasını geciktirdiği görüşü hayli yaygın.

Dere çevresi çok değerli

Kirlilik ve oksijen azlığından köpüren Kurbağalıdere, 67 kilometrelik bir havzayı kapsıyor. Derenin genişletilmesi şart. Ancak Kadıköy’ün en önemli bölgeleri buralar ve derenin çevresinde SİT alanları ve yüksek kamulaştırma maliyetleri bulunan araziler yer alıyor.