Küresel ticaret dörde katlanacak

Küresel ticaret dörde katlanacak
Artan rekabet havasında şirketler için meydana çıkabilecek fırsatları ortaya koyan HSBC Ticaret Rüzgârları Raporu’na göre; küresel ticaret, 2050 yılında 68,5 trilyon dolara ulaşacak

HSBC’nin Ticaret Rüzgârları raporu, küresel ticaretin 150 yıllık tarihindeki gelişmeler ile geleceğini şekillendirecek trendleri bir arada değerlendiriyor. Artan rekabet ortamında şirketler için meydana çıkabilecek fırsatları ortaya koyan rapora göre; küresel ticaret, yeni trendlerin de etkisi ile 2050 yılında dörde katlanarak 68,5 trilyon dolara ulaşacak.

150 yıllık ders

HSBC’nin Oxford Economics ile birlikte hazırladığı “Ticaret Rüzgârları” raporu, büyümek ve rekabetçi konumunu korumak isteyen şirketlerin Dünya ticaretinin 150 yıllık tarihinde yaşanan gelişmelerden ders çıkartarak, 2050 yılına kadar olan planlamalarını nasıl hazırlayacaklarını ortaya koyuyor. Rapora göre; üçüncü küreselleşme dalgasının eşiğinde olduğumuz bu dönemde; özellikle hizmet sektörü, Dünya ticaretinin ana dinamosu olarak ön plana çıkarak, şirketler ve bireyler için lokasyon ve ölçekten bağımsız büyüme fırsatları sağlayacak. Rapor; 2050 yılında Çin, ABD ve Almanya’nın öncülüğünde küresel ticaretin 2015 yılı seviyesini dörde katlayarak 68,5 trilyon dolara ulaşmasını tahmin ediyor.

Büyüme lokomotifleri

Ticarette öncü olan ülkelerdeki son 150 yıla ait verileri ve iş dünyasındaki kanaat önderlerinin görüşlerini içerisine alan rapor, Dünya ticaretinde geçmişi ve geleceği şekillendiren trendlere ve temel büyüme lokomotiflerine işaret ediyor. Raporda; sanayileşme, nakliye ve lojistik maliyetlerinin azalması, şirket işletme modellerinin değişmesi ve ticaret politikalarındaki liberalleşme, Dünya ticaretinde bugünü şekillendiren dört târihî trend olarak belirleniyor. Dünya ticaretini değiştirecek trendler ise dijital dönüşüm, ticarette maliyetlerin azalması ve ticaretin hızlanması, dinamik işletme modelleri ve ticaretin libarelleşmeye devam etmesi olarak tanımlanıyor. İnovasyonun değişimin öncü faktörü olmaya devam etmesi bekleniyor. Farklı pazarlara uyarlanabilir işletme modelleri ve yeni ürünler sağlayacak teknolojilerin ortaya çıkması, hem şirketler hem de bireyler için büyük fırsatlar verecek. Rapora göre ekonomilerin birbirlerine bağlı oluşu; hızlı değişimi ve fikirlerin Dünya çapında sür’atle yayılabilmesini sağlayacak.