Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Özcan YENİÇERİ

Özcan YENİÇERİ

Küresel Sürprizlere ve Sonuçlara Hazır Olmak!

Ülkelerin gücü, etkinliği ve küresel iddiaları olduğu kadar ciddi sorunları da vardır. Bu bağlamda Rusya, İngiltere, AB ve ABD çok boyutlu ve karmaşık sorunlarla karşı karşıyadır. Bu ülkelerin Ortadoğu'da uyguladığı stratejileri karşılaştığı sorunlardan soyutlanarak anlamak mümkün değildir.

Örneğin; Rusya'nın Kırım'ı ilhakı, Gürcistan'ı bölünmesine yönelik müdahaleleri yapmış olması ve Ukrayna'da ki ayrılıkçıları desteklemesi ciddi sorunları da beraberinde getirmiştir. Yine Rusya'nın Suriye'de ortaya koyduğu tavır bu ülkenin her şart altında jeopolitik ihtiyaçları için her türlü riski üstlendiğini göstermektedir.

                Bu sorunlar yüzünden Rusya ile ABD ve AB arasında birbirlerine karşı hamleler art arda geliyor.

                İngiltere AB'den İskoçya İngiltere'den ayrılabilir!

                Bilindiği gibi İngiltere, AB'den ayrılma kararı aldı. Bu Türkiye-AB ilişkilerini de etkileyecek yeni bir durum yaratmıştır. İngiltere'nin ABD'dın çıkması üzerine İskoçya da İngiltere'den ayrılma sinyalleri vermiştir. 2014 yılında Birleşik Krallık'tan ayrılma kararı alamayan İskoçya, referandumdan çıkan sonucun ardından tekrar ayrılma adına adım atacağını açıklamıştır.

Dahası İngiltere'de John Chilcot tarafından açıklanan ve Irak Savaşı'na ilişkin olarak George W. Bush ve Tony Blair ikilisinin oynadıkları oyunu deşifre eden rapor, İngiliz kamuoyunun vicdanını ciddi biçimde rahatsız etmiştir. Yeterli gerekçeler olmadan, bütün seçenekler tüketilmeden Irak'a müdahale edildiğini ve bu şekilde DAEŞ'e alan açıldığı sonucuna varan Chilcot raporu, adı geçenlerin hukuki süreçlerle karşı karşıya bırakacaktır.

ABD büyük sorunlarla boğuşuyor!

ABD dışarıda; Suriye krizi, Esat meselesi, DAEŞ'e yönelik operasyonlar, Rusya'nın Batı blokuna aralıksız hegemonya tacizinde bulunması, İngiltere'nin Brexit referandumu ve Avrupa güvenliğine ilişkin sorunlar ile NATO'nun bu anlamda üstleneceği görevlerle meşgul olmaktadır.

ABD içeride ise Florida eyaletinde tarihinin en çok can kaybına yol açan silahlı saldırı, Başkan adayı Trump'ın ırkçılık içeren seçim kampanyasıyla ve nihayet ABD polisinin Dallas'ta iki siyah ABD'liyi öldürmesi sonrası düzenlenen mitingte beş polisin öldürülmesi gibi olaylarla karşı karşıyadır.

ABD Başkanı Barack Obama, NATO zirvesi için Varşova'dayken polisin iki siyah Amerikalıyı öldürmesiyle başlayan olaylar farklı bir boyut kazanmıştır. Obama, Doğu Blokunun sembolik kalıntılarını Varşova'da tarihe gömmek için NATO toplantısını Varşova'da yapmıştır. ABD de siyahların öfkesinin sokağa taşması üzerine Obama Varşova'dan erken ayrılmıştır.

Polisin siyahlara uyguladığı şiddet!

ABD iç barışını sürdürmekte sıkıntı çekmektedir. ABD'de Siyah-Beyaz ilişkileri sürdürülebilir olmaktan çıkmıştır. Amerika'da polisinin 2015 yılı başından bugüne kadar 1482 kişiyi öldürdüğü belirtiliyor. Gazetelere yansıyan istatistik bilgilerine göre, Amerika'da 2015 yılının Ocak-Aralık döneminde çoğunluğu Afrika kökenli 990 sivil siyah, polisin açtığı ateş sonrası yaşamını yitirdi.

ABD gibi bir ülkede yalnızca deri renginin farklılığından dolayı insanları polis öldürüyor. Beyaz bir polisin kendisinden kaçan 50 yaşındaki bir siyahı sekiz el ateş ederek vurup öldürdüğü görüntüleriyle dünyaya yayılıyor. Bir başka olayda polis adamı direksiyonun başından çekiyor ve hiçbir neden yokken eşinin yanında kurşuna diziyor.

Dahası ABD'de Başkan adayı Trump'ın İslam karşıtlığı ve ırkçılık kokan söylemleri kitlelerden ciddi destek görüyor. ABD gibi bir küresel gücü yönetenlerin zihinsel genlerinde ırkçılığın dip diri olması dünya barışı için en büyük tehdittir.

AB, ABD, İngiltere ve Rusya gibi ülkeler büyük iç ve dış sorunlarla karşı karşıyadır. ABD'nin iç barışının tehlikeye düşmesi, İngiltere'nin bölünmesi ya da Rusya'nın ciddi bir krize düşmesi dünya dengelerini kökten değiştirecektir. Bu her şeyden önce Ortadoğu'da hiç hesapta olmayan gelişmeleri tetikleyebilir. Türkiye sürprizlere ve sonuçlarına hazır olmalıdır!

 

Yazarın Diğer Yazıları