Kürt koridoru ancak Rusya ile engellenir

Kürt koridoru ancak Rusya ile engellenir
Emekli Tuğgeneral Nejat Eslen, Rusya’nın bölgede etkin bir güç olarak ortaya çıkmasının nedeninin yeni Suriye inşasında kendisine bağlı bir uydu oluşturmak olduğunu ifade etti

Eslen, “Türkiye; Suriye, Orta Doğu ve Akdeniz’de bir güç olarak karşımıza çıkan Rusya ile masaya oturup Kürt koridorunu engelleyebilir. Suriye’nin geleceğinde Türkiye kendi çıkarları doğrultusunda hamle yapmak istiyorsa Rusya’nın davetini kabul edip masaya oturmalı. O zaman Kürt koridorunun Akdeniz’e çıkmasını engeller ve bu koridor, Fırat’ın batısına geçmez” dedi. Suriye’de Rusya kadar Türkiye’nin de hayati çıkarlarının bulunduğunu belirten Eslen, şunları söyledi: “Rusya artık Orta doğu’ya ve Akdeniz’e de geldi. Suriye’de yepyeni bir durum var. Rusya’nın hayati çıkarı var, Türkiye’nin de Kürt koridoru ile ilgili önemli çıkarları var. Rusya’nın hava ihlali yapması ve tekrarlaması Türkiye’ye meydan okumadır. AB, ABD ve NATO bu durumu istismar edip Türkiye’yi tahrik etmek isteyebilir. Rusya’nın Gürcistan müdahalesi ile başlayan Kırım’ın işgaliyle devam eden yine Doğu Ukrayna’daki Rus hamlelerine karşı hiçbir şey yapamadı. Suriye’de Putin’e karşı Türkiye’yi kullanarak bir hamle yapmak isteyebilir. Türkiye bu oyuna gelmemeli.” Yeni Suriye’nin Rusya’nın uydusu olacağı için Türkiye’nin bir an önce Esad’ın kalıp kalmaması konusundan vazgeçmesi gerektiğine dikkat çeken Eslen, Rusya’nın bölgeye girme nedeninin, Halip-Hama-Humus şehirlerini içine alan bölge ile Akdeniz arasında yeni bir Suriye devletinin temellerini atmak olduğunu anlattı. Eslen, “Burada kurulacak yeni Suriye devleti Rusya’nın uydusu olacak. Türkiye duygusal olarak Esad’ın gitmesini kafaya taktı. Esad artık Rusya’nın himayesinde. Türkiye için Esad’ın gitmesi ya da kalması hayati mesele değil. Türkiye için hayati mesele Kürt koridoru” diye konuştu.

Masaya oturmak şart

Suriye’de stratejik inisiyatifin Rusya’ya geçtiğini de kaydeden Eslen, sözlerini şöyle tamamladı: “Türkiye’nin çıkarları hava ihlalleri nedeniyle Rusya’yı karşısına almayı gerektirmez. Burada dikkatli olmak lazım. Bunun için Türkiye, Rusya’nın davetini kabul etmeli ve masaya oturarak Suriye’nin geleceğini birlikte planlaması lazım. Orta Doğu’da artık yeni güç Rusya. ABD ve Rusya, Kürt koridorunu destekliyor ama Rusya ile pazarlık yaparsak Kürt koridoru Fırat’ın doğusunda kalır, batısına geçmez. Rusya’yı ikna etmek gerekir. Öte yandan Rusya’nın İncirlik ve Diyarbakır’ın ABD uçaklarının kullanımına açılması nedeniyle Türkiye’ye güveni kalmadı. Bana göre bu adım atılmasaydı Rus uçakları hava ihlali yapmazdı.”